Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jestli si lidi půjčují peníze a kupují za ně rostoucí akcie, tak je to jejich blbost a Šichtářové zbytečná starost

2 2
možnosti

Jenomže podle článku je problém v tom, že to nedělají jen lidé, ale také centrální banky, které si ty peníze v podstatě tisknou a za ně ty akcie nakupují. Pokud se potom taková firma dostane do problémů, tak stát má tendenci takové firmy o to víc zachraňovat, jinak by centrální banka musela odepsat spoustu investovaných peněz...

0 0
možnosti

J29a46n 30R74á44ž

8. 7. 2021 11:46

Dovolím so poopravit jedno z tvrzení paní Šichtařové:

Tím, že ekonomika v tak zvaných "vyspělých zemích" ztrácí spravedlnost a ztrácí jakékoliv morální principy, ztrácí zároveň motivaci být efektivní.

1 0
možnosti

J13a90n 34V70ě48r55n64ý

8. 7. 2021 11:32

Není paní Šichtařová nějaká skrytá komunistka?

"A opovrhuje obezřetným investorem, který promyšleně vkládá své peníze do zdravých společností, jejichž podnikatelskému záměru důvěřuje." - To jako nemám pronásledovat maximální zisk na úkor všeho?

"Rozdíl mezi lidmi vlastnícími a nevlastnícími akcie rychle roste a vytváří rekordní propast, která nemůže vydržet navěky." - Co je to za bolševismus?

"Jinými slovy, na akciových trzích je jednoznačná cenová bublina." - Další komunistický blábol. Bubliny přece neexistují.

"Údajná potřebnost je vyvyšována nad spravedlnost." - Jaká spravedlnost? Svět přece není fér a máme se s tím smířit. Schopné firmy se umí přizpůsobit a ty neschopné si holt dotace nezajistí.

"Firmy i státy tak v prostředí rekordně nízkých úrokových sazeb rolují dluh, na který se jak sněhová koule nabaluje dluh další." - Firmy potřebují peníze aby mohli investovat, za komunistů dluhy nebyly že paní komunistko Šichtařová?

Jsem znechucen.

0 3
možnosti
Foto

Jéé to se mi líbí! Prý "Schopné firmy se umí přizpůsobit a ty neschopné si holt dotace nezajistí". To je krása, že to řekl někdo tak natvrdo, že cílem podnikání není zisk dosažený cestou profitability, ale formou dotací..... Z tohoto pohledu je opravdu nejschopnější podnikatel pan Babiš, který za účelem zajištění dotací pro své nízko- a ne-profitabilní podniky rovnou převzal celý stát..... snad bude celá taškařice pokračovat převzetím Evropy Čínou..... bylo by hloupé kdyby nás odvrhli poté co jsme se tolik vynasnažili....

1 0
možnosti

J48i47r27i 29D50o93b58r46ý

8. 7. 2021 10:25

Neni to v historii neobvykle. Jednim z duvodu proc ta skoro 100 let stara "velka" krize byla takova rana bylo prave to, ze dochazelo k pujcovani penez na nakup akcii. Akcie padly, dluhy zustaly.

A hlavni potiz, proc se politicky drzi i zombie akcie jsou fondy a duchodove fondy. Protoze podobny problem jako se (neuspesne a chybne) resi u nas, totiz nutnost vytvaret "duchodove pilire" maji vsude. A pri velkem propadu akcioveho trhu pujde k zemi i iluze duchodoveho zabezpeceni a to volicum radost neudela.

2 0
možnosti

J34a34n 30R61á32ž

8. 7. 2021 11:58

Politicky se drží nad vodou nejenom zombie firmy, ale i "zombie" státy. Jako první se z ryze politických důvodů drželo nad vodou Řecko, jehož dluh dosahuje 205%HDP. A jen ryze politické důvody záchrany eurozóny udržují před bankrotem Itálii (155,8%HDP) a Portugalsko (133,6%HDP).

1 0
možnosti

No konečně. Paní Šichtařová už dochází k poznání, že klasický hodnotový kapitalismus s volným trhem a skutečnou hodnotou peněz, za který tady dlouhodobě tak pléduje, už dávno neexistuje.

Že nadnárodní kapitál - finanční oligarchie ovládly celý svět a podvázaly si jednotlivé státy (jejich vlády, orgány, ....), takže již dlouhou dobu se pod její taktovkou odehrávají takové hry, o kterých píše - uměle vytvářené spekulativní bubliny, ty když prasknou, tak logicky vyvolávají světové ekonomické krize a riziko války, které ale vždy zaplatí daňoví poplatníci, protože kapitál je nedotknutelný.

Ano, souhlasím s paní Šichtařovou, je to cesta do pekel. Jenže jak z toho ven? Kumulace kapitálu posiluje a kumuluje moc, což má potom takové důsledky následky.

Marx a Lenin to chtěli řešit zespolečněním práce, vlastnictví, ale nakonec se ukázalo, že spousta protagonistů této ideologie stejně hrabala pod sebe a navíc moc peněz nahradila mocí stranické knížky, loajality - hloupý, ale loajální, tedy náš (on se na něco, na nějakou tu špinavou práci přece jen bude hodit).

:-)

0 0
možnosti

J29i35r24i 66D52o10b35r96ý

8. 7. 2021 10:29

Socializmus ale neskoncil na tom, ze nekdo hrabal pod sebe. Socializmus skoncil na nedostatek motivace k nejakemu opravdu uzitecnemu snazeni na vsech urovnich.

Cinan vratil lidem motivaci, takze neskoncil stejne jako sovetsky blok. (debatu za jakou cenu pro lidi i prostredi vynecham, ta sem nepatri)

0 0
možnosti

Zdá se, že nejúspěšnější kapitalismus mají v komunistické Číně. Vot éto paradoks.

1 0
možnosti

O tom žádná.

Zbytek světa z expanze Číny tak na každém kroku jen sype bobky.

V kapitalismu ale ten kapitál musí někdo v potu tváře vytvořit a zaplatit, aby bylo možné jej někde hromadit a otáčet jej.

A kdo to asi v té mnohamiliardové Číně je?

A nebo jsou tam všichni milionáři, když mají v čele KSČ?

:-)

0 0
možnosti

Mnoho lidí u nás naopak na zánik zombie firem nadává. To jsou ty řeči o tom, jak jsme za komunistů měli firmy, které hodní komunisté udržovali a zlí kapitalisté zničili.

7 0
možnosti

Po kupónovce bylo mnoho vcelku perspektivních firem brutálně rozkradeno. Zdaleka ne všechny byly tzv. zombie firmy.

1 0
možnosti

Je jasné, že krize nastane. Není jasné kdy. Myslím, že to bude v okamžiku, když budou chtít "spekulanti" směnit své peníze za zboží a zjistí, že to nejde. Tolik zboží na světe není.

A hlavně není jasný start a průběh této krize:

- bude to krach na burze (vymazání peněz uložených v cenných papírech)?

- Hyperinflace, která vyrovná nerovnováhu mezi globálním množstvím peněz a zboží?

- Válka o globální surovinové zdroje (světová válka)?

- Něco jiného?

Nebo na vysvětlení současnosti stačí vymyslet novou fungující ekonomickou teorii?

4 0
možnosti
Foto

A co má být. Kapitalistický systém nemůže bez dluhů přežít, a pokud trvá dlouho, jako nyní, stávají se dluhy astronomickými. Kdyby systém negeneroval peníze z ničeho, již dávno by se zhroutil, takto může být věčný, skoro jako Vladimír Iljič Lenin !R^

1 2
možnosti

Systém může generovat peníze z ničeho, ale nemůže generovat novou hodnotu (zboží) bez vynaložení práce. Takže máme peníze a není, co si za ně koupit!?

0 0
možnosti
Foto

Monetární expanze a úroková míra nižší než přirozená jsou hrobaři svobodné tržní ekonomiky, to máš, Markéto, pravdu. Ale jak z toho ven? Na "velké fiskální a monetární rozdávačce" se podílí většina voličů.

9 1
možnosti

Každý výrobce hrabě především na rychlém obratu a co nejkratším výrobním cyklu. Úroková míra je mu celkem ukradená - je li 0, nebo 5 % p.a.

Pokud na výrobním cyklu máte zisk 5 % a dokážete to za rok alespoň 20 x nebo vícekrát otočit, tak vás úroková míra českých bank nechá ledově klidným.

;-D;-D;-D

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,08
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články