Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J59a60n 47J90i38r94k80a

11. 7. 2020 0:44

Marketa Sichtarova stale jeste vezi v dichotomii kapitalismus / socialismus (a neni sama).

Dnesni doba je tak rychla, ze si s temito modely nevystacime. Socialismus nefunguje nikde na svete, ale to same plati o kapitalismu. V kazde zemi vidime nejakou variaci na nektery z modelu a prakticky o zadne z nich se neda rict, ze by to byl cisty socialismus, anebo cisty kapitalismus.

A uplne stejne si uz nevystacime s dichotomii pravice / levice.

Sichtarova jiz drahne let vesti "konec sveta", tim svetem je ovsem svet, ve kterem uvizla: svet minuleho (a mozna spis i predminuleho) stoleti. Ano, tenhle jeji svet skonci (a mozna jiz skoncil). Neni treba po nem truchlit. Prinesl dve nejvetsi valecna silenstvi.

Mnohem odvaznejsi by Marketa Sichtarova byla, kdyby se pokusila formulovat vizi do budoucna. Vizi, ktera bude vychazet z cloveka 21. stoleti. K tomu se ovsem nema a radej sklada requiem za kapitalismus.

Proc se k tomu nema? Protoze je to mnohem tezsi, a protoze by musela opustit modely, ktere se tak pracne navrcela na ekonomicke fakulte.

4 6
možnosti
LV

Tak tu vizi zformulujte Vy, proč by to za Vás měla dělat nějaká Šichtařová nebo kdokoliv jinej? Abyste pak zas mohl sumírovat bohorovné komentáře?

1 0
možnosti
JL

Zde je treba si rici pravdu. Nepisi tento prispevek k autorce clanku, ale vsem tem ctenarum.

Dokazi upresnit dnesni situaci ve Spojenych statech. Zvoleni pana Trumpa prezidentem 2016, cely ten levicovy blok byl tak vysinut, ze se jeste dnes uchyluje k opravdu neskutecnym akcim. Zde americti volici usoudili nutnost povolat do uradu prezidenta nekoho jineho, nez politika s "privezky" slibu tech lobujicich "identyt"

Shrnutim do jedineho slova. Chteji ziskat zpet "MOC"!!! (POWER) a nastolit zpet vse, jak to bylo pred listopadem roku 2016.

Ti obcane, kteri znaji americky volebni system, uznavaji prezidenske volby jako zakladni prvek demokracie. Silu, ktera nema v Evrope obdoby. (mimo feudalni absolutismus a nebo diktatorsvi).

Zmineni o sile voleb, je nutno si uvedomit neschopnost mensinovych skupin prosazovani svych myslenek. Zde se ukazuje dnes otevrene v myslenkovem procesu vysledky uceni noveho intelektu. Vychazejici s LENIVOSTI mysleni a osobni neschopnosti vytvaret stejny svet jaky maji ti houzevnati. Pouzivaji naucenou teorii idealniho sveta, kdy to bohatstvi se rozdeli stejnym dilem.

Pridate-li k tomuto uceni jeste politickou silu tech, kteri zapasi vsi silou o ziskani te ztracene moci, mate na revoluci zadelano. Ta politicka sila ziskala spojence ty mensinove skupiny a ti ziskali vedeni a moznost se ukazat.

Zalezi na vysledcich tech listopadovych voleb. Ty nam ve Spojenych statech ukazi, zda je to tak, jak clanek rika.

Kapitalismus nezanikne.. (snad jen jmeno) Trzni hospodarstvi je zde od zacatku civilizace. Lide se budou k tem zakladnim zakonum zase vracet a zjednodusovat cely system technologii.

Pro legraci si prehrajte V+W+J pisnicku "Civilizace" Dokonce se poucite, jak vznikly penize.

6 0
možnosti
Foto

Až na to, že nelze říci, že Trump byl zvolen většinou amíckých voličů, tak máte možná v 1% pravdu, tu, která se nachází někde tam venku nahoře.

0 1
možnosti
VS

Naprosto brilantně shrnuto R^ tady je šílenec může dát mínus

14 3
možnosti
JD

J11a33n 55D93o78u79š80e28k

10. 7. 2020 21:44

Myslím, že se jedná o další přechodné období a je docela pravděpodobné, jak říkáte, že dostaneme takříkajíc přes čuňu. Svým způsobem je to dobře, protože jen ze dna se člověk dokáže pozvednout.

1 0
možnosti

Mám obavu, že to bude příliš drahé a ztracené pozice už nezískáme nikdy zpět.

2 0
možnosti
MO

Markéta dobrá, jako obvykle.

12 1
možnosti
LC

Doba, kdy budeme závistivě nakukovat do Číny, jako jsme my před třiceti lety nakukovali na Západ, není až tak daleko. Dnešní čtyřicátníci se toho dožijí nepochybně.

4 1
možnosti
Foto

Každý režim nějak funguje, kapitalistický také. Samozřejmě, jako nejagresivnější ze všech režimů vytlačuje všechny ostatní a stává se hegemonem, který se kouše do ocasu a hubí sám sebe. Výtvářením bublin, tiskem nekrytých peněz, pokrytectvím a hrou na svobodu člověka v moři sedmi miliard přelidněných otroků na zdevastovanéí planetě pod knutou finanční oligarchie. Bude jen dobře, pokud hodí ručník do ringu, je třeba aby svět ovládly režimy jiné, lepší a perspektivnější !!

0 9
možnosti
MS

M86a41r42c45e83l 26S63u14p

10. 7. 2020 21:50

Žádné "lepší a perspektivnější" režimy rozhodně nejsou. Ostatní režimy jsou mnohem horší. Lidem se po trpkých zkušenostech se socialismem po tom kapitalistickém režimu začne vždy stýskat.

6 0
možnosti
JK

J80a33n 19K90a16r61a56s78e19k

10. 7. 2020 21:01

Podzimni listi pada

zaklady zimni tryznu

jen ja jsem stale mlada

myslenka neoliberalismu

Jan Vodnansky, Pert Skoumal 1973

2 0
možnosti
Foto

Ve které zemi kapitalismus funguje? V USA? Tam má 1% elit ma více než 80% občanů a rozdíl se pořád prohlubuje. Takovéto napětí přirozeně vede k průrazu, tedy nefunkčnosti.

6 10
možnosti
MS

M98a24r50c86e41l 72S84u19p

10. 7. 2020 20:58

Jenže těch 80% občanů, kteří mají ,méně než to 1% se má docela dobře. Mají se mnohem lépe než drtivá většina občanů, kteří se nechali nachytat na rovnostářský socialismus.

Ten nepoměr není důvod k závisti. Proč to tomu 1% nepřát ? Dokonce na Hawaii je náboženství Huna, které učí, že když někdo druhý má něco pěkného, co se mi líbí, tak mu to mám ze srdce popřát.

U nás samozřejmě platí spíše ten vtip o té sousedovic koze.

9 0
možnosti
ZD

Máte bohužel pravdu. Myslím, že je to důsledek života v nadbytku. Dlouho žádná válka, žádná opravdová pandemie - jakkoliv to zní špatně tak je lidstvo přizpůsobeno i mentálně se vyvíjet lépe pokud se znovu staví na nohy z velkého průšvihu. Jako požáry v Austrálii.

14 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 42,95
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články