Diskuse

Chvála sobců

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

O tom, co bude, rozhodují volby - tedy ne v Číně, Rusku nebo KLDR -, ale tam, kde je demokracie, jsou vlastně volby projevem, manifestací, struktury společnosti, součtem schopností a neschopností jednotlivých jedinců. Lidi musejí produkovat, jinak stát chudne a zadlužuje se, politici jak známo rvou do lidí peníze, aby byli opětovně zvoleni. Dnes jsem šel pár minut po městě, koupit si rohlíky, a vidím všude nějaké berle a hole a to i u lidí, kteří jsou možná o 20 let mladší než já. Pokud populace není zdravá, musí dovážet mladé zdravé pracovníky ze zahraničí, kteří to vyprodukují za nás (já sám žiju z důchodu). To je jediné řešení, jiné něvidno. Produktivní sobci - těch tu moc není v téhle české společnosti, tak řekněme 10%? Je jasné, jak to ve volbách dopadne, vyhrajemy my: je nás víc: důchodci, lazaři, mladí, co nemají práci a ani ji mít nechtějí atd.

0 1
možnosti
ZH

;-D;-D;-D O tom, co bude, rozhodují ti, kteří mají dost prostředků a moci. Volby jsou jen takové divadélko pro lidi. Nebo si myslíte, že například VŘSR proběhla z vůle lidí? Kdyby Lenin a pár dalších revolucionářů neměli bohatou finanční podporu (a od chudých mužiků to nebylo), žádná VŘSR by se nekonala a svět by vypadal výrazně jinak.

4 0
možnosti
JK

Ačkoliv výsledek je podobný, tak vidím příčiny někde jinde. Jde o centralizaci kapitalismu. Za posledních 50 let se svět smrsknul na malou kuličku. Technologie letí kupředu tempem, které ani nestíháme sledovat. Globalizace a centralizace osekává počet mocných na několik vyvolených. Čím větší mají moc nad ekonomikou, tím větší je i tlak na politiku, která pak hraje podle jejich not. Jak silná je energetická lobby vidíme v přímém přenosu přebrala otěže od rafinérské a těžařské lobby a hýří nápady, které jsou většinou zjevně nedomyšlené, resp. mocní doufají ten zmíněný technologický rychlík jejich nápady dožene a vymyslí jak na to. Snaží se řídit směr vývoje technologie.

Vládli tu stroje, peníze, informace a dnes technologie, nasměrujte vývoj podle sebe a máte vyhráno. Myslím, že Rusko i Čína jsou v tomto pozadu, žijí a soustředí se na informační válku, v podstatě jen kopírují případně inovují technologie, ale směr určuje někdo jiný. Můžete mít v hlavě nakrmeno spoustu konspiračních teorií, ale naučte se programovat výrobní roboty, u pásu už místo nebude. Volby mají už dnes malý vliv na směřování ekonomiky, proto pravice je víc sociální a levice zase pomáhá kapitalismu, rozdíl bude ve stylu sociální odpovědnosti a uzavírání spojenectví.

Pokusil jsem se nakouknout do finančních a měnových vod a poznávám smysl rčení "vím, že nic nevím". Neumím si představit, že existuje někdo, kdo se v tom opravdu vyzná. Nejspíš takový nikdo není a jsou jen specialisté, pokud o sobě nevědí, tak máme skutečně problém. Doufám jen, že je dokáže sladit onen udaný technologický směr.

Co bude v budoucnu nevím, nebudu psát každý týden nějaký krizový scénář, nějaká krize přijde, to je jisté, ale nepotřebuji pak vykřikovat. "Já to říkal."

Ovšem je to námět na sci-fi román, nezaměňovat z vědeckou předpovědí ani v případě, že se něco přibližně trefí.

8 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články