Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Si zas nekdo plete pojmy socialisticky a socialni :-P

1 1
možnosti
Foto

Myslím, že článek je především o tom, že Šichtařová nebyla pozvána ke stolu, kde se řeší důchody. Budoucí důchodci si tak mohou oddechnout, že tento "odborník" na úplně všechno (jako pan Klaus), jim neudělá ze stáří peklo.

2 2
možnosti

Je třeba si uvědomit, že v brzké budoucnosti (i v současné době se někde už děje) se budou vyrábět výrobky z větší části pomocí AI (artificial intelligence -umělá inteligence) a spousta lidí bude něco kuchtit z domova. Těchto lidí bude čím dál tím více. Jak autorka článku postihne bude definivat ekonomiku, důchody v takové době?

0 3
možnosti

"Ať se snažím, jak se snažím, tak docela nepobírám, v čem by ten její prohřešek měl spočívat." Ten prohřešek spočívá v tom, že porušila, co sama prosadila a schválila. Takoví rovní a rovnější...

5 0
možnosti
Foto

J72a96n 30E40l12i18á79š

19. 8. 2021 7:25

Výborne opísaný problém, ktorý však nemá riešenie, pretože sa nedá predpokladať, že by po voľbách nastal zvrat, ktorý by chyby napravil...

0 0
možnosti
Foto

Mocipáni mohou vše...

1 0
možnosti

Tady se diskutuje o počtu sedících u jednoho stolu, přitom jde hlavně o socialistické názory na ekonomiku. Jsem ročník 67, nezažil jsem všechna svinstva, co komunistická sebranka způsobila, ale paměť jsem úplně neztratil. Pamatuji si nedostatek toaletního papíru, hygienických vložek (tak se tomu říkalo), prázdné regály v zelenině, ovoce jenom na vánoce (jsem z města, takže jsme žádnou zahrádku neměli). Po vyučení jsem měl výplatu 1200,- Kč, po půl roce 1800,-. "Módní svetr stál 500,-, džíny v tuzexu nejméně 100 bonů (1 bon =5 Kč). Barevná televize 10 000,-,(když se vám někoho podařilo uplatit), automatická pračka taky tak, a to bych mohl pokračovat do nekonečna. Takže, když někdo mluví o socialistické ekonomice, je buď blb, anebo blb na druhou.

20 0
možnosti

J25a51n 46K69a84r29a12s61e97k

18. 8. 2021 22:49

takze po stopadesate - predstavte si, ze CZ je jedna velika fabrika, ve ktere vsechno delaji roboti. Montuji auta, delaji parky, pecou chleba, rozvazi suroviny opravuji vodovodni potrubi atd, atd. Do prace chodi jen nekolik tisic lidi, kteri obcas upravi ten program, co ty roboty ridi.

Dejme tomu, ze do 'prace' - tedy kontrolovat ty roboty bude chodit tak 100000 lidi. Tedy bude 1% populace chodit 'do prace' a zbytek bude v duchodu. A presto to bude fungovat jako dnes, bude se vyrabet zrovna tolik produktu jako dnes.

Je to porad ten samy pokrok, jako za poslednich 70 let , kdy zmizela polovina produktivnich pracovnich mist a misto nich se objevily ty 'bullshit-jobs', o kterych si vetsina mysli, ze tato pracovni mista vytvareji nejake hodnoty, ze kterych se ty duchody plati ????

Lidi neblaznete, my uz se nachazime na puli cesty k te totalni automatizaci a proto neni vubec potreba se strachovat, ze se neco zmeni k horsimu. Uz dnes je 1/2 populace v zamestnanich, ktere produkuji jen horky vzduch a tito lide proste budou doma -> v duchodu.

5 5
možnosti

Problém je jiný . Proč máme nejdražší mobilní tarify v evropě , nejdražší bydlení ? Drahé a nekvalitní ,, západní ,, zboží vyráběné na východě ? Pravičási zapoměli na základní věc a to je převis nabídky (nedostatek konkurence ) a tedy vyrábějí drahotu . Naopak se soustředují na snížení daní bohatým a korporacím . Tudíž si kopou hrob a jsou volitelní jen pro pár procent nejbohatších .

4 3
možnosti

Narativ. Nic jiného již (skoro) nikoho nezajímá. Nejkrásnějším příkladem, jak fungujeme, budiš nedávné rozhodnutí o navýšení důchodů o tři stovky nad valorizaci + 500 korun za vychované dítě.

Takřka celý národ včetně těch největších ekonomických "expertů" přispěchal, jak je navýšení o tři kila nad valorizaci destruktivní. Někteří ekonomové mluvily o "národní katastrofě".

500 korun za každé vychované dítě? To nikoho nezajímalo. Co na tom, že to vyjde na víc, než ty tři stovky nad valorizaci.

První vymyslela vláda. Druhé opozice.

Důsledky? Nezájem. Je třeba zkritizovat "ty správné osoby". Všechno zaobalit do těch správných příběhů.

O tom samém je tento článek (a to, co tomu předcházelo a to, co bude následovat). Maláčková jako taková, její "párty", důchody... Jsou to příběhy, co mají vyvolat nějaký dojem. Fakta, řešení, následky? Koho to dneska zajímá? Koho zajímá vakcinologická medicína? Dojmy z Facebookového videa jsou daleko stravitelnější. Koho zajímá geopolitická, sociologická a náboženská situace v Afghánistánu? Dojmy sloupkařů jsou daleko stravitelnější.

Narativ a dojmy z něj vládnou 21. století. Narativ a dojmy z něj zničí (již ničí) celou západní civilizaci. Ne Piráti. Ne covid. Ne Rusko...

4 0
možnosti

Mám rád kapitalismus a jeho jednotlivé myšlení. Né každý umí prosadit své myšlenky a vytvořit ,příklad pracovní místa. Kdo to neumí tak je rád organizován ,a těch je většia. Kapitalisté jsou menšina ,a většina ma vždy pravdu . ;-D.

0 2
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,30
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články