Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

USA předpokládaly, že se na konci 1.sv. války zapojí do bojů v Evropě už dva roky před jejím vypuknutím???

Tohle fakt nemám zapotřebí číst. 8-o

3 3
možnosti
JP

Jen pár poznámek: Hyperinflace v Německu pokud vím byla před rokem 1929 a její příčinou byly jednak reparace, jednak nedostatek základních věcí jako jsou potraviny, což bylo způsobeno válkou nikoli hospodářskou politikou německé vlády.

Kapitalismus teoreticky je založen na třech hodnotách: nedotknutelnost života, vlastnictví a svobody. V praxi je to deformováno politikou, tj. politiky, kteří disponují mocí nedodržovat ony tři základní hodnoty. Demokracie jako způsob, jak se dostat k moci nefunguje dokonale. Proto bohužel nefunguje ani kapitalismus, tj. nedotknutelnost života, vlastnictví a svobody.

5 0
možnosti
VD

Ty 3 hodnoty, které uvádíte, by se teoreticky daly ke kapitalismu přiřadit, jen ve skutečnosti to asi pravdou není.

Při tvorbě a kumulaci kapitálu tyto hodnoty padají ze stolu a jsou bez jakýchkoliv problémů zašlapané do země.

Slovo politika představuje přístup, způsob, styl, s jakým přistupujete k řešení věci a tedy i věcí veřejných, tj. jakým způsobem a stylem se chápete moci, uplatňujete ji, jaké cíle si stavíte a jak jich dosahujete.

A kapitalismus představuje především individualistické zájmy s cílem tvorby a kumulace kapitálu, protože kapitál představuje moc (peníze tvoří nové peníze .....) a jak známo prakticky "za každou cenu", bez hranic.

Problémem kapitalismu je jeho bezbřehost a neudržitelná gradace (jako u principu letadla), proto vždy nakonec musí narazit a vygenerovat celospolečenský problém, který obratem kolektivizuje.

:-)

0 0
možnosti
VD

Paní Šichtařová,

Vaše úvaha má logiku, jste odborně ekonomicky vzdělaná a problematiky znalá. Jen v tom Vašem přemýšlení chybí nějaké logické ukotvení, paradigma celého problému.

Už úvod Vašeho článku píšete: "V historii vždy byla hospodářská politika intenzívně provázána se zájmy významných finančních skupin. Ty lobbysticky ovlivňovaly politiku a hospodářskou politiku tak, aby šla na ruku zájmům předních byznysmenů".

To je sice pravdou, ale je to takovou samozřejmostí, že psát o tom jako o nějakém objevu patří spíš do období kolem K. Marxe. Vždyť politika, peníze, obchod, lobbisté, jednota politických, obchodních a finančních zájmů, ..., to všechno od nepaměti jedno jest. Proč dnes např. Juříček BRANO se natlačil do politiky, k Babišovi, a tak intenzivně poletuje kolem Schillerové - protože potřebuje státní prachy na přežití svých krachujících firem, které nedokáže jinak než podojením státu vydělat.

A potom, stále se potýkáte s věcí kapitalismu, který dle Vás za nic nemůže (???).

Může, protože kapitalismus je zjevně letadlo, které jednoho dne musí nutně sebe přičiněním dostat trhliny a padat dolů, což se opakovaně děje ...... (sama to popisujete)

Stát je nástrojem moci a kapitalismus jej dnes ovládá, k svému dalšímu přežití jej potřebuje (jako ten Juříček). Stát potřebovali i bolševici, aby uplatnili svou moc, a tak si jej vzali, tam kde to šlo.

A že vzniká celosvětový ekonomický problém už od začátku 20. století, to je přece věc těch trhlin a padání havarujícího letadla kapitalismu. Stejné je to logicky s vyvstávajícími poptávkami po levicové politice - kdyby neměly úrodnou půdu, tak by nikdy nebyly, protože individualismus člověka má přirozenou prioritu. Kdyby např. nebylo dryáčnické politiky ODS, tak Babiš by se k moci nikdy nedostal.

Všechny ty historické anomálie, které popisujete vznikly pod taktovkou gradování kapitalismu, který ovládal a dnes ovládá svět.

:-)

5 2
možnosti
JK

Nejlepší kapitalisté jsou dotace se seznamu poznámek Faltýnka. :-).

2 0
možnosti
KT

Já nevěřím ve stát, já věřím v paní Šichtařovou!

3 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,74
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články