Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jestliže je něco zdarma, poptávka po tom rostě do nekonečna. Jistě, zdravotnictví musí být regulováno, protože zákazník je v nevýhodném postavení. Nemá takové informace a kvalifikaci jako prodávající lékař. Velká část zdravotní péče ale může a měla by být soukromá. Bezedný sud "bezplatného: zdravotnictví se nikdy nenaplní.

Ale viděl byste, jak rychle by se uzavřela mezera mezi poptávkou a nabídkou, kdyby se platilo. jak by lidé dbali o svoje zdraví a o prevenci a oočkování, kdyby věděli, kolik je bude stát následná péče, jak by vzrostl výkon lékařů! Vždyť během covidových restrikcí sice někteří z nich dřeli právě kvůli covidu jako koně, ale velká část z nich vůbec nemohla pracovat, a přesto brali stále plný plat.

1 1
možnosti
EH

Naše zdravotnictví patří na spodek seznamu, který si v ČR zaslouží kritiku. Není ideální, ale jiné a vyspělejší státy jsou na tom hůř. Privátní zdravotnictví vyhovuje zdravému člověku, který si zlámal nohu. Ale stačí běžná rakovina a kromě strachu o život přibude obava o živobytí.

6 3
možnosti
OM

To není pravda. Víte, trh vymyslí daleko více nástrojů jak pojistit. Jen když si představím. Pojistěte se nyní, a pojistíme vaše případné děti, i když máte predispozice k rakovině atd. To se stane. Jestli vám to nedává smysl, tak si vemte, že stát vybere dnes něco od lidí, spousta se vyplýtvá na byrokracii a neefektivitu a zbytek dopadne na léčení. Trh to vyřeší daleko efektivněji za stejné peníze. Je těžké odpárát z hlavy slovo "bezplatné" zdravotnictví. Stát dělá vše proto, aby nám to vsugeroval:) Politici jsou markeťáci, nedělají pro lidi to co je zapotřebí a centrálně to ani nejde:)

2 1
možnosti
PO

Jak kapitalismus ve zdravotnictví ne-funguje je hezky vidět na tématu zubaři.

Chybí, nejsou. Desítky tisíc lidí zubaře nemají, potřebují a chtějí. Ideální díra na trhu.

Za 5 minut na Google najdu hromadu privátních zubařů, kteří mají kapacitu, berou pacienty, ošetří Vás v neděli večer... vše pod heslem "nemáme smlouvu s pojišťovnami - smluvní ceny". De-facto tedy soukromé zdravotní pojištění u konkrétního poskytovatele.

Přesto je stále trh v nerovnováze - poptávka se s nabídkou nevyrovnává.

2 2
možnosti
Foto

Právě jste dokázala, že tržní mechanismy fungují i u zubařů. Prostě za služnu musím platit. Musím si hlídat kvalitu a cenu a porovnávat.

A proř je trh stále v nerovnováze? Protože většina z nás nechce platit u zubaře plnou cenu a chce, aby to zaplatil někdo jiný, tedy zdravotní pojišťovny. ty ale nemají jiný zdroj než naše zdravotní pojištění, případně daně.

2 0
možnosti
RK

R94a85d11e20k 63K98o90h40u82t

22. 9. 2021 21:00

Více takových Kožených. A také Chrenků, který si od úst utrhne, aby Agel byly špičkové nemocnice..

0 0
možnosti
RK

R93a76d51e65k 47K93o77h75u97t

22. 9. 2021 20:51

Když je to naše zdravotnictví tak špatné a to kapitalistické tak supr, proč si sem jezdí řešit problémy emigranti až z daleké Kanady např.? Že prý tam by se nedoplatili...

9 5
možnosti
VZ

Pssst, že se nestydíte takto podkopávat pohádky o tom současném "kapitalismu". Článek je hrůza. Jak agitika z dob mého dospívání, jen ten -ismus se vyměnil. Už to tu ostatně někdo napsal.

6 2
možnosti
JK

Kapitalismus je zárukou prosperity? No vidíte, jak to v tom silně levicovém Švédsku dobře funguje po x desetiletích.

6 2
možnosti
LH

Každý komouš se ohání Švédskem, ale výsledkem je leda Venezuela

3 3
možnosti
Foto

J47a45n 22C50i14b83u65l98k10a

22. 9. 2021 18:38

Bez spoluúčasti pacientů to nepůjde a klekne to. Bez brutálních přesčasů to nejde už dnes, ale mladí už sloužit nejen že nechtějí, ale nemají problém jít si vydělat násobně víc a bez služeb do zahraničí...

A český pacient hrozí pěstičkou: zavřeme je tu, přikoveme k lůžkům a minimální mzdu jim napálíme, lidu budou sloužit a povinně se usmívat budou!

No jo, ale jak do toho říznout, když pacientů jako voličů je TOLIK a zdravotníků tak málo a stále méně...?

3 3
možnosti
JK

Platíme na zdravotnictví vysoké daně. Spoluúčast není třeba. Jen tam nesmějí plýtvat.

5 0
možnosti
JL

Je zajimave cist prispevky ctenaru pod timto clankem. Hovori o nejdulezitejsi casti obcanskeho zivota. Zdravotnicka pece. Je take obdivujici inklinaci obcanu ke komunisticke ceste v tomto odvetvi. Zvlaste, kdyz vubec neznaji ten system, ktery nechteji. Viz pani Rambouskova v prispevku pod mojim prispevkem.

Ale k veci. Jsem obcanem CR a jsem duchodce pojisten v teto zemi. Vsak muj zivot , jako duchodce, je v Arizone, tedy uprostred kapitalistickeho rezimu.

V CR bylo pojisteni placeno plne statem, tedy penezmi z dani pracujicich. Kvalitu teto sluzby zname. V zlinske nemocnici to bylo do nedavna pod psa, tak se jezdilo do Olomouce, kdyz vas vzali.

Ted neco jak se chovaji k duchodci v teto kapitalisticke "jame". Z mesicniho federalniho duchodu platim 110 dolaru (manzelka take) na "Medicare" pojisteni. Medicare plati za sluzby jen 80% vydaji. Je treba byt pripojisten (obnova kazdy rok v listopadu s moznosti zmeny pojistovny). Zde je jiz na obcanovi, jak vysoke pojisteni si dopreje. Mame oba s manzelkou to vyssi a platime 43 dolaru kazdy, mesicne. Navsteva specialisty jen na prikaz osobniho lekare a ten musi prijmout nasi pojistovnu. Vstupni castka je 20 dolaru. (copaymenet). Predepsane leky v lekarne, ktera zase prijima placeni nasi pojistovny. (rozdilne slevy jsou tezko vycislit)

Zde vam mohu rici primo sluzbu me manzelce pri jeji "mrtvicce" (stroke). Na "Emergenci" (v 1hod v noci), plny stav pomahal manzelce se dostat z nejhorsiho a pripravit na prevoz do nemocnice s kapacitou a doktory pro tento problem. Prevoz se uskutecnil v 6 hodin rano (byla nedele, 25. 7. 2021) a delka prevozu 200 km (z mestecka Paysonu do Phenixu) Copeyment za sluzbu na pohotovostnim odeleni, 90 dolaru. Cenu prevozu jeste nevim.

V nemocnici cely pobit a sluzby staly za 6 dni 67000 dolaru. Z nasi kapse 900 dolaru. Leky pro tento problem zdarma pro nas. Navstevy specialistu , jen copayment 20 dolaru.

4 0
možnosti
JL

To je vycisleni presne, jak jsme musely se podilet pri tomto problemu. Protoze se starame s manzelkou o sve zdravi, nemame vetsi vydaje z nasi kapse. Jako osumdesatnici, jen manzelka pouziva prasky na snizeni tlaku. Osobne nemusim pouzivat ZADNY prasek a v to pocitam i proti bolesti hlavy. Kazdym rokem mame prohlidku nasim lekarem a to, i z rozborem nasi krve. (plne hrazeno medikerem)

Pro obcany, kteri si nemohou poridit pojisteni, jsou, kdyz se o to zajimaji, vedeni pod organizaci "Medicaid". Jak tato pracuje nemohu dat vice detailu. Jen vim jeji podporu z dani statu.

2 0
možnosti
BO

USA jsou jedinou vyspělou zemí, která má plně soukromé zdravotnictví. A i to je jedním z důvodů, proč to tam začíná připomínat Evropu před 100 lety. Řádí jim tam antifa, komunisti atd... A proč? Zdravotní pojištění, nemocenská, dovolená atd. jsou benefity od zaměstnavatele(kapitalisty). Vážně se skutečně chceme vrátit o 100 let zpátky?

5 4
možnosti
JV

J50i33r32i 24V32r10a89b69e66c

22. 9. 2021 17:12

V Nemecku mate oboji, povinne a privatni od urciteho vydelku se pojistite privatne.

2 0
možnosti
Foto

To už jsme viděli co dokáže trh a kapitalismus. Nevěřím ničemu, co má primárně tvořit zisk pro někoho jiného, který to investuje zcela někam jinam. To co popisujete nedává smysl, takhle kapitalismus nefunguje. To jste nám mohla vykládat tak v roce 1993, to bychom na to ještě skočili.

11 10
možnosti
Foto

To co vidíte je stát a jeho přerozdělování. Kapitalismus = dobrovolné vztahy mezi lidmi.

5 2
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články