Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VN

O kvalite ceske koruny jednoznacne vypovida kurzovni listek

Eurem muzete platit kdekoliv ve svetem, s korunou si muzete vice co ...

1 4
možnosti
FN

Já v zahraničí platím platební kartou, z účtu který mám v české bance, takže problém nevidím. Jinak ale Kurz koruny je závislý na zahraničním obchodování,., a přechodem na euro se výkonnost ekonomiky nezvýší. Stejně tak se vám nezvýší mzda. Takže s tisícem eur si ve světě můžete to stejné co se současnou průměrnou mzdou vyměněnou za euro.

4 0
možnosti
BH

Ono to s korunou nebude zas taková výhra, páč když padá euro, tak koruna padá ještě rychleji.

5 3
možnosti
Foto

První velkou nevýhodou eura respektive jeho zavedení je ztráta samostatné měnové politiky. Se zánikem národní měny totiž zaniká i pravomoc centrální banky provádět měnovou politiku. Tato pravomoc je vstupem do eurozóny převedena na ECB, navíc bez ohledu na aktuální potřeby národní ekonomiky. ECB totiž na eurozónu nahlíží jako na celek a nerozlišuje jednotlivé národní ekonomiky. Jedná se tak o velké ochuzení a ztráta jednoho nástroje z makroekonomické stabilizační politiky. Další problém eura je rozdílnost ekonomik a kromě ekonomických rozdílů hlavně rozdílností jednotlivých států Evropy, které mají jinou historii, kulturu, jazyk, mentalitu, vyznání. Největším celkovým problémem eurozóny je Dluhová krize, která se postupně šíří již od roku 2009. Její příčinou byl a je velmi vysoký a neustále narůstající veřejný dluh části eurozóny. Zadlužení u některých evropských zemí bylo způsobeno nezodpovědnou fiskální politikou jako je Řecko nebo Portugalsko a u dalších států Španělsko a Irsko byly problémy způsobeny realitním boomem plynoucím z nízkých úroků ECB .Více než desetiletá zkušenost a existence jednotné měny v EU je velmi sporná. Euro sice na první pohled uspělo ve svých základních měnových funkcích, ale zároveň nezabránilo pokračujícímu zpomalování ekonomického růstu některých zemí EU, který stále pokračuje a nedaří se jej zastavit. Dochází ke stálému prohlubování nerovnováhy zahraničně obchodních toků jednotlivých zemí. Zároveň narůstají schodky veřejných rozpočtů, pro většinu zemí však zcela beztrestně. Kvůli plnění Maastrichtských kritérií docházelo dokonce i k falšování statistik třeba, Řecko, jen aby vše vypadalo v naprostém pořádku. Mám pocit, že je lepší si ponechat naší měnu. Pramen : Bankovní institut vysoká škola Praha, Tomáš Gola

21 3
možnosti
Foto

Ono existuje v rámci jednotného trhu EU nějaká národní ekonomika?

1 0
možnosti
JK

Aspoň v jednom vás mohu uklidnit. Já se vás určitě nebudu ptát, jestli máme přijmout euro. ;-D

0 7
možnosti
Foto

Otázka zní, jak je tedy možné, jak může jedna měna fungovat ve státech, jakými jsou Čína, Indie, Rusko, USA, Brazilie atd., kde rozdíly v ekonomické úrovni jednotlivých regionů jsou stejné jako rozdíl mezi Rumunskem a Německem v EU.

2 7
možnosti
PK

Jsou to státy, EU není stát, ani federativní.

2 0
možnosti
JZ

Však Burkina Faso je v poho.

0 0
možnosti
AM

Myslím si, že národní měny jsou lepší. V krizi se ukázalo, že národnost je více než EU (při zavírání hranic).

Itálie by teď devalvovala měnu a měla by po dluhu. Do budoucna by jim z důvodu rizika devalvace půjčil málokdo a nemohla by žít nad poměry jako teď.

Zatím to platí Německo, teď chtějí Francie s Německem hodit dluhy Itálie a Španělska na celou EU ...

12 3
možnosti
Foto

Tak zavírání hranic je v pravomoci jednotlivých států nejenom v EU, ale taky v USA. Za další - ty dluhy jsou deponované v dluhopisech, srozumitelněji tedy směnkách, a ty jsou vázány kromě jiného na rating země. Pokud my máme AA+ a Itálie BB-, tak se jim to značně prodraží. Devalvace čehokoliv Italům nepomůže, možná by mohli zkusit bartrový obchod, když nemají peníze. Ale zrovna tady poslouchám rádio z Itálie, koukám, že mají mnohem víc dálnic než my, no na chudáky to fakt nevypadá. A opravdu ne - mají vyšší HDP než my. https://europa.eu/european-union/about-eu/figures/living_cs

1 0
možnosti
Foto

Staré známé a hodně omleté argumenty. Například USA nejsou žádným klubem, kde by byli všichni stejně bohatí a mohli tedy přijmout jednu měnovou jednotku zvanou dolar, přesto ji ale přijali. Prozradím paní Šichtařové sladké tajemství: problém zadlužení nemusí být nezbytně nutně problémem. Třeba taková Itálie má stále vyšší HDP na obyvatele než my, teď tady koukám, kolik mají dálnic a kolik máme my, o rychlovlacích ani nemluvě. Jediný, kdo tam visí peníze, je italská vláda. Za další. Za penězi se musí cestovat. Jestliže mi někdo statisticky vyhodnocuje export a import v hranicích ČR, tak nic nepochopil. Polopaticky: pokud máme společný trh EU a na něm 4 svobody trhu, tj. pohyb zboží, služeb, kapitálu a pracovní síly, tak stačí tyhle 4 vymoženosti používat a zbytek se dostaví sám. Potom není potřeba žádného plovoucího kursu a stačí jedny peníze. Dodneška je mi záhadou, jak jsme udrželi společný trh v Československu, když dnes se se Slováky neumíme ani dohodnout na společných penězích.

1 2
možnosti

USA jsou stát, Evropa kontinent. Stát může mít a zpravidla má jednotnou měnu, kontinent nikoliv. Proto euro dříve či později půjde tam, kam patří.

0 0
možnosti
JV

J34i12r49i 86V60r16a17b51e58c

17. 7. 2020 16:44

Byt EU, nebral bych vychodo a jiho Evropany do €ura. Tam patri jen solidni staty.EU

0 0
možnosti
SB

Klidně si rejpněte, pane Vrabče.

Já si však myslím, že jestliže Východoevropané a Jihoevropané nejsou solidní státy a oni to nezjistili a vzali je do party, tak asi také nejsou moc solidní.

K solidnosti patří i schopnost odhadnout toho druhého, což oni evidentně podle vašeho mínění nezvládli.

0 0
možnosti

správně, euro nebrat, nic novýho nerozjíždět :-)

KARMA

14 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,30
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články