Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Souhlas, jen s výhradou, že když si ukládáme peníze do banky, není to totéž, jako když někomu půjčíme peníze. Bance svěřujeme peníze s tím, že (kromě jiného) chceme využívat možností bezhotovostních plateb, nebo výběrů hotovosti v kterémkoliv místě světa. A to něco stojí. Když budeme mít peníze doma ve strožoku, budou nám ve světě v případě potřeby platné jako mrtvému zimník. Samozřejmě, že očekáváme i nějaké zhodnocení našich vkladů, ale v bankách je dnes (i kvůli covidu) tolik peněz, že podle mne neví co s nimi.:-)

2 0
možnosti

Všem co dokáží pochopit základní principy ekonomiky je jasné, že při tak masivnim tisku nekrytých peněz si nelze našetřit na důchod a vsechny penzijni fondy jsou obrovskym rizikem! Před nedávnem jsem sledoval předvolební debatu na toto téma a tento fakt byl tabu jak pro politiky, tak i pro moderátora.

8 0
možnosti
Foto

Ano, dobře to píšete. Všichni o tom mlčí..... - - - Jinak, jediný, kdo si počíná správně, jsou Śichtařová s Pikorou - ale ne v tom, že píší ty svoje rádobyzábavné výplody, ale v tom, že si pořídili spoustu děcek. V tom je zcela nekriticky obdivuji.

3 2
možnosti
PP

P31e34t45r 98P93e54c59i81n80a

30. 6. 2021 17:38

Penzijní fondy v ČR již neexistují. Původní penzijní fondy jsou dnes tzv. transformované fondy, které jsou dávno uzavřené pro nové střadatele. Nový produkt doplňkového penzijního spoření nabízí mnohem širší portfolio, kde není penzijní společnost vázána závazkem nakupovat vládní dluhopisy. Klienti transformovaných fondů mohou přejít do nového produktu DPS. Pokud má někdo 55 let a více tomu se ale spíše vyplatí zůstat. DPS má odlišný způsob zhodnocení úspor, než měly dřívější penzijní fondy. Nový produkt je vlastně podílový fond do důchodového věku se státním příspěvkem. Jeho hodnota v čase kolísá a může investovat do akcií i dluhopisů po celém světě - samozřejmě Autorka před pár lety zase kritizovala výsledky účastnických fondů DPS - v roce, kdy se akciím na trzích moc nedařilo. Evidentně tedy neholduje penzijním produktům - každý má právo na svůj názor. Faktem ale je, že použití terminologie v článku je v některých místech nesprávné a data jsou interpretována docela "ohebným" způsobem.

1 0
možnosti
JP

Penzijní fondy v ČR jsou šaškárna. Stačí se podívat, co se obchoduje na burze. V situaci, kdy 95% podniků v Čechách má zahraniční vlastníky a do zahraničí každý rod odplouvají miliardy na dividendách, si můžete nějaké důchodové fondy leda tak namalovat do líbivé prezentace. Stát přece nesmí podniky vlastnit, to může jen soukromý vlastník, že Havle, Klausi a Viktore Kožený!

0 1
možnosti

Stát sice může regulací donutit penzijní fondy nakupovat státní dluhopisy, mě ovšem nikdo nemůže nutit, abych do takového fondu posílal své peníze. Alespoň podle (zatím) platné legislativy.

4 0
možnosti
VH

No a v tom je prave ten hacek :-(. Zmeni zakon a mame vystarano.

0 0
možnosti
JD

J97a75n 61D74o54u13š48e26k

30. 6. 2021 14:55

To tady má autorka zaplacený reklamní prostor? Proč je to do háje borového stále mezi nejčtenějšími?

4 8
možnosti
ZJ

Na rozdíl od Vás, něco umí.

5 3
možnosti
VD

To je stále dokola paní Šichtařová - ti nechutní levičáci, socialisté, neomarxisté, ...... - zjevný to nesmysl.

Kapitalismus se rozvinul do své vlastní krize a činí problémy sám sobě (což jako konstatování není jako nějaká podpora socialismu nebo něčemu podobnému).

Kapitalismus v posledním století naprosto zdeformoval přirozené principy, na kterých vznikl, vyrostl a na nichž se rozvinul, takže likviduje sám sebe. Takovým principem je především volný trh a nebo hodnota peněž podložená nějakou reálnou hodnotou.

Nadnárodní kapitál a finanční oligarchie si už před léty zprivatizovaly politiku, jednotlivé státy, jejich státní orgány a kromě toho, že přímo drancují státní kasy a usměrňují si k sobě finanční toky ve státech, tak nastavují si přímo i svá pravidla v jednotlivých státech - taková, jaká sami potřebují (americký vývoz cinknuté, podvázané, loutkové demokracie).

Takto mizí ze společnosti, z ekonomiky přirozené a obecně platné regulátory, jako je např. právě zmíněný volný trh - ten v podstatě dneska už není, neboť je pod kontrolou finanční oligarchie.

Další přirozený regulátor, kterým byly peníze podložené nějakou reálnou hodnotou je pryč téměř už sto let - dnes jsou peníze a jejich hodnota předmětem politických rozhodnutí, což má pod kontrolou opět finanční oligarchie, takže i tento regulátor šel do kytek.

Peníze ve světě se dnes kumulují a bobtnají v bankách a společnosti se tak pouští žilou - jako potřebná krev se nevrací v dostatečném množství zpět do oběhu. A dále banky dnes ať udělají jakýkoliv přehmat, tak přirozeným způsobem nezkrachují, protože v rámci "objektivní ekonomické krize" jsou sanované z peněz daňových poplatníků - zkrátka tady ten trh nefunguje.

Proto v krizi je samotný kapitalismus - systém a zavání to hodně velkým průšvihem.

Paní Šichtařová, zjevně musíte hrábnout do vlastních řad a zamyslet se nad jádrem pudla.

:-)

5 6
možnosti
Foto

Tohle není chyba kapitalismu ale chyba státu.

2 1
možnosti
Foto

Článek absolutně o ničem. Veškerý růst bohatství za poslední stovky let byl založen na růstu populace a růstu produktivity. Ve vyspělém světě už populace desítky let neroste a o otázce růstu produktivity je lépe pomlčet. Takže se v otázce zajištění přestárlých a nemocných, či jinak práceneschopných prostě vrátíme před dobu průmyslové revoluce - ať se o tyto osoby postará jejich rodina. Ostatně, bude to tak nejspravedlivější. A kdo nemá kapacitní rodinu, bude živořit jako žebrák a záhy zemře. Však si na to zvykneme. - - - Že bych o téhle trivialitě taky napsal knihu? Někdy se i banality dají prodat jako katastrofické vize.... Nuda, nuda, nic jiného. Jdu na zahrádku okopat okurky!!!

2 3
možnosti
JL

Všichni ekonomové předstírají, že čínská covidová penzijní reforma je nezajímá.

2 0
možnosti
BM

Norsku se autorka vyhnula jako čert kříži.

0 3
možnosti
VN

Myslíte tu strašně "ekologickou" zemi ohanejici se na jedné straně zelenou politikou a na druhé straně prodávající emisní povolenky a ropu?

3 0
možnosti
MB

V současnosti, proti sobě působí řada faktorů. Lepší zdravotnictví přináší prodlužování věku. Vyšší věk tlačí na náklady zdravotnictví a důchodů. Covid omezil výběr daní, jako příjmu státu. Stát tomu čelí vypuštěním oběživa, formou programů Covid. Ty prachy, samozřejmě nejsou kryty produktivitou práce. Tedy na to reaguje inflace a zvýšení nákladů.

Kdo sdělí Kalousovsky - "Mějme rozum, nemáme na to"! Bude očekávaně smeten. "Bude lépe", zní příznivěji! Já přesto řešení našel! Investuji do stravenek Sodexo. Tyto barevné papírky, by si svou hodnotu ještě mohly udržet! U zbylých papírků, nazývané stáíle penězi, jsem ovšem na pochybách ... :-)

1 2
možnosti
Foto

Stravenky mají určitou hodnotu v korunách jejich hodnota tedy bude kopírovat kurz koruny

2 0
možnosti
Foto

Tisk peněz a jejich rozdávání bez úroků je cesta do pekla.

Už se vůbec nemluví o jiných zdrojích na starobní důchod, než je státní fond. Stali jsme se všichni nesvéprávnými otroky římského císaře.

17 2
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články