Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Autorko, blábolíte jak z Rudého Práva nebo nebo dávných agitek tunelářů. 1) Výraz "montovna" začali před téměř 30 lety používat zločinci typu Stehlíka, Soudka aj. s cílem vyřadit z privatizace Siemens, VW a další high tech firmy. Strašili, že Češi budou jen montovat šroubek a matičku, kdežto oni budou dělat vědu. Kdybyste někdy vyšla z obýváku do továrny, viděla byste, že montáže jsou dnes hodně robotizované a tempo stále roste. Např. v Mladé Boleslavi v posledních letech vzniklo z bývalých ruin cca 3 km dlouhé pásmo nových budov, kde se provádí jen výzkum a vývoj. 2) ČR je integrovaná do EU obchodu díky tomu, že je obklopená Německem a Rakouskem a jestli to nevíte, tak cca 30 % českých firem i mezi sebou obchoduje jen v EUR. 3) Lepší ochrana díky vlastní měně je směšná - dotace a intervence ČNB nás vyšly na stovky miiard Kč a efekt je nula, či vlastně ten deficit. Snažíte se zde s Klausem a spol. jen budovat jakýsi hnědo-rudý skanzen. Jen se divím, že si neotevřete továrnu a neukážete, jak se to má dělat.

4 2
možnosti
GK

Jako obvykle jen doporučení. Jen mínusuj nebo plusuj, to je tvoje parketa. Nepouštěj se do hlubších úvah. Pak z tebe vypadne jen blinkání.

0 0
možnosti
LJ

Cela diskuze o € je zbytecna. Staci se podivat na Slovensko, kteremu jednoznacne prospela. Ne ze by to nemelo stinne stranky, ale plusy prevazuji.

4 3
možnosti
JK

Dost Slováků je jiného názoru.

3 1
možnosti
DP

Eurozóna v současné době (možná až na pár výjimek) nedodržuje vlastní pravidla. Zavázali jsme se ke vstupu do měnové unie, která fakticky neexistuje. Nevidím důvod do měnové unie vstupovat a ani se k tomu necítím být zavázán.

2 1
možnosti
TR

Nebojte, oni se vás určitě přijdou zeptat, bez vašeho souhlasu by jsme tam nevstoupili.

1 0
možnosti
TP

T40o95m40á24š 52P17a43k

4. 2. 2021 7:49

Víte, v textech který má psát odborník bych na místo "existují studie" rád viděl přímý odkaz na studii o níž svůj článek opíráte. Protože to se solidní, co předvádíte vy je horší než bulvár.

A ještě jedna výtka.

Když popisujete výhody a nevýhody EUR vemte si do ruky tužtičku a papírek a spočítejte jaké jsou náklady na konverzi měn v ČR ročně při současném obratu do EUR zóny. To není tak těžké.

Bankovní poplatky za převody už naštěstí evropská komise zakázala, protože do té doby si naše banky zvesela účtovaly za převod z či do eurozóny poplatek 500+ Kč.

Jediný kdo reálně v ČR vydělává na nezavedení EUR jsou banky, kterým za nehty zůstává kolem 2% veškerého obratu z a do EU a pak velké montovny, dokud se podaří udržet CZK dole a tím odrbávat vlastní zaměstnance. (Což byl onen slavný zásah centrální banky který pak zaplatili zase ti zaměstnanci).

Nepřekvapuje mne, že hájíte jejich zájmy. To byla vždycky Klausova doména.

2 1
možnosti
LM

vedel jsem to a prijeti EUR preferuji R^

3 1
možnosti
Foto

J96o47z31e31f 18M18a98c86h

4. 2. 2021 2:20

Ja som s eurom spokojný.

3 1
možnosti
Foto

Tak si ho spokojeně užívejte, já si neméně spokojeně budu užívat korunu.

2 0
možnosti
KJ

Uvažuji nad argumentem proti Euru, že by bylo lepší, kdyyby měly hodně rozdílné ekonomiky (např. řecká a italská proti německé) vlastní měnovou politiku. Jak to dělají v USA? Veliké rozdíly mezi jednotlivými US státy a jediná měna: USD. A nemyslím, že to vyrovnávají dotacema. Ví to někdo?

1 0
možnosti
PK

Tady máte také chudé a bohatší kraje a jednu měnu - Kč. V NY či Kalifornii hodně vyděláte, hodně utratíte. V chudém Arkansasu, odkud pocházel Clinton, je to opak. Nějaké transfery tam jsou, každý stát má své daně, švagr říká že v Nevadě vydělávají "mašiny" v kasínech:-)

1 0
možnosti
JZ

S článkem souhlasím s vyjímkou zmínky o montovně, protože to prostě není pravda. Trh práce hledal a hledá inženýry neustále a nezaměstnanost je mezi vzdělanými lidmi a to i humanitního směru, minimální. Všude vidím cedule " Hledáme vývojáře", "přijmeme konstruktéry" apod. Pracovní portály jsou podobnými inzeráty poseté.

A i ty montovny potřebujeme - někde je potřeba zaměstnat lidi, kteří mají minimální nebo žádnou kvalifikaci. A jak vývoj ukazuje, z nekvalifikovaného se kvalifikovaný stává málokdy a ne hned. A jedním z důsledků "montoven" je nízká nezaměstnanost, jedna z nejnižších v EU.

5 0
možnosti
Foto

Montovna je terminologické zjednodušení. Ve skutečnosti jde o dosti technologicky náročné výroby, které vážou nadprůměrné množství kapitálu ve strojním vybavení. Bohužel je to příliš často pozice subdodavatele, tj. s malým podílem na výsledné přidané hodnotě /tj. z celého řetězce od suroviny po finální dodávku a následný servis/. A dále, při potřebě ty technologie držet ve stavu "up to date", mají přednost náklady na strojní vybavení před prostředky na zvyšování mezd. Takže, výsledkem je vysoká specializace, s nedostatečným podílem na realizaci přidané hodnoty. Tedy sice něco umíme, ale moc nás za to neplatí. A to je naše prokletí, momentálně. A intervence ČNB tento stav prohloubily, možná navždy zakonzervovaly.

3 0
možnosti
LU

Zmena v rétorike?

Populistka v celom článku nenapísala jej typické čo15 rokov písala:

euro vzniklo politicky do roka skrachuje.

7 6
možnosti
Foto

Ani populistka totiž nepředpokládala, že by ECB sama defraudovala, v rámci tzv. kvantitativního uvolňování, svoji měnu v řádech desítek miliard euro měsíčně. Jenom díky tomu státy, které měly už dávno zkrachovat, přežívají.

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,47
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články