Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J66a52n 77J43i57r46k21a

18. 7. 2020 15:25

Jeden z hlavnich argumentu proti euru ("vlastni mena je nastrojem v dobe krize") je zcela lichy. V sejfech pod CNB (anebo nekde jinde) bude ceskych bankovek lezet spousta i po prechodu na euro, a kdyby slo z ouzkejch do tenkejch, vemte jed na to, ze na vlastni menu by se preslo behem nekolika hodin. At uz by se predtim politici dusovali, jak chteli, ze k tomu nikdy nedojde.

Ostatne nechybelo mnoho a v Recku uz by se zase platilo drachmou.

Koruna je hlavne vyhodnym nastrojem momentalne vladnoucich politiku. At uz jsou z jakekoli strany. Hlavnim duvodem setrvavani na korune je moznost ohlupovat verejnosti. Protoze kdyby lide dostavali vyplatu v eurech, konecne by jim doslo, jak jsme vlastne chudi a mozna by se jim to taky prestalo libit.

3 4
možnosti
JJ

J82a73n 32J32i92r83k26a

18. 7. 2020 15:18

Kdyz uz tak Marketa Sichtarova pise o Bulharsku - uz se ji doneslo, ze Bulharsko ma euro prakticky od jeho vzniku, protoze bulhrsky lev byl pevne navazan na nemeckou marku v r. 1999, po nastupu eura byl na nej navazan ve stejnem kurzu jako marka a ten kurz je od te doby nemenny (prakticky 1:2).

2 0
možnosti
ZH

A stejné je to i v jejím milovaném Kosovu, Černé Hoře a Bosně. Takže s výjimkou proruského Srbska a Severní Makedonie bude v brzké době v celé bývalé Jugoslávii platit euro.

0 0
možnosti
TK

Nejde o to, že přijetí Eura Bulharskem oslabí měnu, podstatné je, že je to nástroj pro ovládnutí daného regionu. Němci se plánu ovládnutí Evropy nikdy nevzdali a postupují velmi úspěšně a nezadržitelně. A na rozdíl od války "legitimně", tedy nevratně.

2 3
možnosti
Foto

Njn bulharský levá je už navázán na euro, tam už je to jenom technikalie.

1 0
možnosti
PN

P61e12t59r 28N27o12v32e10k

18. 7. 2020 13:26

paní Šichtařová , přejete chudým lidem důstojný život , nebo bídu ? Ve španělsku a Itálii je nepodmíněný základní příjem asi 20 000 kč měsíčně , u nás je devítitina - existenční minimum 2400Kč měsíčně , tedˇ z koronavirové pomoci dostanou nejvíc opět španělsko a itálie ( asi 50 x více než čr,) , i když se to nikde nepíše , hlavně pro to , aby tem základní nepodmíněný příjem mohli nadále vyplácet . Prostě EU EU je skvělá věc !!, miliardáři jako Babiš lidem důstojný základní nepodmíněný příjem nikdy zadarmo nedají , a vstup třeba Bulharska do EU a jeho polepšení si nepocítí ke své újmě nikdo , tak buďme přejícní V ....

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zakladni-prijem-od-statu-dostala-i-stovka-italskych-mafianskych-bossu-40324772

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/spanelsko-schvalilo-zaruceny-minimalni-prijem-40325915

2 13
možnosti
IK

I86v52a 78K21u90b80o40v17á

18. 7. 2020 23:10

Možná je vaše reakce povedená parodie, ale pokud ne, tak.... nepodmíněný příjem je absurdní ekonomická sebevražda, demoralizace... potřebujeme zastavit šílené přerozdělování, kdy z eráru odtékají finance na zbytečnosti až zhůvěřilosti (ano vedle solárních baronů nebo zbytečných úředníků jde například o armádu tzv. neziskovek, ve kterých vegetují absolventi zbytečných oborů - ten, kdo vystuduje vysokou školu by měl ideálně vytvořit pracovní místa, ne parazitovat), aby bylo možné snížit neuvěřitelné zadnění - celkové zdanění je už kolem 70%, což je prostě demotivující zlodějna.

4 0
možnosti
ZD

To, že Slováci odchádzajú pracovať do Česka má hlavnú príčinu v tom, že Slovensko má vysoký podiel vidieckeho obyvateľstva, za komunizmu ho nestihli dourbanizovať, nedourbanizovalo sa ani 30 rokov po ňom a ľudia sa stále sťahujú z vidieka do mesta za prácou. Bohužiaľ na Slovensku veľa aglomerácií nemáme, ktoré by všetkým ľudí zo nášho vidieka "pochytali" a dali im prácu. Myslím si, že občas by bolo dobré spomenúť aj tento fakt, keď sa už hovorí o Slovensku, respektíve Slovákoch v ČR a tak podobne.

3 0
možnosti
TB

Přesně,Slovensko má velký podíl venkovského obyvatelstva,navíc už v době monarchie byly Čechy průmyslová oblast Rakousko-Uherska, zatímco 2/3 Slovenska zabírají hory a tak venkovské obyvatelstvo živilo převážně pastevectví , drobné zemědělství a rukodělná výroba .

0 1
možnosti
Foto

Válka je kšeft placený z našich daní...

1 1
možnosti
Foto

K euru asi len jedno (zjednodušene) -ak by Nemecko (ktoré má euro) "padlo" kvoly zadlženému juhu (jeho zárukám)... tak Česko kosmickou rýchlosťou prerazí hospodárske dno a niekolko desaťročí sa bude z toho spamatavať (aj so svojou korunou)..ostatne tak isto ako Slovensko (s eurom)..Euro je len príležitosť, nieje to ani diabol, čo može za všetko zlé, ani všeliek na problémy.

2 4
možnosti
AG

Tak to ani omylem. Korunu lze devalvovat dříve již při prvním náznaku konce Německa a tím se udržet relativně nad vodou Slovensko takovou možnost nemá a jen by se dívalo, jak se řítí ke dnu.

Naše struktura výroby je naštěstí trochu v jiné pozici než slovenská. A pokud se nemýlím, před vstupem do EU jsme na tom zase tak strašně špatně nebyli. Jen lidé se pro svou obživu museli více snažit. Naopak si myslím, že by nám to prospělo, byť v krátkodobém horizontu cca 5let by to dost bolelo.

4 1
možnosti
Foto

Sichtarova nepochopila, že ten trh je společný. Nemá tedy smysl uvažovat v hranicích jednotlivých států, ale v hranicích EU.Mimochodem, na tom společném trhu jsme taky a tento trh tvoří naše HDP. Za této situace je diskuze o tom, čím se bude platit, bezpředmětná . Důležité je, aby to bylo co nejjednodušší.

1 4
možnosti
AG

Společný trh plný restrikcí, dotací a protekcionismu je fakt výhra.

Před třiceti lety byly v evropských obchodech rozmanité výrobky ale dnes je to v podstatě unifikovaný sortiment s malými lokálními výjimkami. Pečivo v marketech po celé Evropě je že zmrazených polotovarů , které dělají tak dvě možná tři firmy pro všechny. Totéž drogérie, konzervy a podobně. Jiný obal stejný obsah. Všude stejné chemické přídavky, dávno už neděláme nic výjimečného.

9 2
možnosti
RP

Ono Německo chce přibírat do eurozóny chudé země podle mne proto, protože německé firmy stále potřebují pro kompletacoi svých výrobků levné robotárny. Z toho je bohatství západoevropských států, levně do výrobku složí jinde vyrobené komponenty a výrobek "zhodnotí" přilepením cedulky "Made in Germany" nebo podobnou.;-D

A nejsnadněji se dováží levné komponenty ze zemí, které jsou spojeny jednotným ekonomickým prostorem - žádná cla a žádné stání na hranicích a potom stejnou měnou - žádné kolísání nákladů díky kurzovním výkyvům.

3 0
možnosti
AG

Německo potřebuje v eurozóně právě ty chudé a málo výkonné ekonomiky, protože tím je Euro oslabování. Pokud by Německo mělo dnes svou Marku,bylo by pro svět příliš drahé.

1 0
možnosti
Foto

Těšil jsem se na fundovaný plán, že eurozóna přeskočí na subsaharskou Afriku. Burkina Faso pěstuje kvalitní bavlnu, ekonomika je stabilní, usiluje o volný obchod, 90% obyvatelstva pracuje v zemědělství, pro solární energiii je to lokalita ideální.

A ono přitom jde o trikolorní bláboly v zájmu dolaru, jüanu nebo kryptoměn.

1 5
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,30
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články