Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JW

Docela by mě zajímaly ty studie o tom, kdo vydělal a kdo prodělal. Ono na téma "co by, kdyby" lze uvařit jakékoli výsledky.

Za mě pro EURO z těchto důvodů: ochrana před šílenými kroky ČNB, ochrana před hospodářskými ztrátami typu intervence proti koruně, ochrana před šílenou politikou národní vlády, která se rozhodla nás zničit a která se jednoznačně vydala řeckou cestou, nižší náklady na obsluhu státního dluhu, nižší transakční náklady exportu a importu v neprospěch zahraničních bank. Argumenty o tom, jak kurz srovná výkyvy nesouladu hospodářského cyklu zapomínají, že se jedná o krátkodobé vlivy a že zpomalují přiblížení hospodářství tržní realitě, tedy z dlouhodobého pohledu snižují konkurenceschopnost. Srovnání českého a slovenského růstu za dobu, kdy je na Slovensku EURo hovoří za mnohé. Obava z placení dluhů Jihu? Tam se stejně svezem s celým EU (tedy budeme nést náklady solidárně, naopak s našimi dluhy to zaplatíme naplno.

5 3
možnosti
Foto

Ono asi moc nesejde na tom "vydělal-prodělal", to je takový marginální šum, že každý Ital prodělal XXXX euro. Hlavně to kritérium určitě není v tom, jestli jsou státy na severu či na jihu, ale v tom, čeho politika toho konkrétního státu chce dosáhnout. Například pro nás by teď bylo výhodné mít euro, protože bychom měli levnější financování dluhu. To je ovšem krátkodobý pohled, dlouhodobý říká, že se takto snadněji předlužíme a dříve po nás bude veta. Na druhou stranu je pro nás výhodné mít korunu, protože postupnou konvergencí se vyvíjejí tlaky na zvyšování produktivity v ekonomice. Ale to se nesmí popírat takovými kroky, jako byly ty intervence ČNB. Tím to fakticky na 5 či 10 let zazdili, ten efekt. - - - Tedy, otázka nestojí zda euro nebo koruna, ale je to postaveno tak, že záleží na cílech počínání a na konkrétní politice. A to za nás nikdo nevyřeší, to musíme my sami. S vyděláním-proděláním pouhou záměnou měny to opravdu nic společného nemá.

2 1
možnosti
IM

I71v10a73n 24M82i34n16á17ř

3. 2. 2021 11:52

Zcela upřímně, jako ekonomický laik, mohu říci, že paní Šichtařové děkuji. Dosud nikdy jsem si z žádného rozboru na téma Euro - neudělal tak srozumitelnou představu.

Pokud bych měl dát jen na své instinkty s vědomím, že absence v eurozoně nám obecně neškodí - spíše naopak - do eura bych se vůbec nehrnul. Navíc mě jako občana uklidňuje, že v době neolevičácké ideologie, která v EU dominuje, nám zůstává alespoň ekonomický prostředek - vlastního rozhodování.

5 0
možnosti
LU

"nám zůstává alespoň ekonomický prostředek - vlastního rozhodování.";-D;-D;-D

1 0
možnosti
Foto

Zadlužíme se i bez eura. To, že voliči rozhodují o něčem, o čem ani neví, je, bohužel, běžná věc.

5 0
možnosti
PO

To ano ale s eurem vám přibude ručení za dluhy ostatních členů eurozóny, což je obrovský rozdíl, Slovensko se tomu , říká mají ručit za dluhy Řecka velmi bránilo, ale nakonec si to eurozóna odhlasovala.

0 0
možnosti
JH

Rozumná úvaha, ale co s tím dál? Státní rozpočet je v miliardovém mínusu a tak si myslím, že pro ,,obyčejného člověka" v současnost platí : šetřit. šetřit, šetřit !

0 0
možnosti
Foto

No my dva to nevytrhnem, co myslíte....

0 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

3 0
možnosti
Foto

Fakticky jsme na řecké cestě. To obnáší snižování konkurenceschpnosti ekonomiky cestou bobtnání státního sektoru, a v nadprůměrném zvyšováním platů v něm. To nakonec povede k nekontrolovatelnému nárůstu zadlužení veřejné sféry a k nárůstu nákladů obsluhy dluhu /tj. jakože, lidově, kolik bude stát ročně platit na úrocích/. Pokud máme korunu, tak ta úroková zátěž může vystoupat velmi rychle. Řekové to tehdy vyřešili přijetím eura - hned platili méně na úrocích. Vydrželo jim to docela dlouho, dost dlouho na to, aby jim vliv eura a absurdní politiky /ten přebujelý veřejný sektor a ty platy v něm/ dokonale znekonkurenceschopnily veškerý průmysl a souvisejícící služby a rozhodly o budoucnosti Řecka /vymírání a exodus řecké populace, slábnout budou tak dlouho, až z nich bude turecká kolonie, v horizontu 15 či 20 let/. Myslím si, že půjdeme tou samou cestou - ono je rozdíl, pokud se na úrocích ze státního dluhu ročně bude platit 6 či 7% anebo třeba 0,8%. Teď jen se rozhodnout, kdo nás anektuje. Za 30 let bude totiž i to Německo turecké.

3 1
možnosti
PN

Mám pocit, že v tom Řecku spíš investují Číňané - Pireus?

1 0
možnosti
MB

Upřímně - Z zavedení Eura sem - tam. Vzniká i falešná iluze, že se tím ČR nějak spraví ? Fáze Covid prokázala to zřejmé, víceméně skryté - Státní správa je zaostalá. Papír vládne naší kotlině - digitalizace se nekoná. Informace má obíhat sama, nikoliv člověk ! Vláda žvaní, vydává Program za Programem. Nevítězí ten, kdo je schopný, vítězem je ten, kdo se v tom vůbec vyzná ... !

Došlo to tak daleko, že např. OSVČ, než vůbec začne živnostnit = Musí si zvyknout na to, že je zloděj a parazit. Usravit si štáb - Právníka, ajťáka, daňového poradce, znalého účetního, hygienika, případně znalce na dotace. Teprve poté, si může obléci svou zástěru a jít třeba obsluhovat hosta,stříhat zákazníka nebo sekat maso. Jak mu to případné zavedení Eura vlastně napomůže ? Vždyť si už ani nemůže vylosovat štěstí své - V Účtenkovce ! ... :-)

4 2
možnosti
PK

Ale i na Západě musíte mít právníka atd. Služby jsou drahé nejen proto, že tamější živnostník chce vydělat. Už v 90.letech tady stál holič desetikoruny a v Mnichově kolega platil 22 marek min.

Teď AB leze živnostníkům do ..... - pošli měsíčně 5 táců a máš od "Šilerky" pokoj ... Euro, neEuro ...

0 0
možnosti
ZZ

V globálním světě se možnosti zásahu do národní měny a úrokových sazeb nesetkávají s úspěchem. Účetnictví je vedeno v globální měně a provozní i investiční půjčky se berou tam, kde je to výhodnější.

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
AP

Však to není s eurem či neeurem v rozporu ...

0 0
možnosti
VD

Slibem nezarmoutíš. Nikdy nemohu dát tolik, kolik mohu slíbit. Slíbené platí 100 roků. .......

Na slibu jednou přijmout euro přece není nic špatného - není stanoveno kdy.

A tak dveře máme otevřené a záleží jen na nás, kdy budeme chtít do vstoupit. Dává to prostor k vážení všech pro a proti, jak jsou např. popsané v článku.

Zatím je rozhodnutí jen a jen na nás. Ale pokud se dáváme více a více do takových a podobných spolků, tak tuto možnost postupně ztrácíme, což velice dobře pochopili Britové a zavčasu z EU vzali roha".

Že jsou na nás vyvíjené tlaky z venčí, od imperiální EU a od novodobých rádoby vůdců - diktátorů Evropy, to je evidentní a realitou každého dne.

Takže záleží jen na našich vládcích, jestli svou pozici a roli ustojí a udělají moudré racionální rozhodnutí ve prospěch naší země a nebo jestli se projeví jako historicky známí kolaboranti a vlastizrádci a zaprodají nás mocichtivému impériu, což jim ostatně nakonec demonstrativně odsouhlasíme přísahou věrnosti na Václavském náměstí.

I na dnešním Covidu můžeme po roce vidět a vyhodnotit, jak moc samostatní a svéprávní v tomto světě jsme. Jestli nám tady vládne naše vláda a nebo je jen vykonavatelem zadání z venčí.

:-)

8 0
možnosti
LU

"Na slibu jednou přijmout euro přece není nic špatného"

Chlap keď niečo sľúbi, tak to aj splníR^,

ČesiRv

0 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,46
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články