Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Paní Sichtarova nám tady popisuje trable společného trhu a svádí to na peníze. Divné je, že když se v 90-tym roce uvolnovaly ceny, zdrazovalo se. Kdy z se československá koruna měnila na českou, nestalo se nic. A v Itálii prodělala vláda a ne soukromý sektor, viz Unicreditbank.

0 0
možnosti
MP

Profesor ekonomie Švejnar přijetí eura už dávno doporučoval.

0 0
možnosti
MS

Dokud nebudeme napevno v evropské měně, nebudeme se muset podílet na kixech a chybách, které tato měna, prostřednictvím diletantů, zavinila. Tím myslím dluhy a nesmyslné závazky do budoucna. My se natom nepodíleli, neprofitovali, tak,..., když to teď krachuje, ..., nebudeme to zachraňovat.!

2 0
možnosti
MS

Pěkně napsané, některé věci jsem si ujasnil.

Referendum o vstupu do EU by se opravdu mělo cca 8-10 let opakovatm protože to EU, do kterého jsme vstupovali, už není současné EU. A my, jako malá země, v podstatě nemáme možnost se bránit nastolené cestě do zkázy. EU nám s úsměvem říká :" Proč jste neprotestovali proti zrušení vláknových žárovek, proti zavedení kvot na cukr, na migranty, ... proti zákazu použití olověných broků kolem každé louže,...." Ale my jsme protestovali,... jenže...platí většinový poměr, + zrušení práva VETA, výsledek.....celá EU (čti : Německo + Francie) si přeje toto: a vy holt musíte sklapnout kufry....A přitom my jsme si to už vyzkoušeli, víme že je to špatně, že to nebude fungovat, ...

Proto jsem zásadně proti měně EURO, tato měna způsobí, že budeme platit zbytečně vytvořené dluhy Řecka, Itálie, Španělska...kde si zařídili pohodlný život, vypláceli si důchody a platy které neodpovídaly jejich DPH, a teď by chteli, aby to sanoval někdo, kdo si utahoval opasek a sušil hubu???? To jako vážne??? !!!

2 0
možnosti
KH

Docela by mne zajímala aplikace této myšlenky na USA.

Jak tam zvládají různorodost regionů s jednou měnou a měnovou politikou.

Byl to problém v historii a dnes to mají za sebou? Trápí je to dodnes, jen se o tom nemluví?

0 0
možnosti
PO

No hlavně USA už z podstaty je úplně něco jiného než EU. Takže to nelze srovnávat. Je to federace, nikoli sdružení suverénních nezávislých států, byť je snaha tu nezávislost a suverenitu omezovat.

0 0
možnosti
JP

Bla,bla,bla...Euro jsme měli přijmout už dávno - jako Slováci.

1 1
možnosti
Foto

Bla,bla, bla, Slováci si vůbec nepomohli.

1 1
možnosti
RP

Jinak si nejspíš budeme muset dávat velký pozor, abychom k EU nepřijali větší než nadbytečné množství závazků. Mně totiž připadá, že bruselská "věrchuška" je velmi vylekaná britským brexitem a proto se prioritně snaží zbývající státy EU co nejvíc a nejmasívněji svázat s Bruselem, bez ohledu na dobro občanů jedntlivých zemí. Tedy co největším společným dluhem, jako jsou teď například ty vydlužené fondy EU na zotavování po Covidu. Do podobného ranku spadá třeba vyvolávání co největší závislosti na propojení elektrických soustav zemí, třeba sabotováním rozvoje jaderné energie, která, když je klasická fosilní energetika vyřazována ze hry bojem proti CO2, jako jediná je schopná dorovnávat nestabilitu OZE zdrojů a vyvářet tak energetickou nezávislost jedntlivých států EU. Podobné to je s potravinami, podpora masívního předotování vyvážených potravin ze Západních zemí EU do jiných zemí EU, kde jsou těmi dotacemi ničení místní producenti.

A tak by se dalo pokračovat ještě dlouho...:-(

2 0
možnosti
TR

To je prostě obecným znakem referenda, že voliči mají v průměru méně informací, než by měli mít.

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=765048

Tak nevím, jaké měřítko má ta Markéta pro průměr informací.

0 0
možnosti
RP

tak tentokrát mi názor autorky připadá jak o velice realitický a správný. Žádné přehánění směrem do volného trhu ani směrem do čím dál větších socialistických bruselských regulací.

0 0
možnosti
PG

Euro je nesmysl, vsichni to vedi, je to nesmysl od zacatku, nestoji na realnych zakladech, je to jen politicky nastroj na vytvoreni evropske federac a zniceni narodnich statu. Zadny jiny ucel nema a ty naklady na nefukncni evropskou menu proste spadaji do nakladu, se kterymi federaliste pocitaji. Stejne jako rozbiti homogenity evropy imigraci, to jsou proste naklady prechodu k evropske federaci. Ale jak vsichni vime, i ten prechod ke komunismu mel sve naklady a ty cely ten projekt v Evrope zabil, protoze to zbankrotovali drive, nez ten raj na zemi vznikl. A stejne je to i s tou evropskou ferecai. Utopie jsou totiz neuskutecnitelne, narozdil od ekonomicke reality. Ta je neuprosna.

2 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,08
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články