Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

Jediné co pomůže, je uvědomělý zákazník, že paní Šichtařová.

Zcela neschopní paňáci ve Strakovce (a jejich kamarádi) dokážou jen hrabat pod sebe, ne však udělat pořádek s fejkovými produkty globálních značek, kterými jsou nacpány sítě hypermarketů v naší kotlině. Bohužel, všichni Češi nemůžou nakupovat v Drážďanech. Přitom kdyby čeští subdodavatelé dodávali Němcům zboží v horší kvalitě, velice rychle by byli ze hry. Český producent je navíc chronicky otravován jedem dotací, které dosavadní vlády víceméně ignorovaly, na rozdíl třeba od Polska, o Francii raději pomlčme. Vláda by měla co možná nejvíc podpořit prodej mimo řetězce, a zatím máme nejvyšší hustotu hypermarketů v celé Evropě. P.S.: Překvapením pro autorku bude, že slovo protežování má původ ve francouzštině a háček nad e nepatří.

0 0
možnosti
JH

J67a16n 18H72á49l39a

27. 1. 2021 14:44

Jeden důvod mne osobně napadá - pokud něco pěstujeme u nás, je absurdní to dovážet přes půl světa.

Ale jinak být zákonodárci, soustředil bych se spis na striktní hlídání kvality potravin a důsledný postih firem, které to šidí.

2 0
možnosti
JR

J48a84n 73R29á38ž

27. 1. 2021 15:13

Když si představím, že farmář na jihu Francie za nějakou cenu vypěstuje 20t. brambor, ty přemístí do velkoskladu logistického centra 100km daleko, kde se naloži na kamion a ten převeze těchto 20t. 1600km do velkoobchodního skladu České republiky. Přes obrovské přepravní náklady je v našem velkoochodě cena těchto 20t. brambor nižší, než je s Francouzi srovnatelná výrobní cena 20t. brambor vypěstovaných našim farmářem 20km od toho velkoskladu. Má to nějakou ekonomickou logiku?

3 1
možnosti
Foto

No dejme tomu, ale nelze to současně chápat jako obranu ve světle toho, že zemědělci na západ od nás pobírají vyšší dotace než ti naší?

6 2
možnosti
Foto

Idiotismus jsou dotace jako takové, a když už musí být, tak jejich rozdílná úroveň v jednotlivých zemích. To je kámen úrazu a nebýt ho, na zboží ze Západu bych narazili jen v lahůdkářstvích pro bohaté zákazníky.

11 0
možnosti
Foto

místo zboží mělo být potraviny.

0 0
možnosti
MP

Tak přiznám se, že tentokrát s paní Šichtařovou nesouhlasím. Několik bodů:

1. Kupovat bezhlavě zahraniční věci jen proto, že jsou levnější, není na rozdíl od ekonomické teorie v reálném světě v pořádku. Musíme se totiž ptát, proč jsou ty výrobky levnější. Pokud je to proto, že mají v zahraničí lepší výrobní technologie nebo třeba dostupnější suroviny, tak je to v pořádku. Ale může to být také proto, že jsou výrobky výrazně dotované jinými státy, že je vyrábí lidé v otrockých podmínkách za směšnou mzdu, že se v zahraničí kašle na bezpečnostní nebo ekologické předpisy, neřeší se odpady, které se vypouští do řeky nebo vozí do lesa atd. A to bychom podporovat neměli.

2. Výroba neslouží jen k produkci výrobků, ale slouží také k tomu, aby si lidé mohli vydělat na živobytí. Je pravděpodobné, že skoro vše, co umíme nebo máme možnost vyrobit, umí někdo na světě vyrobit levněji, takže pokud bychom všechno kupovali automaticky jinde, tak bychom taky mohli všechny místní firmy zavřít a jít se živit kořínky. Ono by se to tržně nakonec srovnalo tak, že bychom museli se svými mzdovými požadavky jít pod úroveň těch nejméně placených lidí z celého světa, abychom byli schopni konkurovat světu, ale pochybuji, že bychom se chtěli dostat na úroveň Súdánu nebo Konga.

3. U výrobní nesoběstačnosti také hrozí riziko, že v případě krize dovozci znenadání uvalí embargo na vývoz a my budeme najednou bez zásob, což třeba u potravin může být pěkný průšvih. Viz třeba to, co se stalo s rouškami - vyrábí se v Číně a najednou Čína zakázala dočasně vývoz a jaká byla hned panika. Najet na lokální výrobu se často moc rychle nedá, zvlášť u potravin. Už tak dost věcí a surovin musíme dovážet, protože je nemáme, tak je nesmysl dovážet ještě i to, co si vyrobit sami můžeme.

4. "nechápu nacionalismus" - různě sociální skupiny mají pro nás různou váhu. Rodina je pro nás víc než cizí lidé, stejně tak občané naší země by měli být pro nás víc než občané cizích zemí, to je snad samozřejmé.

22 5
možnosti
JT

J69i42r82i 67T12i26c47h34y

27. 1. 2021 16:55

Dodam neco ze situace v USA. Znacna cast prumyslove vyroby oddesla do Ciny a ta zaplavuje trh svymi vyrobky, sice levnymi, ale nekdy i skodlivymi. Presunuti vyroby zpet do USA znamena zdrazeni vyrobku, ale pracujici v tech tovarnach si vydelaji daleko vice, nez v McDonaldu a mohou si to dovolit. Navic v krizi (viz prispevek vyse) nejsou zavisli na cizi velmoci.

1 0
možnosti
PD

P76a17v88e68l 69D70u90d49r

27. 1. 2021 13:50

Autorka by si mohla přečíst, jak zde bylo likvidováno zemědělství, její učebnicové poučky nám nepomohou. Ona hájí konkurenci, ale jakým způsobem jsou likvidováni naši pěstitelé, to asi neví.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Cilena-likvidace-ceskeho-zemedelstvi-to-je-oc-tu-bezi-Odbornik-vysvetlil-souvislosti-Sel-hluboko-pod-zem-651758

0 1
možnosti

M42i29r94e68k 23Ř73í52h81a

27. 1. 2021 13:22

Ono by bylo fajn rozhodovat volnou ruku trhu, kdyby za tim nebyly prachy ve formě dotací. Náš zemědělec, farmář může vyrábět jakou chce kvalitu, ale pokud nenebídne konkurence scjopnou cenu prodejci ten od něj nekoupí. A o tom to je.

Německe prase má půl ceny dotované a to tak že čech se nemůže nebízenou cenou rovnat. Druhá věc je, že politika řetezců je vůči českým producent§m drsná tak, že tohle ty řetězce u nich doma ani nezkusí. Proto mají domácíéch potravim víc než my. Takže nemohu s autoirkou souhlasit, její závěry by mohly platit pouze za předpokaldu, že všichni budou mít rovné podmínky díky dotacím nebo úplně bez dotací. Pak by si tady cizí produkty ani neškrtly.

8 1
možnosti
AP

Naštěstí tahle monsthloupost neprojde...

2 2
možnosti
JR

J48a65n 65R16y44c89h57l95i89k

27. 1. 2021 12:43

Co je to protěžování? To je nějaká nová praktika? Nebo se teď protežování píše nově s háčkem? A protěkce bude taky s háčkem? A protěktory? To je na moji CNS trochu moc, jdu si dát něco s neuroprotěktivním účinkem.

1 3
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,61
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články