Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nic jiného než optimismus nám nezbývá. Některé trendy jsou spíše k latinskoamerickému oligarchismu a čínskému pokryteckému autoritářství. Kdoví, v čem budou žít vaši vnuci?

1 0
možnosti
VD

Paní Šichtařová, zase jen polopravdy. Asi do poloviny to ještě šlo (poučky ze skript ekonomie), ale potom jste tomu zase dala na frak. S ekonomickými poučkami si evidentně nevystačíte a budete muset jít více do filosofie.

Svět je bojem protikladů a přirozeně osciluje kolem nějaké rovnováhy, ze které se vychyluje na jednu a potom zase na druhou stranu. A ani jedna z těch stran není tou správnou, je to normální přirozenost. Dále také stále platí zákon příčiny a následku - akce a reakce. Doufám, že jedno ani druhé nezpochybníte.

V tomto případě se tady jedná o neustálý střet individuálního a komunitního - individualismu a socialismu.

Individuální je motorem a je vždy napřed - je příčinou. Komunitní je v závěsu a jej se zpožděním dobíhá - je následkem. Takže pokud se ve společnosti začne projevovat a sílit socialismus, tak to znamená, že individualismus to před tím někde podělal.

Můžete si to dokázat na odstrašujících příkladech, které jste sama uvedla.

I. sv. válku nevyvolali ti, kteří by volali po socialismu. Lenina a spol. tehdy v r. 1917 do Ruska vyvezli a financovali Němci (světová mocnost pro své zájmy) s podporou nadnárodního kapitálu. Takže VŘSR a socialismus 20. století de facto stvořili a rozpoutali ti, které stále hájit.

Světovou krizi v r. 1929 s jejími katastrofálními dopady zjevně nevyvolali žádní socialisté - v Německu v té době obrovská inflace, nezaměstnanost, hlad a bída. Hitler a jeho NSDAP je jen logickým projevem a důsledkem politiky světově mocných . A kdo podporoval a financoval Hitlera a ty jejich zrůdnosti? Socialisté asi těžko, byl to nadnárodní kapitál.

A když to vztáhneme k nám domů do dnešních dnů, tak dnešní lidmi akceptovanou politiku Babiše vygenerovalo 20 let porevoluční politiky vašich stran (měly celonárodní slepou podporu, kterou zneužily). Takže to, co tady dnes máme a rizika z toho plynoucí, je práce Vašich lidí.

:-)

5 3
možnosti
VD

Ono to možná nebude až tak dlouho trvat, kdy se ukáže, že koronavirus je účelově uměle nafouknutý problém pro řešení dopadů valící se nové světové krize.

Je podivné, že např. Škoda Auto v souvislosti s koronavirem zastavila výrobu aut, nemůže vyrábět (není poptávka, odbyt, sklady plné, přitom náklady běží - business stojí), ale rozjet úplně novou výrobu zdravotních pomůcek, to může (je potávka - business běží).

Ale to je jen taková fabulace, že?

:-)

2 3
možnosti
RS

R40a70d91e48k 31S81c49h42ö52n

11. 4. 2020 22:03

Karma jak Brno. Tesat do kamene Vaše slova. Všichni si na ně jednou vzpomenou. A nebude to trvat, bohužel, dlouho.

10 4
možnosti
AN

A31l70e43š 37N11o76v43á38k

11. 4. 2020 22:01

Krásně do toho zapadá i nadšené přijetí eRoušky...

2 0
možnosti
JK

J83a65n 51K50a14r50a70s38e85k

11. 4. 2020 21:20

ekonomie neni veda ale nauka.

Ze by konkurence byla motorem evoluce si mysli znacna cast populace - presto je dobre si o tom neco precist. Existuji totiz samozrejme studie, ktere tento nesmysl vyvraci. Existuje i rada knih, kde je mozno si to precist. Nevim ovsem jestli v cestine.

Namatkou:

SuperCooperators: Altruism, Evolution, and Why We Need Each Other to Succeed (Martin Nowak,Roger Highfield)

No Contest. Why we loose the race to win. (Alfie Kohn)

0 5
možnosti
AN

A24l64e92š 72N36o67v32á92k

11. 4. 2020 22:06

Kapitalismus je nerovnoměrně rozdělené bohatství, socialismus je rovnoměrně rozdělená chudoba.

9 1
možnosti
MJ

Já ekonom nejsem, mám blíž k exaktním vědám. Takže článek nemohu hodnotit. Jisté je ale jedno. Nic nemůže růst donekonečna (ani blahobyt) a žádné zdroje nejsou nevyčerpatelné.

9 2
možnosti
VD

Já myslel, že právě ekonomie je právě věda.

:-)

0 0
možnosti
JH

J66o81s53e78f 95H90e88r52t58l

11. 4. 2020 18:02

NSDAP neměla ve svém názvu "národně-sociální", ale dokonce "národně-socialistická" (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), kromě toho byla ještě "dělnická", takže o její levicovosti nelze pochybovat. Jak komunisté, tak i nacisté chtěli vybudovat socialismus, rozdíl v barvě byl rudá nebo hnědá. Nepřítel byl Rassenfeind nebo Klassenfeind. Souboj Hitlera a Stalina byl soubojem dvou koncepcí socialismu.

24 1
možnosti

Takze nemci byli jedni z nejvetsich komunistu na svete ...hned druzi oo rus

Hruza kouket jak ti nemecti komunisti, kteri ho sirili po celem svete maji nejvetsi slovo v eu a smeruji k tomu, co uz nich bylo, rusove evropy

1 0
možnosti
Foto

Ač s některými názory v článku souhlasím a také mně se nelíbí přehnaný "neomarxismus", si myslím, že autorka přehání a jak již někteří diskutéři níže zmínili, píše polopravdy.

Největší problém této autorky dle mne je, že zpravidla jen kritizuje, ale nenavrhuje žádná konkrétní akceptovatelná řešení. Nechat vše trhu, řešení není. Jistá umírněná rozumná sociální zabezpečení být musí. To se i ekonomicky vyplatí.

Jak jsem jinde pochopil, autorka chce podporovat Trikolóru. Nechce však v ní ani v politice mít žádné funkce, chce jen radit (a asi nadále hlavně kritizovat). Tudíž nemíní brát odpovědnost.

Doufám, že mohu na závěr uvést jeden vtip:

Bavila se Ježibaba s modelkou, kam půjdou studovat. Modelka řekla, že půjde studovat ekonomii na VŠE. Nebude tam sice nejhezčí, ale nejchytřejší. Ježibaba řekla, že půjde studovat na Mat-fyz. Nebude tam sice nejchytřejší, ale nejhezčí.

Vtip je velká nadsázka, něco na něm asi je.

PS. Studoval jsem Mat-fyz. Vím tedy, že i na Mat-fyzu byly pěkné studentky, zpravidla ty, které studovaly učitelské směry.

Asi i na VŠE studují chytré studentky. Nic se nedá generalizovat.

7 0
možnosti
Foto

Píseň Olympicu Záhadná postava: "..Proč chytrost kráse cizí je, proč prázdnou hlavu zakryje pár pěkných nohou tvých ...."

Co se týče paní autorky, tak jediný průlom ve světové ekonomice by mohl nastat, kdyby se její fotka použila na euro-bankovky. Tím by se euro stalo nejpevnější měnou na světě. ;-D

1 3
možnosti
Foto

Rád bych poznal stát vedený "ekonomy staré školy" vedený k prosperitě a spokojenosti jeho obyvatel. Podle toho co píšete mi vychází nejblíž Rusko nebo Čína...

5 5
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,53
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články