Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

Ještě k té úloze státu.

To, co paní Šichtařová uvádí je jen její představa a přání.

Stát je přece forma, nástroj, prostředek moci.

Lenin: "Stát je organizované násilí".

Podstatné je, kdo ten stát ovládá, kdo tu moc drží a jak a k čemu ji používá a využívá, a to je ta politika - přístup, způsob, styl, cíle, praktiky.

Proto také takové boje o nejvyšší křesla ve sférách státní moci.

:-)

1 3
možnosti
Foto

V tom se mýlíte. Adam Smith to v Bohatství národů vyjádřil takto:

„Je to systém vlády, situace, do níž jsou lidé umístěni, kterou hodlám podrobit kritice. Nikoliv charaktery těch, kteří jednají v rámci systému. Ti jednají tak, jak je k tomu jejich situace přirozeně vede, a ti, kteří si na ně nejhlasitěji stěžují, by si na jejich místě pravděpodobně nepočínali o nic lépe.“

3 0
možnosti
VD

Kapitalismus nikdy neskončí, je projevem agresivního, ale i progresivního individualismu - geny.

Stejně tak nikdy nezmizí socialismus, protože je projevem obranného, ale i humánního kolektivismu - geny.

Dnes je problém v tom, že kapitalismus graduje s využíváním technik a praktik socialismu (samozřejmě je to plné pokrytectví, podvodů a lži, ale kapitál dále koncentruje a sílí, kdežto masy lidí mohutní a chudnou - nůžky se rozevírají).

Kapitalismus ve svém pohrdání lidmi vždy nakonec vygraduje v nějaký globální problém, který tento vývojový trend na nějaký čas završí.

Je potřeba oddělit business od státu, stejně tak, jako se to udělalo s církví (ne u nás, ale globálně ve světě - pokud církev byla prakticky nedílnou součástí státní moci, tak bylo peklo na zemi).

:-)

0 6
možnosti
IS

Pokud jako kapitalista založíte v případě existence standardního konkurenčního prostředí své podnikání na pohrdání zákazníky, skončíte rychle s podnikáním. Proto může fungující kapitalistický systém donutit k serioznímu přístupu k zákazníkům i takové typy podnikatelů, kteří by byli ochotni podvádět, kdykoliv by k tomu dostali příležitost. Existence tvrdé konkurence, vymahatelnost práva a sebevědomý zákazník ochotný "hlasovat nohama", to je prostředí, ve kterém se podvodníkům daří nejméně.

5 2
možnosti
LH

Dobře řečeno. Stačí spočítat v diskuzích příspěvky, které obsahují výhradně buď osobní útoky, nadávky, emotikony nebo citoslovce a ukáže se výrazná dělící linka ve společnosti.

6 1
možnosti
Foto

Jako že lidi v 90tých najednou zbohatli protože tady byl kapitalismus?:)) no to není dobrá vizitka kapitalismu (rozkrást beztrestně majetek státu a říci že lidi zbohatli svou prací:)) je vidět že hodnotový žebříček lidí je super a je jedno co je tu za režim:))

1 8
možnosti
Foto

Jediný státní majetek, který byl za komunismu byl ten, který komunisté ukradli oprávněným vlastníkům a dokonale jej zplundrovali a zemi převedli k bankrotu. Tady nebylo co rozkrást. Bez lidí, co dokázali svojí umem zbohatnout žiji náš stát i chronická netáhla.

3 0
možnosti
PJ

Tohle devce uz zde prorokovalo ledacos. Ze by to tak citila?

1 0
možnosti
MV

V autorce převládá pocit, že v některých obdobích víc převládaly pocity, v jiných to rozum. A že teď jednoznačně převládá víra, dojmy, pocity. Všechno to do sebe krásně zapadá. Nebo ne?

2 0
možnosti
PN

Zcela přesné. Ale obávám se, že není kam utéct. V rámci USA lidé prchají ze států jako Kalifornie do států, kde to ještě jakž-takž funguje, ale ta katastrofa tam za nimi se zpožděním dorazí. Evropa je ztracená už dlouho, tady rozdělovači ovládli vše.

Kdysi dávno, za socialismu nám vysvětlovali, že definice socialismu je "každý dle svých schopností, každému dle jeho zásluh" (realita byla jinde) a že definice komunismu je "každý, dle svých schopností, každému, dle jeho potřeb".

Podívejte se na očkování vůči covid. Kdyby vládl kapitalismus, tak se vakcíny zobchodují. Jelikož ale ve zdravotnictví vládne komunismus, tak financování je odvody z příjmů (zdravotní daň zvaná pojištění), tedy každý dle svých možností, ale vakcínu si nikdo koupit nemůže a nesmí, ta se distribuuje podle "potřeb".

V roce 1989 jsme byli všichni chudí. Za posledních 30 let (devadesátá leta u nás byl kapitalismus) dost lidí zbohatlo, přestože byli nuceni na daních a povinných pojištěních platit až 50% svého příjmu. Dnes bolševici (=piráti) už řeší, jak tyto lidi okrást o jejich majetek pomocí vražedných daní z nemovitostí. Jinými slovy - pořídil jsi si za své zdaněné peníze dům a 25 let jsi splácel hypotéku? Tak teď koukej platit. Protože neplacení daní je zločin a pokud to zkusíš, tak ti na ten barák pošleme exekutora. Že jsi už po celoživotní dřině v důchodu a na daně nemáš? No tak ten barák prodej a nastěhuj se do nájemného bydlení. Tvůj syn si může vzít hypotéku a začít celý život platit.

Jestli toto není bolševismus, tak co jím je?

25 2
možnosti
Foto

Ne přesně to je kapitalismus.

Když na něco nemáš tak se prostě o sebe postarej jinak. Zrovna ty majetkové daně jsou v kapitalismu běžné.

0 4
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,69
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články