Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Přidám pohled z jiné strany. Nemyslím si, že všichni v Eurozóně chtějí nové státy s eurem. Třeba Söder se před časem vyjádřil, že už žádnou další chudou zemi nechce. BG a CRO si požádali, ale není jisté, že euro budou mít.

Konečně v ERM byla svého času i Británie...

0 0
možnosti
MD

1) stejně to bude tak, jak si to mezi sebou domluví Německo a Francie

2) společná měna ano, ale nejdříve přijmout zákon, že rozpočty veškerých členských zemí musí být vyrovnané, žádný schodek a dluhy

0 0
možnosti
VD

Jenže s uzákoněnými vyrovnanými rozpočty byste zařízla celou mocenskou podstatu dneška. Dluh představuje vazalství a otroctví, což je daleko účinnější a efektivnější než tradiční vojenské ovládnutí ...... .

Takže se asi nedočkáte.

:-)

0 0
možnosti
Foto

Budoucnost patří decentralizovaným měnám. Jedině tyto měny zabrání tomu, aby nás ti mocní, skrze řízenou inflaci, neokrádali.

16 2
možnosti
VD

Ale o tom jim přece jde, to je účelem a jejich cílem.

:-)

0 0
možnosti
Foto

M11a18r20t11i43n 87Š87i80k

17. 7. 2020 13:09

A mohla byste prosím poskytnout odkazy, která konkrétní sdružení a neziskovky se pokoušejí nás "zlomit" grafikami a zavádějícími argumenty? Jestli jsem vás pochopil správně, sociální sítě jsou doslova zaplaveny jejich propagandou, takže to nebude nejmenší problém. Pokud takové zdroje neuvedete, budu muset za propagandu považovat vaši dlouhodobě vedenou svatou válku, proti podobným organizacím. Ono se totiž nedá vyloučit, že se nás dlouhodobou propagandou pokoušíte "zlomit" vy sama. Tak jen pro pořádek, sem s těmi odkazy, nemohu se dočkat, děkuji předem.

3 3
možnosti
Foto

Neuvede a můžete si ten článek považovat za co chcete. ;-D

0 1
možnosti
VD

Paní Šichtařová, Vy zjevně vnímáte problematiku dluhů a zadlužování pohledem ekonoma. Jenže v tomto případě to je asi spíš politická a mocenská záležitost. A o samotné dluhy v podstatě vůbec ani nejde.

Západní Evropa ovládaná nadnárodním kapitálem potřebuje rozšiřovat, zvyšovat a posilovat svůj mocenský vliv, obzvláště v době, kdy politický projekt EU se potácí na hliněných nohou (Británie dobře věděla, proč odešla).

Proto se usilovně snaží vytvářet si vazaly, kteří v pozici povinných a dlužníků budou muset držet "hubu a krok".

A to ne jen nějaké nehorázně zadlužené Řecko a jemu podobní, ale je to i dnes připravovaná podivná pomoc EU pro sanování dopadů koronaviru - EU bude rozdávat peníze, které si vezme u příslušných spřátelených bank, ale na jejich splácení se budou podílet všichni, včetně nás, čímž se tak nedobrovolně staneme dlužníky a vazaly se ztrátou dalších svobod ..... .

A to je přece dnešní mocenská politika v Evropě. Což ale Vy určitě dobře víte.

:-)

11 3
možnosti
ZB

Začnu tentokrát od konce. Zasmál jsem se sloganu "Balkán je znám korupcí"! V Česku je korupce na špičkové úrovni, i italská mafie se může od té české mnohé naučit! Jinak Euro jsme dle mého názoru měli přijmout v době vlády Klause, tehdy to pro nás mohlo být výhodné. Dnes je to jinak, Euro pro nás přijmout nelze, nic by se nezlepšilo, tedy pro Česko a jeho občany. Firmy už dávno přešli na Euro a schopní občané mají už dávno zajímavou zásobu USD a EUR. Jiná káva je ale Chorvatsko., to již dávno jede na EURa a jeiich měna je tak nějak navíc. Bulharsko bude pro Eurozónu další přítěží, Česko do tohoto spolku Eurozóny teď vstoupit nemůže, protože by jen platilo a platilo. Platilo za jiné státy v Eurozóně, které nejsou schopny dodržet pravidla pro držení měny EURo. Patří mezi ně, Irsko, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko a také Francie. Tedy ekonomiky, které nešlapou správně.

8 4
možnosti
OD

O88t75a 27D18v48o23r49a32k

17. 7. 2020 12:13

Kde jste přišla na argument zástánců EURa, že ochrání pobalstské státy proti Rusku ? To je nějaký výplod mozkového trustu Trikolory ?

2 10
možnosti
KS

Moc dobře víte, že měny jednotlivých států jsou v současnosti na euro napojené do té míry, že koruna, kuna nebo leva jsou jen jiné názvy pro euro. Firmy mezi sebou obchodují převážně v eurech a národní měny používají jen pro výplatu zaměstnanců. Ti je utratí v maloobchodech a tam se převedou opět na eura.

3 4
možnosti
LU

"Ačkoli mají Slováci euro, stále odházejí za prací do Čech. A to platí eurem už řadu let. Kdyby bylo euro zázračnou pilulkou, odcházeli by Češi na Slovensko, nikoliv naopak".;-D;-D;-D;-D

Pravda je taká!

Česi odchádzajú za prácou do Nemecka a Rakúska kde je €, ak by bola koruna "zázračnou pilulkou, odcházeli by Nemci a Rakúšania do Čiech, nikoliv naopak"

11 10
možnosti
KS

Euro není zázračná pilulka na zbohatnutí. Jde především o jednodušší obchod.

2 0
možnosti
Foto

J83u73r64a48j 17J93e19ž34e39k

17. 7. 2020 10:48

Niektorí ekonomovia, ktorí žijú vo svojom "má dáti-dal" stále nepochopili, že euro nieje výsostne ekonomický projekt. Ak by som si mohol dovoliť odhad, tak zo 40% by som povedal, že je to politický projekt. Keď to velmi zjednoduším, tak na to, aby sa Nemci mali dobre a ludia kupovali ich exportované výrobky, musia sa mať relativne dobre (ekonomicky aj politicky) aj tí ludia, čo to kupujú (juh EU). Na margo Slovenska, by som povedal, že prijatie eura nijako nesúvisí s tým, že Slováci chodia pracovať do zahraničia. Robili to pred prijatím eura, robia to teraz,..tak ako každý, ide tam, kde dostane lepšie podmienky, bratislavčania chodia pracovať do Rakúska, maďari z juhu do Maďarska, niektorí do Británie, Nemecka, vačšina do Česka( z vela príčín, ale euro do nej nepatrí) alebo Česi chodia do Nemecka. Keby ste sa teraz na Slovensku niekoho opýtali ako je spokojný so "svojou" menou, ťažko by ste hladali niekoho, kto by bol s eurom nespokojný. To, že niekedy niekto na nejakej jachte niekomu povedal kurz..to je argument nehodný ani renomovanej ekonomky. Ale rozumiem, že presvedčovanie proti euru (i keď autorka sa tomu bráni, z textu je to zrejmé) sa hodí hocčo. Čo sa týka Česka, si myslím, že skorej či neskorej, dobrovolne alebo na silu (napríklad špekulantami - nieje v moci ČNB korunu uchrániť, tak ako libru svojho času neuchránila BoE) euro príjme..akurát sa o tom bude, ako je zvykom,..ešte hodne dlho "odborne" diskutovať.

7 12
možnosti
Foto

Těch nespokojených Slováků s eurem jsem našel několik. U nás ve městě pracují ponejvíce jako číšníci, číšnice a kuchaři. Letos jsem potkal další skupinu v Bavorsku, oblečených ve slušivých bavorských kožených kalhotách, jak obsluhují v restauraci turisty a vaří. V každé druhé restauraci v Berchtesgadenu byli Slováci. Všichni nadávali na euro.

5 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,30
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články