Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Koronakrize přišla vhod nejen Babišovi, který si tím (možná) prodloužil politickou kariéru, ale jak se zdá, "modlí" se za koronakrizi i stravenkové firmy, které to již mají poprávu sečteno...:-)

6 3
možnosti
RK

R46a91d92e30k 65K19o19h14u59t

10. 4. 2020 18:16

No nevím. Stravenky dostávám. V restauraci jimi platíme minimálně, protože pokud již do restaurace jdeme, tak v nich většinou stravenky neberou. V zaměstnání jimi také za jídlo neplatím. Jídlo si nosím z domu, protože nemám na to abych jezdil v poledne autem někam do města do restaurace. Firemní auto a firemní naftu, jako ti co jezdí, nemám.

10 0
možnosti
PN

Ano, to je univerzální pravda posledních dekád. Věci, které fungují se vylepšují tak dlouho, až fungovat přestanou. To se netýká jenom stravenek. A zmizení stravenek bude mít obrovský dopad i na kvalitu práce. Sytý a spokojený člověk prostě pracuje lépe. Lidé si po obědě sednou a budou dělat rozpočty a fiskální výhledy. Usoudí, že na obědy nebudou chodit protože moc jíst je nezdravé a ušetřené peníze jim umožní vzít si hypotéku o půl milionu vyšší. A pak budou chodit do práce šílení hladem a bez peněz cokoli si koupit, protože splátka hypotéky bance bude mít přednost.

3 10
možnosti
PP

P10e46t39r 40P48r41o47k77o32p

10. 4. 2020 14:47

Paní Šichtarovou rád čtu, v mnohém souhlasím, ale ten ekonomický nesmysl druhé "stravenkove" měny, na které si mastí kapsu dva tři dominantní poskytovatele, podpořit nemohu.

13 0
možnosti
RP

Papírové stravenky mají ještě jednu výhody. U všelijakých kurzů a školení pro ty sociálně slabé, financovaných ze všelijakých evropských atd fondů se dá stravenkami za účast v tom kurzu i defakto legálně platit.

U těchto fondů totiž platilo, že pořádané kurzy musely být bezplatné. Jenomže to by tam nikoho nenalákali.

Tak se to dělá takovým způsobem, že za prvé se důsledně všem zaplatí dojíždění do kurzu, jízdné, ať už ho platí jakýmkoliv běžným způsobem. A za druhé na stravování kompletně dostanou stravenky. Přirozeně že většina těchto lidí si s sebou na jídl o vezme chleba se sádlem či něco podobného a stravenkami platí nákup potravin v supermarketu.

3 0
možnosti
TK

Na rozdíl od mnohých zdejších kritiků si jako vy, paní Šichtářová, také myslím, že stravenky opravdu především lidi, kteří peníze nerozhazují, do hospod dostávají. A to není teorie, ale zkušenost moje vlastní i z mého okolí. Ty stravenky totiž v každých potravinách neberou a když, tak s limitem 5 kousků a mnoho lidí dostává stravenky rozdrobené, třeba po 50 Kč, takže udávat 250..500 Kč ve stravenkách při rodinném nákupu za 2000 a více Kč nedává moc smysl. Ty úplně chudé to naopak nutí kupovat zboží ideálně přesně za kulatou částku.

Takže vlastníci stravenek ve stravence 100 Kč zpravidla nevidí 100, ale tak cca 70 Kč a méně je bolí se za tyto peníze najíst dráž. Ať už na obědě v zaměstnání, nebo v dražších hospodách třeba na dovolené. A nebo jako to děláme nyní u nás, abychom stravenky jdeme občas na rodinný oběd v sobotu do restaurace, kam bychom jinak ale nešli, nebo dáváme část stravenek jako bonus synům, kteří za ně jdou s holkou třeba na pizzu, což by si za kapesné rozmysleli, ale za "papírky", které jim k ničemu jinému nejsou, jdou.

Také si vzpomeňte, že ještě před dvěma měsíci, když hospody byly plné, už začali mnozí hospodští nad stravenkáři ohrnovat nos, někde omezili počet stravenek na jednu na osobu a tvářili se někdy dost znechuceně, když jimi platili lidé večer, uvědomovali si, že jim stravenkáři blokují stůl pro lépe platící zákazníky.

Takže:

1. Považuji tento systém nesvobodného rozhodování a vynucené podpory konkrétního oboru podnikání za špatný.

2. Je zvrhlé, že na takové podpoře profitují stravenkové firmy.

3. V dnešní době je "bankovka" na jedno použití dost neeko.

3 0
možnosti
TK

Ještě bych doplnil, že tam, kde lidé s nižšími příjmy nakupují nejčastěji, protože tam mají příznivé ceny, tedy v Lidlu a Penny, stravenky neberou.

3 0
možnosti
ZB

Autorka má pravdu v tom, že programátoři nechtějí sahat do aplikací, které fungují. Ale přenést to na celý život může být poněkud zpátečnické. To bychom také mohli žít v jeskyni na věčné časy. Lidstvo ale musí uvažovat o životě dokonce mimo naši planetu. Tedy postupně změnit mnohé zvyklosti a zaběhnuté koleje, aby tento cíl byl splněn.Lidé proto musí změnit svoje zaběhnuté aplikace a vytvořit nové, které jim umožní splnit si mnohé sny.

1 0
možnosti
PP

"Programátoři často říkají, že co funguje, to neměň" - to říkají obecně chlapi, akorát ženské pořád s něčím otravují...

7 1
možnosti
TS

Musím se ohradit, jsem ženská a vnucené změny funkčních věcí k smrti nenávidím. :-)

0 0
možnosti
JSS

Zkrátka doba utahování opasků. Ale napište, kdo si je vůbec nechce ani o dírku utáhnout. Že by politici a další pomazaní? Tak to je svatá pravda-- jen krmí krásnými řečmi, aby si získávali hlavně ty méně uvažující. Ale víte, co bude ohroženo - no jasně potraviny- to sucho v Česku je na vysokém bodě a to na jaře. Musíme šetřit vodou všude a každý. Co znamená voda, uzná jen ten, kdo ji musí donášet někde od studny, potoka. Měšťáci - jestli je dneska kubík za 100, pak může být brzy za 200 a i to bude málo. A další spojitý problém je brouk na smrcích - už leze a pojede se nažrat. Mnoho se povídá, ale dělat se málokomu chce. Budeme se muset změnit - a kdo se nepřinutí, bude přinucen!!

2 0
možnosti
Foto

Mimochodem byznys se stravenkama je šaškárna ale pí Šichtařová má pravdu je sposta (velké procento) lidí kteří stravenku za oběd utratí ale kdyby tam měli nechat peníze tak neutratí. Zodpovědnost to je to správné slovo. to jsou keci že za ní jdou nakoupit do hyper super někteří sice jo ale odhad mín jak polovina. Jo a největší černou dírou stravenek jsou děti :))) ale je to jen můj odhad a Ti určo na obědy za ně nechodí:)))

1 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,74
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články