Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z mého pohledu, tedy pohledu člověka, který nechodí k lékaři s klíštětem, s opileckou modřinou ani se nesnaží s každým nesmyslem o neschopenku, je tento článek jen dalším utvrzením v tom, že zdravotnictví je plné neustále naštvaných a frustrovaných lékařů a sester, kteří už nejsou schopni v podstatě rozlišit lidi, kteří mají skutečný problém a už vůbec nedovedou, nebo nechtějí, přizpůsobit své chování a přístup k nim. Tedy když se člověk ocitne v nemocnici s opravdu velkým poraněním či skutečným neurologickým problémem, je k němu v podstatě přistupováno stejně jako kdyby pouze obtěžoval a šel se ulít ze školy nebo z práce. Myslím si, že vlídné zacházení, vlídné slovo a alespoň občasný úsměv na tváři dokážou také léčit. Chápu vás, že jste každý den zavaleni naprostými nesmysly, ale prosím rozlišujte, člověk který vás skutečně potřebuje, za to nemúže.

0 0
možnosti

R77o65m35a63n 61V25o73l26n76ý

12. 10. 2021 5:54

v podstatě souhlasím. Člověk pracující v režimu, který je popsán v článku, nemůže ani jinak skončit. Pilot letadla, řidič kamionu má přesně danou dobu, kdy musí s prací skončit a jít si odpočinout. Lékaři a vlastně všichni zdravotníci ne. Doteď se slouží pasonetky - služby popsané v článku - od pátku 7:00 do pondělí 15:00. V neděli večer vás např. po autonehodě může operovat chirurg a uspávat anesteziolog, kteří jsou už 60 h v kuse v práci. Jak je toto možné? Nevím. V Německu dostane pracoviště slušnou pokutu, když se zjistí, že je lékař v práci déle než 12 h v kuse. U nás se systematicky podvádí s pracovními výkazy za tolerance ministerstva zdravotnictví i práce. Jeden z hlavních způsobů, jak k tomu donutit zdravotníky, je systém odměn, který je nutí sloužit. Nemocnice mají nastavené odměny tak, že pracovat 8 h po 5 dnů v týdnu se příliš nevyplatí. Tabulkové platy jsou směšné, v soukromých je to ještě horší. Lékař dostane 35 g 40 000 základ. Dalších 40-60 000 si vydělá nočními službami, tedy vesměs porušováním zákoníku práce. V médiích tak oblíbené průměrné platy zdravotníků v nemocnicích, cca 85 000 lékař a 45 000 sestra, je obvykle hodinově za 1,5 až 2 úvazky. Kdyby se začal dodržovat zákoník práce, velká část nemocnic by nezajistila provoz 24/7. S tímto nikdo nic nedělá. Naopak, personálu ubývá, zavírají se celá oddělení, zdravotnici jsou v práci ještě více, v médiích podle ministra a ředitelů fakultních nemocnic vše ok a prohnilá bárka pluje dál.

0 0
možnosti

R92o74m29a21n 86V35o55l88n43ý

5. 10. 2021 23:19

výborný. Úplně jsem se do toho vžil. Já naštěstí zažil maximálně 48h šichty, ale ty zážitky z pohotovosti úplně stejné. Už to není pohotovost, je to večerní / víkendová ambulance. Bohuz personál to má jako službu a je i tak placen. Lidé už nemají žádné zábrany, opravdu chodí s úplnými hovadinami sedět hodiny do čekáren. A pak se strašně cítí uráženi, když se jich lékař zeptá, jestli je měsíc oteklý palec důvodem k návštěvě pohotovosti v neděli ve 2 ráno. Kluci na zachrankách vyhoří do pár let, dělají taxi ožralcům, bezdomovcům (všichni mají mobily a rádi si volají RZP pro sebe a kámoše) a neurotickým děvčatům či seniorkám. Odvozy sanitou zpět úplně stejný. Přivezou vám někoho v lednu v pyžamu, bez bot a mobilu, co s ním tak asi v noci uděláte? Taxi sanita domů. A to toho všeho podvratná ambulantní sekce protestuje, aby se lékařům v nemocnici nezvyšovaly platy, protože už by nechtěli tyto ohavné pohotovosti sloužit. On by pak ambulantní specialista neměl pacienty kam posílat, když si zavře ambulanci. Otřesné.

4 0
možnosti

Jediné řešení jsou platby u lékaře a přísné postihy za zneužití RZ a pohotovosti.

3 0
možnosti

Bylo by to i vtipné, kdyby to nebylo tragické.

2 0
možnosti

To je nějaké sci-fi tenhle příspěvek? Jsem si našel tu kliniku Xyrix, je tam i někdo další kromě pana doktora Vavruši a jedné sestry?

Má tam i něco jako životopis - chvíle s armádou, pak asi nějak brzy po studiích Německo, atestace si udělal tam... Kdy stačil nabrat ty zkušenosti v českém zdravotnictví? Na té klinice Xyrix, což je ten jeden praktik a sestra?

Pak v tom životopisu ještě píše: "4. 12. 2021 jsem nastoupil do funkce primáře chirurgického oddělení nemocnice Rumburk."

Takže toho primáře teprve bude dělat a tohle celé je fikce? Nebo jak to mám chápat?

Ne že by v českém zdravotnictví nebyl nedostatek lidí a i spousta dalších problémů - a dost těch problémů může odpovídat tomu, co je v článku. Ale bohužel některé okolnosti ten článek trochu shazují a činí nedůvěryhodným. Třeba je to nějaká kompilace toho, co pan doktor slyšel od známých a spolužáků, co tu zůstali v ČR, zatímco on si dělal ty atestace v Německu (čemuž se mimochodem také vůbec nedivím, protože to specializační vzdělávání tady také není zrovna "přívětivé", když to řeknu hodně slušně).

1 3
možnosti

Marku, je to sice napsané s nadsázkou a tak je to trochu přitažené, ale o moc zase ne. Na okresech v blízkosti hranic je to dost blízko skutečné realitě, takže moc nepochybuji, že ten doktor na tom okrese opravdu pracuje.

3 0
možnosti

Od klíštěte lapnete boreliózu ....

O karkulce..... klíště je důvodem k návštěvě lékaře? Ano, v Česku.

Po návratu z lesa se prohlédnu a nechám se prohlédnou /záda/

Najdu li klíště, tak ho odstraním, nebo mi ho odstraní manželka nebo kamarádka z Perlové ulice. Klíště začíná zvracet po 24 hodinách, borelie má v zažívacím traktu. Nečekám 3 dny až se na kůži objeví červená svědivá papula s černou tečkou/ klíště/ uprostřed. Odstranění klíštěte by měl zvládnout každý.

Borelióza ....asi 4000 případů za rok, skoro všechno jsou jen kožní formy.

Daleko nebezpečnější je klíštová encefalitida. Očkování !

Český pacient je nejhloupější pacient na světě, nic neví, nic neumí, na všechno má nárok, jen mlaská u švédského stolu.

5 0
možnosti

U nás jsou propastné rozdíly mezi nemocnicemi. Jsem Kladeňák, celý život nepříjemně chronicky nemocný. Když jsou problémy větší, jedu do Prahy. Když menší, jdu na Kladno a doktorům říkám, co mají dělat. Poslouchají. Vědí, že neumí.

0 0
možnosti
Foto

prim. MUDr. Martin Vavruša, ředitel privátní kliniky Xyrix - Spolupracoval ředitel a primář privátní kliniky! Nějak mi to nesedí, zdá se že je tam i jediný lékař. Rada: zkuste přijmout i další kolegy.

1 1
možnosti
Foto

"Rada: zkuste přijmout i další kolegy."

A když nemají chléb, proč nejí koláče? Když není zájem jít do takových lokalit pracovat, těžko někoho přijmout.

2 0
možnosti

J67a60n 41M11a45r80e71k

1. 10. 2021 0:45

Na české zdravotnictví bych si nestěžoval...pokud ho srovnám s kanadským. Moje sestra žijící v Praze měla různé zdravotní potíže. Poslali ji do nemocnice, kde strávila 3 týdny a podstoupila důkladné vyšetření. Problém našli a začala s terapií. Jeden můj příbuzný se dostal do bouračky. Narazil do něho nákladák a totálně mu rozdrtil nohu. Měl na noze několik nebezpečných fraktur. Bez problémů mu nohu zachránili. Poslal mi několik fotografií nohy po operaci. Tady by mu nohu jednoduše uřízli. Ten můj příbužný dnes jezdí na kole a do práce někdy kluše. Já bych považoval české, (prý zkolabované) zdravotnictví na úrovni.

2 0
možnosti
Foto

Když od klíštěte lapnete boreliozu, tak to s Vámi může dopadnout hůř, než kdyby se pár dní počkalo s léčbou rakoviny.

Ovšem velmi hezky popisujete případy, kdy aplikace neviditelné ruky trhu způsobila jisté potíže.

Neviditelná ruka je dobrý sluha, ale zlý pán.

0 5
možnosti
Foto

Já tu žádný trh nevidím. Vy si asi pod pojmem trh představujete něco jiného než já. Trh je souhrnem všech dobrovolných směn.

4 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 42,58
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články