Diskuse

Chvála sobců

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J86a79n 39R48á65ž

5. 8. 2021 15:48

Riziko zmrazení peněz na účtech jak podnikatelů, tak i soukromých osob, jako opatření obrany proti nekontrolovatelné inflaci, nabude reálné podoby po zavedení digitálního eura. Součástí tohoto plánu je, že každý účet bude mít podobu elektronické peněženky ve správě ECB.

https://www.ecb.europa.eu/paym/digital_euro/html/index.cs.html

0 0
možnosti
Foto

Sobectví je dobrem.

Čtěte Ayn Randovou.

4 2
možnosti
JR

J10a83n 43R53á22ž

5. 8. 2021 16:30

Někdo napsal "moudro" se kterým se ztotožňuji:

"Největší přínos přinášejí sobci s citem pro odpovědnost ke společnosti"

0 0
možnosti
PK

"Poznáváte v tom, co jsem kdysi nazvala technokratickou krizí, to, co vlády světa v roce 2020 začaly označovat jako „koronaopatření“?"

Ne.

3 2
možnosti
JC

Asi tomu vůbec nerozumím. Kapitalismus řídili, řídí a řídit budou kapitalisté (byznys). Tak v čem je proboha podle vás ten zádrhel??? Zbytek nemá smysl psát, protože už to napsal pan Dorotík pode mnou.

3 1
možnosti
Foto

Zpočátku kapitalisté nic neřídili. Jen hledali nové cesty a objevovalil možnosti. Každý měl svou strategii a ty lepší se prosazovaly a byly kopírovány.

Po čase se začali spojovat kapitalisté s politiky a z toho vznikl dnešní bastard, který má s kapitalismem pramálo společného.

1 1
možnosti
VD

Paní Šichtařová, to není konec kapitalismu, ale jen jeho další, intenzivní integrace, jen další kumulace prostředků a moci ve stále menším počtu rukou a hlav. Kapitalismus jednou určitě skončí, jen se ještě neví kdy a co to způsobí ..... (např. komunisty nedávno odstavila od moci a prodala je jejich vlastní, jimi vychovaná "dělnická inteligence", která zjevně už nechtěla dělat na společnou hromádku, ale chtěla jednotlivě sama vlastnit, bohatnout ......, samozřejmě na úkor druhých, čímž popřela tak sama sebe).

Historicky vznikající kapitalismus svou produkcí uplatňovanou na volném konkurenčním trhu postupně vytlačoval feudály, posiloval, až je nahradil - dále získával moc a více a více si opanovával stát (státní moc), a to až po jeho dnešní naprosté ovládnutí (uzurpování moci) - kapitál si dnes už sám nastavuje společenské podmínky, jaké se mu hodí a jaké sám chce pro své zájmy.

Kapitál dneška ale zjevně už nestaví primárně na výrobcích, jejich výrobě a uplatnění na trhu, ale staví na ovládnutí a ovládání celé společnosti - lidí, jejich pocitů, myšlení, obav, strachu, jejich potřeb, o kterých si tito lidé aspoň myslí, že jejich potřebami jsou ..... .

Kapitalismus ovládl prostředky a nástroje nedávného socialismu a umně jich využívá k dosahování a naplňování svým zájmům, k posilování své moci.

Dnešní ekonomické krize už zjevně nejsou živelné tak jako dřív, ale jsou globální a zjevně centrálně řízené, jsou prostředkem k ovládání světa, jsou takovým "kohoutem s kyslíkem", kterým se přidává/ubírá, aby lidstvo mělo ten svůj chléb a hry, ale jinak bylo pod kontrolou, podvázáno a makalo jako v diamantových dolech.

Takže paní Šichtařová už toho nechejte s těmi socialisty, protože jsou to kapitalisté jako řemen, realizující se ovládnutím a umným využívání socialistických metod a prostředků ve svůj prospěch a ve svém zájmu.

Učebnicovým vnímáním kapitalismu jste zaspala dobu.

:-)

12 5
možnosti
Foto

Vy nepíšete o kapitalismu, ale o státě. Kapitalismus je ekonomický systém založený na svobodě používat svůj majetek pro uspokojování potřeb ostatních lidí.

8 2
možnosti
RK

Ti co se starají jen sami o sebe jsou ti nejlepší.

4 1
možnosti
JV

Tomu se take rika sobci .

3 0
možnosti
Foto

Válka nepřijde. Lidé jsou jako bezduchá masa mravenců. Dnešní mediální aj. technologie už dokážou v zárodku vření mezi prostým lidem nejen včas odhalit ale také je zmanipulovat a usměrnit. Budeme jako v moderním Římě, dostaneme chléb a hry a budeme tleskat tomu, čemu nám řeknou. Doba svobodné tržní ekonomiky byla krátká. Na našem území skončila rokem 1913.

5 1
možnosti
VK

Jenže blahobyt republiky v Římě skončil tvrdou diktaturou.

1 0
možnosti
JV

Podle vas uz mel byt davno konec EU a €ura a furt nic . Odstup mezi Ostblockem a zbytkem EU se zvetsuje a furt vice vychodaku se cpe na zapad.

9 3
možnosti
PS

Pomohu si příkladem. Podnik který nevydělává zkrachuje že? Jenže pokud každý měsíc přijde někdo a dá podniku milion tak podnik pojede dál že? Říkáte si kdo by sypal do prodělávajícího podniku milion to musí být blázen. Jenže to je recept který ordinuje EU. Jak může něco zkrachovat když to něco někdo neustále dotuje? A dál už se názory rozchází. Jedni tvrdí že můžeme tisknout do nekonečna a druzí tvrdí že se nám to vrátí jako bumerang. Já jen připomenu že když se začalo k kvantitativním uvolňováním tak 90% ekonomů tvrdilo že to poškodí/deformuje ekonomiku. Odpověď zněla mimořádná doba vyžaduje mimořádné prostředky. Kvantitativní uvolňování bylo chápáno jako brzda poslední záchrany prostě něco za co zatáhneme když bude nejhůř. No a podívejte zatáhlo se a už se nepustilo jedeme ve vlaku který už nemá žádný způsob jak zastavit protože záchranná brzda už je zatažená.

7 3
možnosti
Foto

Proti krizi jde Hayekům postřeh, že to co kapitalismus hlavně produkuje jsou znalosti. Tyto znalosti se momentálně šíří takovou rychlostí a výsledky těchto znalostí jsou stejně rychle uváděné do praxe, že výsledky těchto procesů eliminují státní zásahy a regulace a tak oddalují blížící se krizi.

Jediná šance jak se vyhnout násilí a ničení tohoto světa je vrátit se k osvědčenému kapitalismu s co nejmenšími, nebo žádnými, státními zásahy do jeho fungování.

4 2
možnosti
Foto

J94a26n 65Š11i96k

4. 8. 2021 9:49

Dnes jsem Vám dal karmu. Přesto s Vámi, jako obvykle, v některých věcech neladím. Myslím, že neviditelná ruka trhu nebude, ale nebude ani socialistická ekonomika. Bude něco nového, co nevím jak přesně nazvat. Ale bude to nové a zbavené některých starých chyb a s mnoha novými. Tak jako pomalu a postupně přijdou drastické změny v průmyslu, ruku v ruce s tím půjdou i změny v ekonomice. Tak to prostě bude, i kdybychom se na nose oba vrtěli. Staré časy se nevrátí a ony tak dobré zase nebyly, jak za nimi teskníte. A hodnotit, zda byly lepší než budou ty nové, na to je, promiňte, příliš brzy. Hezký den

4 1
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,24
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články