Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Politika a byznys de facto jedno jsou. A tak těžko rozlišit, kdo koho vlastně řídí. Zda např. ECB, či FED politiku, anebo naopak;-)

3 0
možnosti
VD

"Tohle už dávno není kapitalismus. Tohle je už spíš variace na centrálně řízenou ekonomiku" (citace z článku).

A kapitalismus se nemůže dopracovat do podoby centrálně řízené ekonomiky ovládané kapitálem, finanční oligarchií, kapitalisty?

Co je to vlastně kapitalismus paní Šichtařová?

Ano, kapitalismus minulých období to zjevně není.

Ale skutečnost, že stále větší a větší část světového bohatství se koncentruje v rukou stále menší a menší skupiny jedinců je dostatečným důkazem toho, že stále se jedná o kapitalismus, o kumulaci kapitálu. I kapitalismus se vyvíjí a mění svou podobu, ale kapitalismus to stále je.

Kapitalisté zjevně ovládli socialistické prostředky a techniky pro své zájmy a cíle - přece vidíte, že není nad business s chudobou, se strachem a obavami lidí ...... (na to přišla už dávno, před více než tisícovkou let samotná církev když se spojila se světskou mocí a nahromadila tak obrovskou moc a bohatství, z čehož existuje a přežívá dodnes).

:-)

9 3
možnosti
Foto

Pane Dorotíku žvaníte. Kapitalismus znamená trh. Trh označili levičáci jako hanlivé označení kapitalismem. Trh existuje stále od pravěku. V tržním hospodářství se střetává nabídka s poptávkou a dochází ke směně zboží. Ke směně docházelo v pravěku. Třeba směna pazourku za kůži z mamuta. To byl začátek trhu. Trh určuje i cenu zboží. Proto je v trhu nutná konkurence. Ten, co vyrábí je nucen výrobek prodat za takovou cenu, aby jej zákazník koupil a on na tom vydělal. Pokud cenu výrobku přežene, zákazník se obrátí ke konkurenci. Centrálně řízená ekonomika je ekonomický systém, kde zásadní roli hraje stát. Ten určuje, co, jak a v jakém množství bude vyráběno a za jakou cenu . To už není kapitalismus, tedy trh.

3 3
možnosti
JK

Ekonomie byla historicky součástí filosofie.

Až znásilněním matematiky se začala tvářit jako věda.

0 0
možnosti
BO

Matematika byla historicky také součástí filosofie. Akorát nevím, co znásilnila... Proto stáří Řekové měli v matematice limity, protože jejich filosofické myšlení jim nedovolilo se přes ně přenést atd.

1 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,48
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články