Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já teda nevím, ale nepřiplácnout paní Šichtařovou okamžitě po zveřejnění do vitríny je nezvyklé a někdo by za to měl nést zodpovědnost :-)

1 0
možnosti

Inflace také zvyšuje ceny běžného spotřebního materiálu ve zdravotnictví, ceny třeba rukavic stoupají a stoupají. Teoreticky by měly zdravotní pojišťovny kompenzovat inflaci zvýšením úhrad. Ale to nedělají, takže zvýšenou inflací se snižuje úroveň zdravotnictví, nemocnice si peníze netisknou jako ČNB, takže jim někde chybí.

A proč to zdravotní pojišťovny nedělají? Protože ani ony si peníze netisknou, muselo by se o inflaci zvýšit zdravotní pojištění, tedy daň související se mzdou. Takže opakuji, zvýšenou inflací se snižuje úroveň zdravotnictví.

0 2
možnosti

Zdravotnictví má nyní dost velkou "vatu" v poskytovaných úhradách, takže není nutné se teď zabývat touto oblastí.

:-)

0 1
možnosti
Foto

ProPřírodu, to je slátanina a snůška hovadin.

1/ Inflaci nikdo netutlá, běžně se o ní mluví a píše, jednotlivci jsou denně varováni před znehodnocením úspor jejím důraznějším působením.

2/ Inflace, což autorce evidentně uniká, je běžnou součástí tržního hospodářství. Inflace není nic cizorodého, sama o sobě není zásadním rušivým prvkem, je prostě běžnou součástí sociálně-ekonomického systému.

Soudě podle článku jí autorka zřejmě považuje za invazi do demokratického systému a pokus o ožebračení občanů.

1 3
možnosti
Foto

Inflace je BOHUŽEL součástí špatně fungujícího tržního systému. Má zpravidla dvě příčiny:

Nízkou produktivitu práce

Živení nefunkčního (či přímo škodlivého) státního aparátu.

Vynechal jsem přímou rozkrádačku a jiné druhy hospodářské kriminality, protože to by měla ruka zákona eliminovat.

Paní autorka mezi příčiny inflace svým působením přímo patří.

2 4
možnosti

No to se podívejme. Markéta obchoduje s akciemi a šmelí s byty, tak objevila inflaci a aby to byla senzace a bestseller, píše nám, že se o tom nemluví.

Tak jo - stavební dřevo 80%, jídlo v restauracích 20%, ojetá auta 30%, potraviny 10%, dalo by se pokračovat dál. Ale to Markétu neživí, tak jí to nezajímá.

Hrabeme se z 16 měsíců chaosu a kolapsu v mnoha odvětvích, jsou narušeny výrobní řetězce, vázne dálkový import z Asie, výměna zboží s pátým největším národním trhem světa po Brexitu spadla na polovinu, ale Markéta vidí jen ten negativní úrok, který jí ničí provizi z vexlu.

No, nechme Markétu psát tyhle traktáty pro besídku pomocné školy, čím víc toho napíše, tím více se dozvíme, co je zač.

Není to legrace, když nám tu pláče příjmově nadprůměrná pětina populace? On\y ty chudinky nemají kam uložit své penízky! "Chvála sobectví" nás žádá o solidaritu. To je k popukání....

Za koho Markéta pláče? Za skupinu několika desítek tisíc nadstandardně příjmových vysokých manažerů z pražských korporátních centrál, kteří potřebují "zhodnotit" část svého - cca 4 milionového ročního platu. To nejsou investoři ale střádalové. Oni neinvestují do podnikání, oni jen chtějí nacpat peníze tam, kde budou bezpracně nabývat, proto akcie, proto investiční skupování bytů, proto AirBnb. Celkový objem tohoto trhu je cca půl miliardy ročně. Za to postavíte deset bytových bloků nebo jeden nákupák. Z hlediska národní ekonomiky jsou to čučkaři, kteří jen przní svou hamižností některé segmenty trhu. Za Topolánka hromadně "investovali" do solárů, protože na to byly tučné dotace a pak to vykoupil ČEZ. Nyní "frčí" byty. Pro zbytek populace, pro podniky hledající investice do výzkumu, rozvoje či výroby, pro běžného občana v zaměstnání nejsou tito "investoři" naprosto k našemu, protože to jsou jen šmelináři, přenašeči hodnot a parazité na celkovém fungování systému.

Musíme se smířit s jejich existencí, ale rozhodně bychom je neměli litovat.

2 2
možnosti

A kdo jako zatlouká?8-o O vývoji inflace jsme průběžně informováni.

3 0
možnosti
Foto

Autorka asi nesleduje media, nebo prostě lže.

O inflaci se mluví a píše denně.

5 0
možnosti

to vás u ní překvapuje?

1 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články