Diskuse

Restart země

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

Musím říct, že jsem paní Šichtařové křivdil.

Pořád jsem ji bral jako hlásnou troubu těch nejbohatších, ale to je omyl.

Sice pořád platí, že o tocích peněz, o úrokových sazbách a podobně, rozhodují ti nejbohatší. A žádní socialisté nebo nedej bože běžní lidé na tohle nemají vliv. Krásně to bylo vidět po krizi 2008, kdy se to kapitálu kapku vymklo z rukou - ale nemusel litovat: přesun peněz z veřejných fondů na záchranu "finančního sektoru" a následné zadlužení států, bylo naprosto brutální.

Pokud chcete namítnout, že tu krizi způsobili socialisté špatnou hypotéční politikou, vězte, že tak to není - bylo jim to dovoleno a když se věci vymkly, kapitál se zahojil na účet všech. Úplně stejně, jen naopak, to funguje třeba u daňových rájů. Ty by socialisté nejraději zrušili - to jim ovšem dovoleno nebude, že. Ani ve snu. O daňových rájích je dovoleno pindat, nikoliv něco dělat.

Paní Šichtařová tedy sice nechápe (nebo spíš nechce chápat), že to, co se děje, se neděje z vůle "socialistů", ale z vůle moci, která pochází z bohatství, které překračuje představivost běžných lidí. Nicméně ona sama samozřejmě do těchto kruhů nepatří, je personál, obsluha.

Takže je tak trochu i naše, těch dole, těch bez vlivu...

Občas.

Když se zadaří.

Zkrátka v nestřežených chvilkách, které budou rychle zapomenuty...

3 1
možnosti
VH

Je to patrne tim, ze jsme si zvykli zit v nadbytku, bez obav z budoucnosti, beze strachu o hole preziti a zcela odtrzeni od prirody a jejich zakonitosti. Uz i bez viru jsme jako zapadokrestanska civilizace stali na sestupne hrane. Dnes mame jednu z poslednich historickych sanci prohlednout a ucinit zmenu.

6 0
možnosti
VH

Jo, jo, lidstvo je nepoucitelne a nektere zkusenosti zda se nepredatelne. Ze sosialismu jsme utekli na zapad a ted se ten socialismus jako rudy mor prave ze zapadu siri do celeho vyspeleho sveta.

25 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články