Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

Argumentace autorky by byla v pořádku, kdyby ono údajně kvalitnější dovážené zboží v převážné míře nebyly zbytky, které se v zemi jejich výroby už neprodají. Takové zboží je několikrát dotováno. Nejdřív jsou dotováni místní zemědělci, kteří vyrábějí vstupní potravinářské suroviny, potom je s vysokou pravděpodobnoastí dotována příslušná potravinářská výroba. A nakonec je zboží, které se z nějakého důvodu v EU v zemi výroby neprodá, ještě jednou zadotováno na vývoz, aby jej bylo možné prodat v jiné zemi EU. Výsledek je ten, že toto zboží v supermarketech z titulu toho dotování i často z titulu toho, že zahraniční producent je mnohem větší než český a tudíž vyrábí levněji, je výrazně levnější než české zboží. Které se tím pádem těžko prodává. a český producent je bit a má problém, protože bojuje o přežití.

2 2
možnosti
RP

Například vepřové maso. Zatímco Česká republika v současné době pokrývá svou českou výrobou tuším něco nad 50 % své vlastní spotřeby, německá výroba vepřového mase je cca 130 % jejich vlastní spotřeby, španělská nějak 160 % jejich vlastní spotřeby, dánská dokonce nějak 4 - 5 násobek jejich vlastní spotřeby. To nejlepší a nejkvalitnější si tyto země logicky spotřebují sami a ty horší se předotovává, aby ho kupovali například naivní češi na úkor svých vlastních producentů a ten prodej podporovali "odborníci" , jako je naivní zastánkyně volného trhu Šichtařová.

4 8
možnosti
KJ

Moje překvapení ve Švýcarsku: celé léto jsou na pultech jahody a celkem levně (tedy pokud je lze odněkud dovezt). Jakmile začnou jahody zrát ve Švýcarsku, najednou je zákaz prodávat dovezené jahody a prodávají se poze místně vypěstované. Jsou 2-3 krát dražší. Asi nejde jen o jahody. Určitě je to výsledek referenda .. občané si odhlasovali, co je správné.

1 0
možnosti
KJ

Když začala 1. vlna pandémie, nikdo nevěděl, co bude. Nabízelo se zavřít hranice - i pro zásobování. Tím by chyběly všechny importní výrobky. Nebylo mi to jasné: jsme potravinově soběstační z 50-ti procent a bude tedy 50-ti procentní hlad?

Kolik let stačí na obnovení potravinové soběstačnosti? Na záhonek jsem nasela ředkvičky. Konvem května vyrostly:-) Kdyby šlo o pšenici po řepce, trvalo by to cca 28 měsíců (Předpokládám první rok na předplodinu, třeba brambory.)Naštěstí zásobování neselhalo.

1 1
možnosti
LK

No hlavně to dokazuje, že Češi se svého práva na horší kvalitu za vyšší ceny nejen, že nevzdají, ale chtějí to posunout na úplně jiný level. Když západní firmy hájí odlišnou kvalitu svých výrobků a vyšší cenu na našem trhu tak bohužel mají úplnou pravdu. Češi po tom prostě touží.

2 0
možnosti
TP

Jistě, národ není rodina. Ale pořád platí, že našinec sdílí větší část pohledu na svět se mnou, než by tomu bylo v případě třeba... pána z IS a kalachem v ruce? Je správné dát vydělat příbuznému i když je jeho nabídka třeba méně lákavá, protože peníze zůstanou v rodině. Jestli to paní Šichtářová nechápete, je mi líto, ale máte trochu problém.

3 11
možnosti
TP

Lol. Tolik lidí už nechápe ani smysl a hodnoty rodiny. To je hustý.

0 0
možnosti
JT

J24i59r87i 54T24i42c34h77y

27. 1. 2021 16:44

Hospodarska velmoc USA pri zacatku virove epidemie byla zavisla na Cine, nebot nevyrabela urcite lekarske pomucky! Urcita nezavislost na dulezitych vyrobcich je nutna, jinak se zeme muze v kriticke siyuaci dostat do zavaznych problemu.

2 0
možnosti
Foto

Jenomže nikdy nelze dopředu určit, kde do lodi začne téct.

0 0
možnosti
JS

Kdo chce podporovat tuzemské zemědělce, může to dělat už dnes. Na sídliště k nám pravidelně jezdí paní s dodávkou a na její domácí vejce, žampiony nebo hlívu ústřičnou vždy stojí fronta zákazníků. Ceny má slušné a tak si u ní vždy rád nakoupím.

Občas k nám také jezdí dodávka s mléčnými výrobky. V počátku jsem zajásal a vyrazil podpořit tuzemského zemědělce. Když jsem zjistil, že má ceny zhruba dvojnásobné než jsou v naší sámošce, tak jsem z toho podporování rychle vychladnul. Svojí cenovou politikou ten tuzemský výrobce tuzemským zákazníkům říká, že o ně zase tolik nestojí. Bude to tím, že je otevřený pohyb zboží přes hranice, a mlékárenské cisterny jezdí pravidelně z Čech do Německa. Takže si v tom Kauflandu zákazníci nakonec kupují mléčné výrobky, které jsou vyrobené i z českého mléka.

Celý ten zákon slouží jen k získání přístupu k regálům obchodních řetězců. O zákazníka při tom jde až na posledním místě. Ve výsledku je to jedno, protože mnoho výrobních potravinových podniků u nás už je stejně v rukou zahraničního kapitálu. Všechno to zlo, proti kterému se pokouší ten zákon zasáhnout, způsobují dotace. Polákům se podařilo vyjednat dotace z EU pro svojí potravinovou výrobu veliké a tak nás mohou svým dovozem potravin válcovat.

5 0
možnosti
BN

Ač s pí. Šichtařovou musí téměř vždy souhlasit, tady si myslím je naprosto vedle. Kdyby občas nakoupila přímo u českého pěstitele, mrkaly by ona i její peněženka. Jako ekonomka jistě chválí neomezené marže řetězců, jako hospodyně, ale musí trpět. Z ekonomického hlediska je přece jasné, že soběstačnost je vždy výhodnější než závislost.

Lecos osvětluje rozhovor s bývalým prezidentem Agrární komory ČR: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Cilena-likvidace-ceskeho-zemedelstvi-to-je-oc-tu-bezi-Odbornik-vysvetlil-souvislosti-Sel-hluboko-pod-zem-651758

3 9
možnosti
JP

Paní Novotná, potravinová soběstačnost je chiméra, kterou nás oblbovali komouši. A pamatujeme si jak tato soběstačnost vypadala. Banány a pomeranče jen o vánocích a ještě jste musela mít štěstí. O frontách na toaleťák a nebo dámské propriety ani nemluvě.

3 0
možnosti
JR

J94a78n 48R10á16ž

27. 1. 2021 15:04

Když se ve spolku s názvem EU odbourají potravinářské dotace a výsledné ceny všech potravin v našich velkoobchodech budou součtem výrobní naklady + cena za uskladnění před dopravou + cena dopravy, nebudou nutné žádné protěžujíci kvóty nutné.

Na námitku, že se pak potraviny zdraží, lze odpovědět otázkou: Kdo jiný, než ti, kdo jsou konečnými spotřebiteli dává státům peníze na to, aby mohly dotovat vlastní zemědělskou produkci?

PS. Když jsem četl, že na hranici státního bankrotu předlužená Francie má peníze na to, aby dotovala exportní ceny svých zemědělských přebytků, které jsou pak hluboce pod výrobními náklady, řekl jsem si, že zemědělská politika v EU je naprosto postavená na hlavu. Pak se ovšem nemůžeme divit, že velkoobchodní cena brambor z Francie u nás je hlubce pod výrobní cenou brambor našich farmářů a ti volají po ochraně domácího trhu.

28 3
možnosti
Foto

právě proto německá Unie má Nás.

0 0
možnosti
PN

Měl by jste pravdu, kdyby existovala jistota, že přeshraniční obchod bude vždy svobodný tak, jako je tomu dnes.

Počet obyvatel planety rychle roste. Představte si situaci, kdy v produktivních oblastech světa bude najednou z nějakého důvodu neúroda. V Argentině sucho, v Kanadě povodeň, v Rusku třeba požáry. Dopadlo by to přesně jako s rouškami před rokem. Spadly by hraniční závory a státy, které dnes mají nadprodukci by prostě zakázaly vývoz, protože jídlo pro jejich vlastní obyvatele by mělo přednost. A my bychom byli v pekle hladomoru, protože naše zemědělství by bylo zlikvidováno neb Pepa chtěl levnější bůček z německého prasete na které byly větší dotace než na české.

To není žádná abstraktní teorie. Přesně to byl problém Velké Británie za války. Majitelé světovládného impéria byli zvyklí na jehněčí z Austrálie a na máslo z Nového Zélandu no a najednou byly v Atlantiku německé ponorky a Anglii hrozil hlad.

Minimálně chleba, slepice a vepřové plus nějaké ovoce bychom měli mít vlastní, jinak riskujeme hodně.

10 0
možnosti
BN

Jó kdyby německé prase. Česká zabíjačka se pěstuje ve Španělsku a Portugalsku :-)

0 1
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,56
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články