Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak jediný efekt, který to bude mít je ten, že si pro jídlo budu jezdit 20 km za hranice ;-)

A jako obchodník bych to vyřešil tak, že prodejní prostor rozdělím na segmenty menší než 400 metrů čtverečních a na dveře nalepím vztyčený prostředníček...

1 1
možnosti
JZ

Kvóty na potraviny by vedly akorát ke zdražení potravin a to až o 15%. Navíc Česká republika každoročně vyváží do zemí EU potraviny za 200 miliard korun. Takže by logicky také nastalo odvetné opatření vůči našim exportérům potravin. Čecháčci sice křičí, že chtějí české potraviny, ve skutečnosti však hledí akorát na cenu a kupují ty nejlacinější šunty. Pokud Češi nezačnou kupovat české potraviny, nic se nezmění. Idiotský zákon o kvótách je k ničemu.

4 3
možnosti
LB

L90i11b92o71r 95B32í86l68e76k

28. 1. 2021 12:30

Hodně Čechů má jednoduché, až zkratkovité uvažování, prostě jim někdo něco předestře, vloží na talíř a jakmile to myšlenkově chutná, tak se potom zapráší s tím, tak to má být, tak je to správné, Werichovo to je blbý, to se musí líbit už ve třicátých letech to tak bylo

3 2
možnosti
JH

Díky za skvělý článek! Lépe bych to neřekl.

3 1
možnosti
PN

Francie polyka polovinu zemedelskych dotaci EU. Toto se pak musi projevit na cenach zemedelskych produktu

1 1
možnosti
PP

Může nám paní autorka vysvětlit politiku Švýcarska? Jejich ekonomové tomu nerozumí? Viz obrovská cla na potraviny, která brání dovozu zboží, jež produkují Švýcaři sami. Článek mi připomíná ekonomiku 90tých let u nás a to byla tragédie.

4 7
možnosti
ZZ

Český parlament neřeší podstatu, ale jen následek rozdílné dotační politiky EU.

Na podstatu problému nepřišla na to nejen autorka blogu, ale ani náš parlament.

:-/:-/:-/

1 4
možnosti
JP

A ani pan Zavadil nepřišel na podstatu problému.

5 1
možnosti
JP

Jak autorka píše, je pro ni rozhodující kvalita a cena. Naprostý souhlas. Smutnou pravdou je to, že český spotřebitel hledí jen na cenu a kvalita mu je jedno. Jen mluví o tom, jak požaduje tu nejvyšší kvalitu, ale ta cena, že?

Toto opatření bude mít výsledek, který jsem už zažil. Jistá firma se holedbala podporou českých farmářů a produkty prý brala výhradně od českých pěstitelů. Když zeleninu dovezli, tak na porku byla nálepka z Kauflandu + 20kč za bio. Okamžitě jsem s nima skončil.

A takto to dopadne i s touto normou. Toto nás nenaučí jíst kvalitní potraviny a rozhodně to nezachrání české zemědělce. V celém důsledku to potraviny zdraží a nebude takový výběr jako je dnes.

Dokud se mi sami nenaučíme se o sebe postarat, tak zde budou tyto normy. Ano, z mého pohledu je to idiotismus.

2 1
možnosti
Foto

U jiného článku jsem napsala, že nemůžeme být naprosto závislí na dovozu jídla. Není to o národní hrdosti! Ostatní vaše články mi většinou dávají smysl, ale tenhle ne.

Kdyby se kamiony zastavily (ať už kvůli koronaviru, nějaké smrtelnější chorobě, případné válce nebo jen kvůli ropě), musíme být soběstační v zásobách a v možnosti vypěstovat dostatek aspoň základních potravin pro uživení naší populace. A na to logicky máme základní lidské právo, byť by Evropská unie měla zakotveno něco jiného. Právo na jídlo musí být svobodě prodeje nadřazené, protože je to základní lidská potřeba, kterou nelze obejít.

Je pravda, že kvóty nejsou nejlepší řešení a navrhovaný způsob i rozsah jsou dost mimo.

Ale potřebujeme nějakým způsobem zajistit aspoň pěstování dostatku základních potravin k přežití - například brambory, hrách, čočku, fazole, zelí, oves (vločky se dají jíst syrové), jablka a možná ještě pár dalších.

A nehnala bych to až ke složení výrobků, stačilo by (aspoň momentálně) hlídat jen dostatek samotných nezpracovaných "surovin".

Historie je plná válek, krizí, epidemií, 90 let trvající hladomor v Evropě kvůli erupci sopky. Kdo nám může zaručit, že se tady nic z toho nestane, i když teď žijeme v takovém blahobytu? Ve Venezuele mají hlad i v dnešní civilizované době. Tam si můžou svobodu volby toho, co si chtějí koupit, leda tak strčit za klobouk.

Dobře, pro mě za mě zavrhněte kvóty, ale jste dobrá ekonomka a my potřebujeme chytré hlavy, tak vymyslete nějaký jiný schůdný způsob, jak zabránit případnému hladomoru!

1 2
možnosti
JP

Tak například v té Venezuele mají hlad hlavně proto, protože šli cestou a které autorka píše. Vše co bylo zvenčí kromě Kuby na pulty nesmělo. Vše si chtěli zajistit samy. A ano, toto je výsledek.

5 0
možnosti
VD

Nemyslím si, že je to zrovna šťastné řešení. Jenže co se vlastně vůbec řeší - kde je jádro pudla?

Není to spíš v nerovnosti příležitostí v zemědělství v Evropě, když už si hrajeme na tu Unii, není to spíš v pokrytectví EU a ve zvrhlé dotační politice v západních státech?

Vždyť masivní domácí podpora francouzského zemědělství je dlouhodobě známá - Francouzi asi dobře vědí, že dostatek potravin doma je strategickou záležitost.

Nejsem si tak úplně jistý, jestli naše dnešní forma podpory domácího zemědělství přinese ten kýžený efekt, spíš asi ne.

:-)

0 0
možnosti
JP

Co se řeší? Řeší se to, že nadnárodní řetězce mají tu možnost tlačit na koncern jistého pána co se týče dodávek a cen dodávaných potravin. A když jste čistě náhodou premier takové země, tak si můžete nechat schválit zákon na podporu "českých" zemědělců, kde 55% potravin ve velkých obchodech musí být českých. Jejda a čistě náhodou jste největší obhospodařovatel zemědělské půdy v ČR.

A vaši voliči, jistě s rozhledem a vlastním rozumem, vám tleskají, jak podporuje malé české zemědělce.

V tom hledejme celé kouzlo této normy. Podpora českých farmářů a nebo zlepšení kvality potravin na pultech je až bod 14 a 15 z 10.

4 1
možnosti
Foto

Plně s Vámi souhlasím, bude se jen zdražovat a úkor neschopných Českých výrobců, tohle dobře nedopadne.

0 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,61
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články