Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J33a23n 59H36á98l75a

13. 1. 2021 16:01

Dotaz na autorku (nebo kohokoliv, kdo je v této věci fundovaný) - proč uvádíte, že velké zdanění korporací je špatně? Resp. jak definujete to "velké" ?

Ono totiž v praxi se ukazuje, že právnická osoba má plno způsobů, jak daně optimalizovat - ať už to jsou (u nadnárodních poboček) platby za know how, centrální nákupy ze zahraničí, platby za licence apod), nebo klasické malé české "do nákladů dáme auto pro všechny členy rodiny, jídlo, nábytek a prostě vše, nač je účtenka" - a nedělejme si iluze, i kdyby byla daň z příjmu korporací 1%, i tak by se nezačaly chovat zodpovědněji. Přitom průměrný český majitel s.r.o. vám bude ze svého nového BMW s pláčem tvrdit, jak je zasažen krizí a jak jsou silnice rozbité a policie k ničemu a v další větě se pochlubí, co všechno se mu zase podařilo nacpat do nákladů. Jenže tohle není záležitost nastavení výše daní, tohle je spíše záležitost nutnosti brutálního zjednodušení daňového přiznání a zpřehlednění odečitatelných položek, ale také s tím spojených kontrol a striktního doměřování daní v momentě, kdy dotyčný nedokáže prokázat, kde k majetku přišel. Jenže to je politikum.

12 2
možnosti
PH

P28e30t97r 68H82a93n64z95a75l

19. 1. 2021 20:46

Není to náhodou tak, že velké korporace mají větší motivaci optimalizovat (pokud změna toho, co zaplatí je pouze 1%, bude se přesto jednat o velké částky a korporace vydělá i když na optimalizaci bude mít celé oddělení zaměstananců) a tedy se prostě vyplatí aby měl stát konkurenční výhodu nad ostatními státy. Krom toho tyhle velké podniky potom mohou přesunout určitou část do ČR (např i centrálu) a tím optimalizovat. Pro stát, kam se přesunou to ale bude mít řadu zisků a to nejen z té samotné firmy, ale i z tho co ona investuje, zaplatí svým zaměstnancům a ti opět pošlou do ekonomiky...

0 0
možnosti
RC

Otazka je, jestli bych chtel zit v Rumunsku nebo v Dansku.

5 0
možnosti
Foto

To je zajímavé a kde byste chtěl žít? V Dánsku? Tam je možná hezky, ale je tam strašlivě draho.

0 0
možnosti
ZZ

Problém je v tom, že nikdo neuvede názorné tabulkové srovnání odváděných daní podle zemí, ale vždy jen nějaký daňový ( a často i upravený ) výcuc, jak se mu to zrovna hodí.

Takže jednoduché a přehledné srovnání jednotlivých zemí vlastně žádné není.

Před časem jsem skoro rok pracoval legálně ve Švédsku - a tam šlo na daně víc jak 40 % mzdy. Takže když to srovnám s nynější 15 % daní + odpočitatelnou položkou, tak je naše daň zanedbatelná.

Zároveň potraviny, kuřivo a alkohol tam musely být přímo nekřestansky zdaněny, protože jejich cena byla tehdy moc vysoká.

:-):-):-)

8 0
možnosti
JH

J88a45n 54H47á12l70a

13. 1. 2021 15:51

Myslím si, pane Zavadile, že v tom daňovém srovnání Švédsko vs Česko to tak úplně není, to byste totiž musel porovnávat odvody z české superhrubé mzdy, v ten moment by to už ale vycházelo jinak a ten procentuální rozdíl by byl v náš neprospěch cca 1,5%.

1 0
možnosti
Foto

Ale to je přece naším snem, že roboti nám vezmou práci a lidem zůstane už jenom volný čas, největší bohatství. Tak čeho se bojíte? Že vše bude zdama?

1 0
možnosti
PK

Bojí se, že roboti nebudou platit daně.:-) Jinak tu jejich knihu si nekoupím. Zdá se mi, že úroveň konkrétně jejích blogů stále klesá ...

0 0
možnosti
LC

Jestli "krize 2020 to dorazila", před čím budete v příštích letech varovat?

5 0
možnosti
KJ

Krize ještě nedorazila.

0 0
možnosti
JV

Mila damo, zapomela jste napsat tu vysokou inflaci koruny proti skoro nulove v €ero zemich. EU

6 3
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články