Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

"Švagrová, vy jste hlópá jak dopoledne vo zkóškách!" (citát z filmu Postřižíny).

Paní Šichtařová, nemaťte lidem hlavy.

Kapitalismus stojí na odčerpávání hodnot vytvořených masami lidí a jejich kumulaci v rukou stále menší a menší skupiny lidí - jednotlivců (oni se také i mezi sebou vzájemně likvidují a rostou tak jeden na úkor druhého).

Tento princip tady přece stále existuje, přetrvává a funguje. Jen má poněkud jinou podobu. Proti "klasickému" kapitalismu 19. a 20. století, kdy kapitalista individuálně a adresně vykořisťoval přímo člověka ve své továrně a na poli, se dnes tak děje stejně, jen poněkud sofistikovaněji, skrytě a pokrytecky - prostřednictvím státu, neadresných nadnárodních korporací, socialistického šílenství, permanentního strašení lidí a jejich jakési pseudoochrany před něčím uměle vytvářeným a mezi nimi cíleně šířeným (normální raketýring).

Nejvýnosnější business je přece na strachu a chudobě lidí (nic z toho nemůže existovat bez peněz, zdrojů - ani světový terorismus, ani migrace z Afriky do Evropy, ani Greenpeace, ...., ani VŘSR v Rusku by nebyla bez pomoci tehdejšího Německa a peněz nadnárodního kapitálu) .

Poslední hitem je dnešní koronavirus. Zjevný to mega tunel za bílého dne a navíc za potlesku vystrašených davů lidí systematicky pomalu stahovaných z kůže ..... .

Všechny ty bilióny veřejných rozpočtů a překotně rostoucích mega dluhů dnes přece směřují do náruče bank, finančního kapitálu (např. přes firmy jako má pán poslanec Juříček - BRANO, které by pod jeho managementem jinak zjevně zašly na úbytě ......).

A Vy paní Šichtařová jste přece jejich člověk.

Takže to, co Vy tady tak až hystericky šíříte se jeví jen jako přikrývání reálné skutečnosti a matení lidí ve stylu: "Zloděj křičí chyťte zloděje".

:-)

3 14
možnosti
VD

Charakteristickým rysem kapitalismu by měl být svobodný volný trh a rovné příležitosti. To je teorie, která bohužel v praxi vypadá poněkud jinak.

Pravidla trhu určují ti mocnější, a to ve svém zájmu a ve svůj prospěch. Využívají k tomu všechny dostupné prostředky, které jsou k mání, což nakonec v mezinárodním měřítku končí i nějakou tou válkou.

Výsledkem a realitou dneška je významně deformovaný trh ve prospěch zájmů mocných, zájmových skupin a jednotlivců - proto se o žádný svobodný, volný trh ve skutečnosti nejedná.

Vrcholem je účelová deformace trhu (v něčím zájmu a pro někoho) prosazená a krytá zákonem, tedy státem.

Takže díky tomu tady máme celý systém dotací na kde co - což představuje obrovskou deformaci trhu, bohužel navíc při velice nízké účelnosti a efektivnosti takto vynaložených prostředků, které pocházejí samozřejmě od daňových poplatníků.

Máme tady solární barony - deformovaný trh s energií pod kuratelou státu a do kapes několika jednotlivců a zájmových skupin.

Celý finanční, bankovní systém představuje deformovaný finanční trhu ve prospěch dotyčných a na úkor klientů (legitimizovaná kryptolichva).

Ale asi bezkonkurenční bude dnešní šílenství souvisejí s koronavirem, lépe řečeno pod rouškou koronaviru. Celé tržní segmenty z rozhodnutí státu vzaly dnes za své. Stát dnes zasahuje a reguluje pomalu kde co, takže nějaký volný trh je ten, tam. Stát uvolňuje (zjevně selektivně a na vrub daňových poplatníků) finanční prostředky, které evidentně musí zcela "zakroutit krkem" zbytku nějakého volnému trhu. Atd.

Jaká je to vlastně definice finanční oligarchie?

:-)

3 2
možnosti
PN

P49e44t54r 87N34e85d29o76m44a

11. 7. 2020 16:14

ekonomicky EU spolkne Cina, fyzicky Afrika (jen Nigerie ma mit do roku 2050 vice obyvatel nez EU), duchovne islam

4 0
možnosti
JS

Kapitalismus funguje, akorát málokde ho dnes najdeme, v EU už snad není nikde, všude je křiven dotacemi, regulacemi, směrnicemi a bůhví čím ještě, to se pak funguje docela těžko všemu.

16 0
možnosti
TK

Nikdy v historii neměla takovou moc mladá nezkušená (někdo bude říkat "nezkažená") generace. Má to několik příčin s jediným jmenovatelem.

1. Díky internetu už mladí nepotřebují "staré" jako zdroj informací a zkušeností. Nejsou na nich závislí, jako byly předchozí generace.

2. Díky internetu je mladá generace propojena. To jí oproti sebeschopnějším, sebevlivnějším a sebebohatším jednotlivcům dává ohromnou moc. Vlastně vytvořila velký propojený organismus nového vyššího druhu.

3. Díky internetu mnoho mladých lidí snadno přišlo k ohromným penězům. (kryptoměna, která vytvořila peníze z ničeho, podnikání a spekulování přes net, youtubeři, influenceři a další novodobé "celebrity").

Ano, jsou to svým způsobem naivní individua neschopná dohlédnout následků toho, co dělají. Ale každá nová generace vždy "trpěla" tím, že k postům a statkům se dostávala příliš pracně, protože jí v cestě stály generace starší, které "vše už měly". A každou novou generaci to štvalo a chtěla s tím něco dělat. Z velké části za to, co se děje, si můžeme sami. Platí to i u nás, ale na západě je to ještě horší a už léta na to upozorňuji. Nedáváme jim naději na slušný život a na "světlé zítřky". Říkáme jim, že lépe už bylo, že předchozí generace vše prožraly, že planeta je zničená, že problematické národy jsou přemnožené. A neumožnili jsme jim žít ani ty malé spokojené životy. I ti pitomí komunisti pochopili, že aspoň to bydlení musejí mladým dát, pokud se nemají bouřit. A co uděláme my? Necháme ceny bydlení vystoupat do astronomických výšek. Kdo si chce s průměrným platem koupit i malý byt, zadluží se na polovinu života, kdy bude jen platit a platit a nemůže si ani dovolit založit rodinu. Auto stojí skoro půl milionu, opět pro člověka s průměrným platem nedostupné. Proč by měli svěsit hlavu a tuhle pitomou hru na zničené životy s námi hrát?

Mnozí mocní už pochopili, že tato síla je nezastavitelná, tak se chytře rozhodli k ní raději, z našeho pohledu zdánlivě nepochopitelně, přidat, někdy ji i ovládat.

7 0
možnosti
MN

Ono je to asi pravda!

0 0
možnosti
TK

T38o77m78a30s 60K98i55n18c55l

11. 7. 2020 11:05

Na pád západu a kapitalismu nevěřím. Ty bouře, které vidíme například v USA nám mohou připadat jako konec zdravých hodnot, ale podobné jevy jsou tam díky vysoce emancipované společnosti běžné. Vemte si, že v 60.letech se děti rozhodly popřít hodnoty vyválčené rodiči ve válce a o úpadku USA se mluvit rozhodně nedalo.Zase si to sedne, kapitalismus vyhraje a marxističtí šašci se ztáhnou vymýšlet do ústraní novou lotrovinu.

5 1
možnosti
TK

Ano, ale ještě nikdy v historii neměly děti takovou moc.

3 0
možnosti
JJ

J53a86n 34J66i25r45k18a

11. 7. 2020 9:54

Je k zamyšlení, že protokapitalismus první hodiny zde obhajují lidé, kteří by na 99% byli přesně ti, kteří by na něm byli nejvíc biti.

Česká republika je státem plebs (bez hodnotících znamének). Elity nám, bohužel, vesměs emigrovaly. Je mizivé procento české populace, které by na původních tezích kapitalismu profitovalo.

Jsme národem dělníků, malorolníků a živnostníků. Pokud někdo historicky profitoval na cílech evropské socdem, byl to český národ.

1 4
možnosti
ZB

Kapitalismus je jediný systém, který funguje, tedy v podobě například Německa šedesátých až devadesátých let. Nové firmy vznikaly a ty nic moc musely zaniknout. Tak to v západním světe fungovalo s malými a středními firmami. Velké bohužel už jely dle nekapitalistických pravidel a kapitalistické státy ovládly také různí levicoví politici. Ti již dnes diktují vše a kapitalismus západního světa nahradil neokomunismus. To nemůže dopadnout dobře. Proč měníme schopný kapitalistický řád, který jako jediný ukázal svoji životaschopnost?

13 1
možnosti
Foto

Jak kapitalismus prokázal svojí životaschopnost, když byl vystřídán neokomunismem?

1 4
možnosti
Foto

Kapitalismus bohuzel jiz temer nikde nefunguje respektivew neexistuje, ale kazdopadne velice pekne napsano R^

2 0
možnosti
Foto

Říkalo se, že v Singapuru, ale to už je hodně dávno.

1 0
možnosti
Foto

At si rudohneda pritelkyne Trumpa, Putina i Zemana ulevi.

Slabomyslny populismus uz v soucasne dobe moc nejede.

2 16
možnosti
Foto

Na blogu se mi zde obcas libilo mimojine i proto, ze zde nebyl Bilina .. inu, casy se meni a trollit se da podle neho evidentne i tady ... skoda

9 0
možnosti
Foto

to v čem žijeme není kapitalismus a paní Šichtářová operuje klasickými termíny, které dnes již bohužel neplatí. Nevím jak je znovu uvést v platnost. Převládá demagogie typu EU green deal, reprezentovaný nesmyslnými elektromobily (například). EU politici zblbli a vyhlašují nesmysly. Myslím tím i frau Merkel a hlavně Macrona. Euroexperiment se nevyvedl, Eurozóna by měla končit, ne přibírat další členy a prodlužovat křeč. Když mám nevím kolik procent průmyslu EU založený na výrobě aut, nemůžu stanovovat emisní limity mimo fyzikální limity. Automobilky se na to prostě vykváknou a zavřou výrobu. Lidé přijdou o práci a půjdou na ně. Merkel skončí s vidlema v zadku. Současný systém není kapitalismus, ale odrůda neomarxismu. A já se obávám, že to špatně skončí, že se to utopí v krvi. Politici jako Merkel a další by měli odhodit kecy o uhlíkové neutralitě, vrátit se na střední a doučit se fyziku. Buduj kapitalismus, posílíš mír. Buduj ale opravdový kapitalismus a ne tenhle paskvil. Měna nemůže být krytá dluhy a peníze nemohou být imaginární čísla v počítači. To znamená omezit finanční sektor a sebrat finančním kruhům právo emitovat nekrytou měnu, zadřít rotačky na tištění peněz. Umožnit lidem volně žít a hlavně - mít děti. Jinak nás ti druzí převálcujou početně. Je to paradox, moji prarodiče neměli vůbec nic, přesto měli násobně dětí. Shrnutí paní Šichtářové, je v zásadě moc pěkné. Jen je situace horší, než píše. Co se Eura týče, je to v podstatě jedno jestli se potopíme s Eurem nebo s Korunou

13 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články