Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mně se R-U jeví jako solidní varianta.

Je bláhové hodit do jednoho pytle 50 států a státečků a očekávat, že z toho zatřepáním vznikne funkční velmoc.

Daleko jednodušší by bylo nechat Evropu přirozeně koagulovat do nějakých cca 10-15 větších celků (s vlastním politickým systémem) a ty potom postupně koordinovat do výsledného superstátu.

S 10 členy se dá implementovat např. právo veta. S 50 to jde těžko...

5 0
možnosti
VD

Tak Rakušáci jsou nám z našich sousedů asi nejblíže, i když používají jiný jazyk. A samotná Vídeň je z nezanedbatelné části osídlena potomky čechů, kteří se tam z různých důvodů usadili.

4 0
možnosti
JT

J55i42r76i 43T42i79c40h69y

15. 5. 2020 17:19

Ja bych R-U nevytahoval. Byl to nedemokraticky zalar narodu s nadvladou Nemcu a v madarske casti take Madaru. Jakakoli dnesni spoluprace je zalozana na uplne jinych principech.

1 4
možnosti
HV

H68o81n48z88a 59V29r77á72n97a

15. 5. 2020 19:59

Pane jo... žalář národů. Trochu se dovzdělejte, než tu začnete hlásat takovýhle bláboly.

6 0
možnosti
JR

J86a66n 55R76á23ž

15. 5. 2020 16:00

No jo, ale co s tím, když Brusel pro řešení všech problémů, z nichž většinu vytvořil sám, používá jako posvátnou krávu mantru " k řešení je potřeba ještě více Evropy"

PS. Nostalgie po Rakousko Uhersku je stejně naivní jako nostalgie po Československu. A dříve nebo později bude pro některé stejně naivní nostalgií vzpomínka na EU podle Lisabonské smlouvy, neb nevyhnutelný rozpad takové EU bude mít stejnou příčinnou souvislost s rozpadem RaU i ČSR..

4 1
možnosti
PK

Návrat nebude a odchodu lituji...;-D

3 0
možnosti
PS

Před lety se o tom šuškalo v xenofobních kruzích dnes už každý kdo má IQ jenž mu dovolí použít ručník tuší že EU chce šedou masu evropanů uvnitř jediného superstátu. K této vizi potřebujete zpřetrhat vazby k tradicím a místo Čecha a Rakušana mít evropana proto začíná být být slovo vlastenec chápáno jako dehonestace oponenta.

No a teď covid ukázal jak celá EU nejen že byla k ničemu ale spíše i škodila a pak se omlouvala. A lékem je předat více pravomocí Bruselu. Pak si německý ústavní soud dovolí jít proti elitám EU no to už je vrchol. Co je tedy tím zázračným lékem na nemoc EU? Je to jednoduché jak říká Anželýna:

"Státy EU se musí vzdát své suverenity !!"

http://petrskrivan.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=690260

8 2
možnosti
PN

Docela by se mi nelíbilo, kdyby mocní rakouští zelení ve Vídni rozhodovali o osudu Temelína a Dukovan. A spojení vítacích Vídeňských levičáků s Pražskou kavárnou by mohlo být vražedné.

9 3
možnosti
TH

Řekl bych, že současní rakouští zelení jsou o hodně (ale fakt o hodně!) umírněnější a v jistém smyslu rozumnější než ti z Německa... Nemusím je ani tak, ale objektivně se docela posunuli.

A s těmi "vítači" jste hodně mimo realitu, rakouská oficiální politika udělala pro zastavení chaotické migrace opravdu hodně (u nás se o tom jen kecá, ale Kurz musel opravdu něco dělat a také dělal). Zrovna v otázce migrace bych se větší vazby na Rakousko moc nebál.

5 1
možnosti
Foto

Tak opětovné spojení Dolních a Horních Uher by jistě na Slovensku vyvolalo nadšení...jak se ukazuje Madarsko, které bylo problematické již za časů Rakouska - Uherska, není vhodný partner do žádného spolku...

3 2
možnosti
Foto

To ale nebylo nějakou národnostní zvláštností, ale neefektivním uspořádáním vlastnictví půdy a nedostatečným prostorem pro svobodné podnikání. Uhry zkrátka byly zaostalý feudální stát, ještě zaostalejší než Rakousko.

3 0
možnosti
SB

Předsudky německy mluvících lidí vůči lidem slovanských jazyků nikdy nezaniknou.

Na papíře a v salonech pseudointelektuálů to vypadá velice zajímavě, ale v realitě by to bylo jiné.

Proč tolik lidí, kteří zcela vědomě překrucuje realitu k obrazu svých fantazií? Co jim je platné, že právě v té fantazii to vypadá pěkně, když potom ve sktuečnosti by to nefungovalo?

Sny jsou moc hezké věc, ale žít musíme v reálném životě.

Je to stejná utopie jako panslavismus.

Při osobních kontaktech s ruskými lidmi si na ně v podstatě nikdo nemůže stěžovat. Rozhodně převládá dobrosrdečnost a pohostinnost. Ale když jde o věci velkoruského charakteru, představovali by si panslavismus jako rozšížření Ruska až do Aše.

Ba dokonce stačí, když si Rusové vybudují určitou komunitu v nerusky mluvících územích. Hned jsou jiní, než jak je zná turista, který přijede na dovolenou do Ruska, kde ti Rusové mají pocit, že jsou tam doma a že si mohou dovolit chovat se k cizinci jako k milému exotovi.

Myslím, že s Rakušany by to bylo podobné: Při dovolené v Alpách by mi ochotně poradili cestu, usmáli by se na mne, vše by bylo v pořádku. Ale pomyšlení, že slovanský živel jako celek by měl být rovnoprávný s germánským živlem, by pro ně bylo nepřijatelné.

Společné soužití by to tří let byla jedna velká katastrofa!

Ano, co nejužší spolupráce na mezistátní úrovni, ale nic více.

7 7
možnosti
Foto

Soužití slovanského a germánského živlu tady fungovalo 700 let. Sedláci běžně posílali děti do jiníé jazykové oblasti, aby se naučily jazyk.

6 0
možnosti
JM

Ale jo, pokud bychom nepřišli o bohaté provincie - obojí Lužice a Slezsko, a nemuseli 400 let dotovat nejprve války s Turky a pak zaostalé Uhry, které zůstaly po roce 1867 součástí monarchie jen účelově a nakonec ji právě oni zničili - tak by byla tato monarchie super. Ovšem v jednom státě by dnešní kamarádství se sousedy brzy vzalo zasvé.

4 2
možnosti
Foto

Kdybychom nedotovali války s Turky, dorazili by Turci až do Liberce.

3 0
možnosti
Foto

Možná že to připadá jako nová myšlenka Čechům, masírovaným 100 let nacioanlistickou školní výchovou. Pro nás, monarchisty a legitimisty, mnohonárodnostní monarchie nikdy legitimně nikdy neskončila.

Kdyby nebylo habsburského soustátí, už dávno bychom jako národ neexistovali. Podívejte se, jak dopadli Lužičtí Srbové v Německu, Slezané v Polsku, Rusíni, Ukrajinci, Welshané nebo Normanďané! A Schichterová by tu psala nejspíš německy nebo rusky.

9 2
možnosti
Foto

I když s Vámi, jako zakuklený monarchista paradoxně kandidující na prezidenta, souhlasím, jedno mi není jasné. Copak byl nějaký jazyk slezský? Pokud ano, vysvětlete. Ve Slezsku se mluvilo, pokud vím, vždy německy Wroclaw (Vratislav, Breslau), nebo polsky Katovice atd. Vždyť některé studie uvádějí, že pro český jazyk bylo výhrou, že Marie Terezie prohrála Slezsko s Fridrichem Pruským - Velikým. neboť by převažujícím jazykem zemí Koruny české byla němčina.

3 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,47
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články