Diskuse

Ceny porostou

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Proto asi lidé kupují ve velkém nemovitosti. Akorát netuší, že vláda určitě připravuje vysoké zvýšení daní z nemovitosti.

A aby nebylo možné před daněmi utéci do rakve, určitě zvýší DPH z pohřbů 15 %.

0 0
možnosti
JK

Ceny rostly, rostou a porostou.

Ták a jsem historik, dokumentarista a prognostik, kdo je víc, ha.;-)

1 0
možnosti
ML

Ta rivalita mezi manželi Pikorovými - Šichtařovými a nejmenovaným viceguvernérem H. (neboli Mojmírem Hamplem :-) je až úsměvná. Ti vyčítají viceguvernérovi, že nepředpověděl krizi. A co když o ní tušil, ale ze své pozice si nedovolil šířit paniku, aby krize nebyla větší? Každopádně nejmenovaný viceguvernér H. si také v některých blozích do manželů hodně rýpnul, že ONI TAKÉ NEPŘEDPOVĚDĚLI krizi v roce 2008. A proto už deset let soustavně předpovídají další velkou krizi. Však ona jednou přijde.

Možná by ale stálo, aby paní Šichtařová ve svých sáhodlouhých článcích o ničem, psala i o něčem praktickém a ne jen o blížící se krizi. Jak se mám například na krizi připravit?

0 0
možnosti
IB

I31v82o 88B69o98u37š73e

31. 5. 2021 13:50

To je preci jednoduche, mate svoje penize sverit pani Sichtarove.

0 0
možnosti
PN

Já mysle, že inflace je stav kdy rostou ceny i platy.

0 0
možnosti
JS

J40a18n 52S14t19e32h32l62i70k

27. 5. 2021 14:53

Platy nemají s inflací nic společného . Je to zvyšování oběmu peněz v ekonomice . Pokuď by byla konkurence , tak se navýší produkce a zdražení není.

1 0
možnosti
TZ

Inflace je v předlužené společnosti žádoucí... A moc... Nynější dluh splácet budoucími příjmy je paráda, majetky rostou do extrémních výšek, jejich údržba (úrok) klesá atd...

Blbý je pokud se to přežene, nebo změní nová vláda kormidlo.

0 0
možnosti
MD

Chudáci ti co nechtějí žít v dluzích nebo ti jejíchž příjmy nerostou dostatečně rychle.

1 0
možnosti
IK

Krátkodobá inflace je přirozená reakce na koronovou krizi, kdy lidé neměli příležitost utrácet a kdy se i přes různá krácení nahromadily nemalé sumy na účtech a tuto dobu odříkání jsou si nyní lidé ochotni vynahradit.

Protože ale např. v USA, ale i jinde, šly ceny po vypuknutí krize nejprve prudce dolu, znamená jejich následný nárůst nejprve vyrovnání původního propadu s efektem, že konečný nárůst cen a tedy i inflace jsou vnímané jako silnější, než ve skutečnosti jsou. V důsledku krize sice začaly relativně stoupat i platy, což je další znak inflace, protože ohrožené skupiny neměly přístup na pracovní trh, ale jejich návratem by se mělo postupně po odeznění těchto zvláštních efektů vše vrátit do původního stavu. Proto si myslím, že korona nezpůsobí dlouhodobější inflaci, když, tak to budou spíš nějaké politické kroky, jako je např. sledování ekologických cílů, klimatická neutralita apod.

0 1
možnosti
JSS

O růstu cen žádná... To bylo jasný, když se korona rozšířila a trvání běží. Všichni budou roztáčet. Průser je v rozpočtu i obcí! A další průser u statisíců chudších. Nezaměstnanost poroste - nezapomeňte - všichni se zbavují nepotřebných. Musí nastat revoluce stát. řízení- vypakovat úředníky a srazit platy strmě od prezidenta všem vyšším řádně dolů. Progresivní zdanění u vyšších příjmů! Už aby nastala změna- čím dřív, tím líp.

1 1
možnosti
JS

J67a17n 54S36t49e80h51l34i38k

26. 5. 2021 15:45

Asi záleží jaké cíle mají ty centrální banky . Z inflace strach nemají a třeba FED má v cílování zaměstnanost ohrožených (chudých) skupin) . Proto cíluje na pruměrnou 2% inflaci .

https://roklen24.cz/evropska-ekonomika-ma-problemy-euro-by-to-poskodit-nemelo/

Tudíž vykřiky paní Šichtařové tyto centrální banky vubec nezajímají . My jsme malá ekonomika a to že u nás je tak vysoká inflace znamená jediné. Že je zde nízká konkurence a tudíž obchodníci si dovolí vysokou marži . Koruna zd také sehrává svou roli.

1 0
možnosti
VD

Když sleduji různé dokumenty (Francouzi, Němci, Angláni, ...) a je tam zmínka o nějaké světové ekonomické krizi, tak vždy to začíná stejně - krize vypukla v důsledku ......... chování amerických bank (1929, ......, 2008), dnešní krizi účelově přikryli Covidem, takže o ní a jejich příčinách se bude psát posléze.

Ale, "Kde asi soudruzi z Wall Streetu dělají chybu?"

......................................

Banky dnes zase a stále přetékají nakumulovanými penězi (odkud je asi získaly), které tam leží a chybí na trhu - v oběhu.

Co to asi působí?

Je to zřejmě asi tak, jako když se pouští žilou - v malém množství to možná léčí (???), ale ve větším množství to zjevně zabíjí.

Nic proti tomu, aby banky vydělávaly - generovaly svůj zisk (o to vůbec nejde), ale jak vidno, vydělávají tak nehorázně, že nakumulovanou energii vůbec nedokážou zpracovávat a uvolňovat zpátky do oběhu, a nakonec působí i proti sobě samým.

Peníze se musí točit - obíhat a ne stagnovat a zahnívat (peníze samy osobě nejsou žádný produkt - jen odraz něčeho užitečného .....).

Je potřeba reformovat bankovní systém, rozhýbat statický kapitál - účinně motivovat (např. zdanit statický kapitál a bude hned na dluhy).

:-)

0 0
možnosti
MD

Další problém je že malé a střední firmy nemají takový přístup k penězům jako nadnárodní korporáty ty konci u velkých firem. Ony prakticky vysávají peníze ze systému a stát pro dorovnání tiskne nové.

0 0
možnosti
Foto

Tak tak, jako houby po dešti. A ono tomu bylo někdy jinak? ;-D

1 0
možnosti
Foto

Kdysi tomu opravdu bývalo jinak.

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 42,96
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články