Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M35a56r39c58e42l 56S54u13p

17. 4. 2020 19:03

Děkuji ! Skvěle napsáno ! Trefa do černého a dokonalé vystižení dnešní situace !

0 0
možnosti

J82i28r11i 48T81i62c73h93y

17. 4. 2020 16:42

Pani Sichtarova, ja s vami v podstate souhlasim, nicmene prelidneni zeme je skutecnost, bude jeste horsi.

0 0
možnosti

Pozitivni zmenou oproti vsi dosavadni tvorbe autorky je, ze nyni povysuje na uroven univerzalni platnosti fyzikalnich zakonu "pouze" svuj spolecenskovedny obor a ne primo svuj osobni nazor :-)

Snazil jsem se byt pozitivni, ale vic to neslo...i kdyz se socialistickemui smysleni necitim byt naklonen ani v nejmensim. Ale asi je otazka, jak si ho kdo definuje, coz je ostatne neco, na cem platnost spolecenskovednych zakonu na rozdil od tech fyzikalnich stoji a pada.

0 0
možnosti

P27e37t88r 94B53a56j37n82a21r

14. 4. 2020 19:50

Ještě jedna poznámka. Kdyby paní autorka byla ministryní, s největší pravděpodobností by prováděla nyní stejnou "socialistickou" politiku jako všechny okolní státy s levicovou či pravicovou vládou. Pokud by se snažila držet svých ideí, výsledkem by byly hromadné sebevraždy, fronty hladových na polévku, nepokoje v ulicích a nakonec nástup totality mnohem horší, než o jaké hovoří dnes.

2 3
možnosti

P26e92t60r 80B27a73j51n29a79r

14. 4. 2020 19:33

Na Zemi žije 8 miliard lidí, což je tak 3 x více než je planeta schopna dlouhodobě snést. My tady můžeme vést diskuze jestli je lepší kapitalismus nebo socialismus, ale pokud nevyřešíme tento problém, nemáme budoucnost. Přijde na řadu přírodní zákon, který zajistí aby počet lidí na Zemi poklesl na přijatelnou úroveň, bez ohledu na to, co si budeme o tom myslet my lidé. A pak teprve budeme moci diskutovat jak dál, možná s motykami a lopatami.

3 2
možnosti

"Na Zemi žije 8 miliard lidí, což je tak 3 x více než je planeta schopna dlouhodobě snést."

Moc bych poprosil o nějaký vzorec, jak jste k tomuto výsledku dospěl... Díky

"Přijde na řadu přírodní zákon, který zajistí aby počet lidí na Zemi poklesl na přijatelnou úroveň, bez ohledu na to, co si budeme o tom myslet my lidé. A pak teprve budeme moci diskutovat jak dál, možná s motykami a lopatami."

Úplně teda nechápu, v čem je přesně ten problém...? Planeta si poradí, až bude třeba, takže proč provozovat jakékoli sociální inženýrství a snažit se ji přech...čůrat?

"My tady můžeme vést diskuze jestli je lepší kapitalismus nebo socialismus, ale pokud nevyřešíme tento problém, nemáme budoucnost."

Pokud je ten problém tedy to přelidnění, podle vašich vlastních slov konkrétně trojnásobné, tak jak přesně ho chcete řešit, to tam dost postrádám...? Notabene, když jste si hned v další větě odpověděl, že problém si planeta vyřeší sama... Není to trochu začarovaný kruh, jen proto, aby bylo potřeba to "správné" řešení, bez té nudné, otravné a zbytečně zdlouhavé diskuze?

0 0
možnosti

Ekonom stare skoly? nevim. Ale co vim tak rozhodne jim byl pan Prof. Miroslav Tucek a bylo by zajimave co on by rikal na nazory pani Sichtarove.

0 0
možnosti

P27e84t97r 57J68a75r77o14š

14. 4. 2020 9:39

On nekontrolovany kapitalismus, ktery nezna pojmy jako sobeckost a hamiznost, take muze vest k nesvobode.

Aby totiz jakykoliv system fungoval, musi platit, ze hraci budou hrat fer a nebudou podvadet. A to je nerealizovatelne. Vzdycky se nekdo bude snazit podvadet. A bez rozhodcich mu to mnohem snaze projde.

0 0
možnosti

Jedna zajímavá skutečnost tady ale je... I v tom nejdivočejším kapitalismu si můžete vytvořit jakýkoli paralelní, komunitní systém. Tak sociální, bezpečný a restriktivní jak jen budete chtít.

Problém spatřuji v okamžiku, kdy ten váš systém chcete úplně pro všechny, včetně mě a navíc blahosklonně prohlásíte, že "je to pro moje dobro a pro moji ochranu", aniž by vás vlastně zajímalo, zda o to vůbec stojím...

Chraňte sami sebe v míře, jaká vám připadá ideální. Vytvářejte si jistoty "sociální spravedlnost" dne libosti, přestaňte ale tvrdit, že vy víte lépe, než já, co dobré pro mě osobně... ;-)

2 0
možnosti

Souhlas s pohledem na poslední vývoj, především vrcholní politici EU byli v poslední době propagátory socialistické víry.

Naopak si myslím, že přelidněnost planety (především Afriky) je ovšem skutečností.

Nárůst populace v afrických zemích je mnohem rychlejší než jejich schopnost vytvářet si potravinové zdroje.

Veškerá potravinová a zdravotní pomoc Africe je naprosto kontraproduktivní a jen podporuje další nárůst počtu obyvatel a hlavně bohatství autoritářských vládců (spíše však šamanů) neustále natahujících dlaň pro další a další dotace.

6 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,38
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články