Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

U mně developeři skončili tím, že jistě zcela nezávisle a přitom ve shodě prohlásili, že nemohou s cenou kvůli krizi dolů, protože prostě mají s tím takové náklady. Tak tomu nevěřím ani fň, že by náklady na výstavbu stejného bytu v Praze byly 2x - 2,5x vyšší než náklady na výstavbu v krajském městě. Prostě nejde o žádný trh, ale oligopol a kartel.

2 2
možnosti
JR

J82a12n 65R21á82ž

26. 7. 2020 14:14

R^R^R^

Od zdroje (stavební firma) vím, že v Praze staví byty za cca 22-23000/m2 a v Brně za cca 20-22000Kč/m2 a při tom prodejní cena bytu v Praze je o 30% vyšší než v Brně

1 0
možnosti
MH

Pokud se postaví developerský projekt a 25% budou byty pro sociálně slabé, tak časem bude zbytek bytů v případě potřeby prodejný jen pod cenou.

Málokdo z lidí, co si za vydělané peníze koupí byt, nebude chtít bydlet s lidmi, kteří si jej nekoupí ale dostanou jej socialisticky / sociálně přidělený.

Tak to je.

5 0
možnosti
JR

J43a32n 48R71á59ž

26. 7. 2020 14:27

Když se roznese, že v domě budou bydlet byť jen dvě rodiny sociálně slabé, čti sociálně nepřizpůsobivé, tak cena zbývajících bytů bude na 20-30% běžné tržní ceny a to jsem optimista.

3 1
možnosti
ZB

Soudruhy nebrat. Bohužel vyhrávají i u nás. Rv

12 0
možnosti
Foto

Jenže byty jsou zdražené kapitalisticky a ubohý panelák na okraji Prahy stojí 5 milionů. Tolik za Husáka nestál !!Rv

1 15
možnosti
MS

M27a65r79c73e48l 69S70u27p

25. 7. 2020 14:06

Za Husáka jste si žádný byt koupit nemohl ! Mnoho mladých rodin se dříve rozpadlo, než po mnoha letech jim byl byt přidělen.

11 0
možnosti
JR

J39a23n 33R18á26ž

25. 7. 2020 13:18

Podle Evropské sociální charty právo na bydlení můžeme chápat jako právo na pomoc společnosti vůči občanovi, který z objektivních(!!) příčin není schopen si sám zajistit a udržet odpovídající bydlení. A při posuzování objektivních příčin, proč není někdo schopen sám si zajistit přiměřené bydlení a proto musí v jeho prospěch stát aktivně zasáhnout, mají vlády, instituce i občané mnohdy odlišné a často velmi rozporuplné postoje.

Podle názoru ÚS právo na bydlení patří mezi základní lidská práva a svobody. Ale způsob, jakým stát realizaci tohoto práva občanům zajišťuje, se velmi často dostává do kolize s ústavou chráněným právem na nerušený a svobodný výkon vlastnického práva. Upřednostnění práva na bydlení před právem vlastnickým v případě občanů, kterým objektivní příčiny nebrání, aby si přiměřené bydlení nezajistili sami, je pro každého člověka, u kterého je individuální svoboda na prvním místě, nepřijatelné.

Můj názor na tuto problematiku: Vlastnictví bytu je stejný druh vlastnictví jako je vlastnictví auta,chaty, či televizoru, ale jak je vidět, tato rovnost vlastnictví není, jak praxe ukazuje, mnoha státními institucemi a občany vnímána stejně.

Vlastnické právo, to jest i právo svobodně se svým majetkem disponovat a institucionální záruka tohoto práva patří spolu se svobodou myšlení, svědomí a vyznání k tzv. praprávům, která mají obecnou platnost a platí tak pro všechny lidi. Ovšem socialisté tato "prapráva" odjakživa zpochybňují, neb svoboda myšlení je ohrožuje, socialismus je svou podstatou ateistický a jedním ze základních prvků jejich ideologie, je upřednostňování kolektivního, nejlépe státního vlastnictví, před vlastnictvím individuálním.

Vyvlastňování bytů, či povinné přenechání bytů postavených ze soukromých zdrojů do vlastnictví státu za netržních podmínek, považuji za důsledek zavádění této ideologie do praxe..

10 0
možnosti
MH

Ještě bych doplnil, že u nás je problém i s pronájmy.

Pokud máte byt a chcete jej dlouhodobě pronajmout, nesmíte mít žádné podmínky. Protože jinak je to diskriminace. Je jedno, že jste alergik na zvířata, vadí vám cigaretový kouř apod. Pokud byt pronajmete, teoreticky máte problém to dále ovlivnit. Proto část majitelů byty nepronajímají.

Hodně zhoršil postavení majitelů bytů i NOZ.

Já vidím jediné řešení u pronájmů, změnou zákona tak, aby bylo možné vystěhovat problémového nájemníka hned nebo v krátkém čase - ať už neplatiče, či ničitele majetku apod. Prostě by nájemník obdržel varování a při druhém prohřešku/meplace apod. by šel pryč bez řečí.

Mám s tímto bohaté zkušenosti.

3 0
možnosti
IN

I25v45o 39N64o27v60ý

25. 7. 2020 10:08

Vynikající blog jako obvykle. R^

8 0
možnosti
KV

Vlastnictví není žádné zlaté tele. Naopak byly to krádeže majetku feudálů nebo Indiánů a jeho rozdání chudině, které vedly k prosperitě. Pomyslné sociální nůžky se povážlivě rozevírají a holt nezbývá, než opět střihnout.

"¡Hasta la revolución siempre!"

:-)

0 11
možnosti
JR

J18a34n 14R86á76ž

25. 7. 2020 11:38

Když někdy čtu podobně vyznějící texty, nejsem si nikdy jistý, zda je autor hlupák a myslí to vážně nebo se nepovedeně snaží o ironickou parodii.

Nejinak je to i v tomto případě.

11 0
možnosti
Foto

Není spíše podezřelé, že z ničeho nic je s upokojováním potřeby bydlení větší problém než s uspokojováním potřeby jídla, ošacení, dopravy a volného času. Nějak nám ten kapitalismus hapruje. A proto získávají na síle hlasy volající a prosazující odlišné systémy.

0 10
možnosti
Foto

Kapitalismus nehapruje, protože to hapruje socialismus.

Socialismus je institucionální agrese vůči svobodnému přivlastňování.

Tedy opět je to socialismus, který selhává.

14 0
možnosti
FS

Paní autorko, byla byste tak hodná a upřesnila, kde jste vzala informaci, že ČSSD připravuje návrh zákona o developerském povinném odevzávání částí výstavby nových bytů radnicím?

Prosím nejde jen o nějaké předvolební "bu, bu, bu" proti socanům či jen o nějakou řečičky nějakých bezvýznamných socanů?

0 6
možnosti
MV

Něco asi nefunguje - ve Španělsku je 14% bytů prázdných. Když s tím chce někdo něco dělat, tak je to pro dogmatiky nepřítel lidstva.Nevim - mě připadá normální, aby byty sloužily k bydlení. Mít dlouhodobě prázdné byty je prostě neefektivní.

Zrovna u nás bysme to měli řešit také - předražené nemovistosti jsou totiž jednou z brzd rozvoje společnosti. V mnoha oblastech má trh tendenci vývoje z extrému do extrému - takže dochází k nafukování bublin a následně k jejich splasknutí. Stačí zkušnost 2008-9 - kdyby tehdy státy nezasáhly, došlo ke kolapsu finančního systému, a je to vidět i teď při covidu - kolik je tady najednou zájemců, kteří požadují záchranu od státu a přitom předtím na něj jen plivali a snažili se ho okrást kde to šlo?

3 9
možnosti
HV

Když s tím chce někdo něco dělat...? Sakra a co je mu ale do toho, že má někdo prázdný byt? Pokud si pořídím tři byty a z toho dva. budu chtít nechat jednou dětem a zároveň tam prostě nikoho nechci, co je na tom špatně? Byty jsem koupil za SVÉ peníze tak (a budu se opakovat) co je komu do toho?

11 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,38
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články