Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

idealni (coz je pomerne dobre prokazano) je pro spolecnost omezena nerovnost. Pri prilisnem rovnostarstvi spolecnost stagnuje (chybi motivace), pri velkych nerovnostech je spolecnost nestabilni, to se nasobi, pokud nerovnost neni zalozena na pili a schopnostech.

3 0
možnosti
IM

I15v59a29n 11M61i97n67á81ř

17. 9. 2020 9:02

Pro tuto vládu složenou z ANO a socanů je koronáč - doslova darem z nebes. Se státním rozpočtem mohou nakládat takřka jak s kapesným.

6 2
možnosti

Nejprve by se melo zacit tim, jakou definici trid autorka pouziva. Ono je jich totiz nekolik

0 0
možnosti
VR

Nějak vám v tom výčtu vypadlo, že zdaleka největší nerovnost je dnes v Rusku, kdy 1% nejbohatších Rusů vlastní 57% celkového bohatství v zemi

2 1
možnosti

tak nejvic snad vlastni stat, nebo tam zprivatizovali i sibir?

1 1
možnosti
VO

V25i45t 87O92t68a47h43a84l

16. 9. 2020 20:34

Je ještě jeden pohled. V naší "hře na demokracii" o politice a tím i ekonomice daného státu rozhodují politici. Ti jsou volení sice hlasy občanů, ale aby je vůbec mohl někdo volit, musí investovat nemalé prostředky do sebepropagace např. skrz média - do kampaně.

Někteří tyto prostředky i vlastní media už mají (Babiš), jiní je získají prostřednictvím svých sponzorů. A ti jsou zcela nepřekvapivě z nejbohatších vrstev společnosti.

Politiky názor a blaho voliče zajímá jen týden před volbami. Názor sponzora je ale důležitý po celé jejich volební období. Tomu pak odpovídá i politika v časech hojnosti, kdy zákony hrají bohatým na ruku, ale o dost víc v krizi. Pokud má někdo zchudnout, tak na nejchudších si už není moc co vzít a odírat sponzory si politik nedovolí. Zbývá střední vrstva. Politici jsou vlastně jen takoví nastavení šašci, herci, co jsou hromosvodem pro plebs. A když jsou nepotřební, vymění se. Ti, co skutečně rozhodují, ty prostý plebejec nevidí. A ti si na své majetky sáhnout jen tak nenechají.

Když pak společnost jako celek krizí zchudne, chudí nemají kam padnout a bohatí padnout zkrátka nesmí. Odskáče to střední třída.

18 0
možnosti
JS

Nůžky se rozevírají již delší dobu, covid to jen urychlil, jako nakonec každá krize i při minulé krizi, kterou Kalousek hrubě nezvládl byl tento jev viditelný.

Nerovnost je důležitý faktor, který žene lidi vpřed, ale nesmí se to přehnat. Přílišná nerovnost postupně likviduje střední třídu, která je ve společnosti nejdůležitějším stabilizačním prvkem, takže její přílišné oslabení vede k nestabilitě ve společnosti a z ní pak mohou profitovat lidé, kteří budou nabízet rychlá a jednoduchá řešení.

9 6
možnosti
LM

minus za Kalouska

4 6
možnosti
Foto

Mě to tedy nepřekvapuje. A z mnoha důvodů

3 0
možnosti
Foto

To, co považujete za důsledek Covidu je způsobeno normálním fungováním tržního mechanismu

2 8
možnosti
MR

Tržní mechanismus je pumpovat peníze do ekonomiky ? Asi těžko-.

1 0
možnosti
JR

J69a58n 37R49á43ž

16. 9. 2020 17:29

Zapsat zlatým písmem a neustále dokola to omílat:

"Rovnost není spravedlivá a spravedlnost se projevuje nerovností".

Málo kdo to sice dnes přijme jako fakt, ale postupně to bude chápat stále lidí, kterým bude postupem času docházet, že všeobjímající rovnost byla a vždy bude cestou do pekel. .

9 1
možnosti
MB

Až budete stát před soudem a ten vám vysvětlí, že spravedlnost se projevuje nerovností, a že tedy, pokud váš protivník ve při zaplatil víc, máte smolíka, tak si pogratulujte, že vás nečeká cesta do pekel, ale do basy.

0 2
možnosti
Foto

Nerovnost je základem soutěže. Soutěž je základem úspěchu.to jistě jako matka většího počtu dětí víte.

2 1
možnosti
JR

J16a62n 31R82á97ž

16. 9. 2020 17:30

Takže jste s autorkou ve shodě, není-liž pravda?

1 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články