Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

V tzv. západních zemích vč. Skandinávie se moc nerozlišuje pravice a levice, spíš jen v dílčích oblastech, koncepce západ. politic. stran se až tak nerozcházejí, někdy jde např. jen o to, zda některý politic. subjekt více prokázal schopnost dosáhnout lepšího život. prostředí dříve než ostatní. Mám ovšem na mysli standard. západ. středo-pravé či středo-levé subjekty, nikoli nacionalisty či extrémisty. Pokud by mělo jít o potřebu zásadnějších reforem, pak se oni zpravidla víc shodnou mezi vládními a opozič. subjekty, v citlivých či finančně drahých záležitostech víc chápou potřebu celospoleč. konsensu, nikoli naschválů. Např. švédská vláda průběžně zveřejňuje dohody s některými opozič. subjekty, pro voliče je to maximálně transparentní.

1 0
možnosti
RD

R20e36n31é 19D52u58ž84í

12. 5. 2021 9:39

Těm tzv. západním zemím to ale moc nejde, že? Postačí se podívat do Evropského parlamentu, kde je "výkvět" EU a jaké normy se přijímají :-/ Z jednoho socíku pod taktovkou Moskvy jsme se v roce 2004 přesunuli do druhého socíku pod taktovokou Bruselu :-( A bude hůř. Myslím si, že EU je nereformovatelná a měla by být nahrazena národnostními státy spolupracujícími na hospodářské bázi. Politiku ať si dělají jednotlivé vlády [>-]. A ne Brusel, který má neustálou potřebu cokoliv regulovat Rv

11 0
možnosti
VB

Rozlišovala bych zvláště postkomunistické země a země tzv. západní, ty západní v průměru umějí líp hospodařit - pokud pumpují někam peníze, pak víc uvážlivě, koncepčně, s prodiskutováním důsledků, zda to přinese určitý chtěný efekt (např. jiná pracovní místa, více potřebná oproti době před pandemií). I mezi západ. zeměmi existují lépe a hůře hospodařící státy, učme se od těch talentovanějších. Např. některé skandináv. země, myslím, že šlo o Norsko, ač bohatší, nevyhazují peníze z okna; vláda dojednala se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců změny během roku pandemie, útlum oblastí, jež se do budoucna jeví jako neadekvátně přebujelé, promyšlení nových pracovních stylů aj.

5 4
možnosti
PV

Kdysi dávno západní země možná hospodařily lépe.

Ale to je dávná minulost. Rozhodně bych byl opatrný s tvrzením, že lze dobrými hospodáři nazývat země, které každý rok hospodaří s deficitem, neustále svůj dluh prohlubují, respektive jej brzdí znehodnocováním peněz formou inflace.

Ani vy nebudete dobře hospodařit, pokud své výdaje nebudete zvládat a na pokrytí schůdků mezi výdaji a příjmy si budete potřebovat každý rok půjčit. A to že si půjčíte v bance 100 tis. Kč, následně uděláte mejdan, kde ty peníze rozfofrujete, ani to z vás dobrou hospodyni neudělá. Byť si pozvaní budou myslet opak - jak jste úžasná, jak moudře hospodaříte, když můžete takový mejdan udělat.

7 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 41,94
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články