Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Nebojte, inflace to srovná. Dnešní milion bude za pár let mít hodnotu pouhého tisíce a svět pojede dál. Znehodnocením peněz se dluh automaticky sníží. A už se tak děje. Spirála zdražování už se rozběhla. Zeptejte se stavebníků. Mnozí už nedostaví, budou muset prodat. A chudí ještě více zchudnou a ti bohatí, ti opravdu bohatí? No, hádejte...

0 0
možnosti
KJ

Před pár lety mělo Řecko takové dluhy, že bylo na pokraji státního bankrotu.

Moje představa splacení těch dluhů byla taková, že příjdou věřitelé, a Řecko si rozdělí. Možná by Německo jako jeden z největších věřitelů odkoupilo dluhy ostatních věřitelů a udělalo z Řecka svou "kolonii". Asi by to nebyla demokracie. Občané Řecka svou zemi přece projedli a už není jejich.

Stalo se něco jiného: věřitelé prominuli značnou část dluhů a Řecko teď splácí to, co zvládne splácet.

Je to signál pro ostatní: dluhy se nemusí splácet. Od té doby se tak chová i vláda AB. Rozdává, co nemá a zvyšuje dluhy.

4 0
možnosti

Kecy v kleci. Od roku 2014 kdy ANO vede MF do roku 2019 kleslo zadluzeni vuci HDP o cca 14%. Na konecnych nejakych 29%. Po covidu logicky zase spadlo zpet.....

1 1
možnosti
IP

I60v70a58n 74P39o85u43l

17. 6. 2021 7:51

Vseobecne volebni pravo... Asi by meli volit jen ti, co odvadi dan z prijmu.

3 1
možnosti
PK

Ano, toto říkám už dlouho. Je velmi špatně, aby o hospodaření státu rozhodovali ti, kteří státu nepřispívají. Rv

1 1
možnosti
JSS

Hlavně, že se rozdává ze celospolečenského- tedy hlavně na úkor chudýcha běžných. Těch bohatých se ani nedotklne. Politika babiše a jeho kumpánů je tím prolezlá a bylo znatelné, když se vrhl do politiky. Jenže lidi jsou mezci a přihlouplí oslové. Musí to podstoupit, aby poznali na vlastní kůži!

0 0
možnosti
PR

Tleskám za článek! Plný souhlas!

3 1
možnosti
VD

Pokud se rozdává důchodcům, tak je to naprosto v pořádku.

Důchody u nás jsou prakticky na hranici chudoby.

Důchodci jsou lidé, kteří pracovali celý život, a mají tak plné právo na stáří těžit ze své celoživotní práce pro naši zemi, naši společnost a její rozvoj.

Navíc, jsou to peníze, které zůstávají doma a jsou do spotřeby, takže podporují ekonomiku.

A pokud v tomto státě nadnárodní kapitál a finanční oligarchie vykořisťují lidi a tuto zemi samotnou, každou chvíli vyvádějí stovky miliard ze země za hranice, daní mimo naši zemi, tunelují se tady veřejné rozpočty do stranických a privátních kapes, prostřednictvím státu se tady okrádají lidé např. pro solární barony, podporuje se tady covidový business na úkor daňových poplatníků a lidí samotných, banky okrádají lidi zločinnými poplatky, či úroky z úroků, .......,

potom rozdávání peněz důchodcům je nakonec přece jen ušlechtilá činnost a důchodci by se o ně měli rvát a ne jen přihlížet.

Nebát se, nelhat a nekrást.

Asi taj nějak paní Šichtařová.

:-)

10 13
možnosti
VD

Oprava:

Asi tak nějak ....

0 0
možnosti
Foto

Umí si tu někdo představit, jak by dopadla partaj, která bude mít v program jen práci, pot a slzy?

Jediný program, který by znamenal snížení cen, zvýšení důchodů atd., je program na zvýšení produktivity práce. Tzn. zlepšení chodu státního aparátu, snižování zbytečné administrativy, podpora pro nové progresivní technologie atd. A hlavně omezení zásahů diletantských ekonomů do chodu hospodářství.

A využít blog pro propagaci jakési pohádkové knížky se chucpe. Rv

5 0
možnosti
JR

J75a43n 78R41á70ž

16. 6. 2021 17:20

Řecko, Itálie a nově i Francie a USA dávají signál, že žít na dluh není pro mnohé státy až tak velký problém. Takže vlády většiny států v euroatlantické aglomeraci klidně zvětšují své dluhy, neb v opačném případě ví, že by se mohly opakovat revoluční šedesátky se svými Rotte Brigade, či Brigade Rosse a barikádami v ulicích. Občané v Evropě i USA si příliš zvykli na nezaslouženě vysoký životní standard a nepřipustí, aby se jim snižoval. Každou vládu, která by se nějak razantně pokusila o bolestnou harmonizaci příjmů a výdajů státního rozpočtu, lidé smetou. A toto vědomí způsobuje, že zadlužení zemí jak EU, tak i USA dosáhlo stupně, kdy nikdo neočekává, že státní dluhy mnoha zemí budou někdy splaceny.

PS. Dluh ČR bude na konci roku 2021 činit necelých 50% HDP. Netvrdím, že je to správné, ale v porovnáním se zadlužením Řecka (180%) Itálie (odhady jsou na 150%) Francie (odhad 140%) USA (odhad 120%), ale i Německa (dnes 65%), jsme na tom ještě dobře. Ale stoupající zadlužení by mělo být silným impulzem k tomu, aby naše vlády už konečně přestaly s nemístným rozhazováním peněz z veřejných zdrojů.

10 0
možnosti
TH

Rozdíl je ve vnitřním nebo vnějším zadlužením. Například Japonsko dluží samo sobě, ale Řecko dluží jiným. A rozdíl je jestli si půjčujete s mínusovým úrokem nebo plusovým. Sám za sebe hospodařím s přebytkem a pak si mohu udělat koupí něčeho radost. Nechápu lidi co si půjčí a pak utrácí.

1 1
možnosti
KU

K10a79r91e61l 95U67r66b43a47n

16. 6. 2021 16:45

Absolutně chybný je systém, kdy o výši různých platů a dávek stále rozhodují volení poslanci. Tohle vše má být zafixováno na velmi dlouhou dobu pomocí procentuálních sazeb a má to být změnitelné jen pomocí dvoutřetinových hlasování.

1 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,34
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články