Diskuse

Restart země

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Martin Jaroš psal svůj text jako určitou provokaci a s velkou nadsázkou. Exekutoři jsou samozřejmě v systému půjčování peněz důležití, ale to co existuje u nás (téměř milión občanů v exekuci, bez vidiny někdy dluh splatit, exekuce dětí a důchodců, šedá ekonomika, atd.) je určitě špatně a v krizi jsou přijatelná radikálnější řešení... Stejně jako určitá míra vyšší progrese u zdanění neznamená, že budeme úspěšné a bohaté "vykořisťovat"... Podpora vzdělání (opravdová ne jen verbální) a dobudování infrastruktury je určitě cesta správným směrem. Většina bodů M.Jaroše se může zdát jako utopie, ale jako inspirace jsou určitě zajímavé... Vzhledem k tomu, že MJ již nemá žádné politické ambice, tak bych v tom ani neviděl nějaké socialistické "nebezpečí" a jako ekonomickému laikovi bych mu i leccos odpustil... :-)

3 0
možnosti
BR

Souhlas. Články Martina Jaroše si rád čtu a mám za to, že tohle byl jeho aprílový příspěvek.

1 0
možnosti
Foto

Tak to údajné budování socialismu sebou přináší zajímavý paradox. Malá skupina lidí vlastní proti ostatním stále větší podíl na celkovém majetku. Za socialismu bohatí bohatnou...? Mnozí lidé nechápou rozdíl mezi slovem sociální a socialistický a potom sepisují takové to věci. Ten návrh na pravicový restart ekonomiky jsem ve vašem blogu zase nenašel, s mlácením prázdné slámy to zatím na víc než 2 procenta pro tu Vaši "konzervativně - pravicovou" partičku nestačí.....

1 6
možnosti
VH

A v čem je problém, když někomu, kdo měl majetek pěti miliard USD vzroste na miliard deset? On snad ten majetek projí (prožere)? Nebo ten majetek a výnosy pracují pro ekonomiku státu, regionu, světa?

3 0
možnosti
IM

I97v25a13n 62M57i77n50á25ř

2. 4. 2020 11:01

Ano, je neuvěřitelné, kolik lidí stále koketuje s komunisticko-socialistickými manýry. Zdá se, že dvougenerační tragická zkušenost s totalitou je - mnohdy nepřenosná.

5 1
možnosti
MS

Šichtařová: "Máme mít ROVNOST, tedy zničení spravedlnosti? Však proč ne. Je to nutné, abychom si nabili ústa a po sté první a z této chiméry procitli."

Deklarace nezávislosti USA: "Pokládáme za samozřejmé pravdy, že všichni lidé jsou stvořeni sobě ROVNI, že jsou obdařeni svým Stvořitelem určitými nezcizitelnými právy, že mezi tato práva náleží život, svoboda a sledování osobního štěstí."

0 0
možnosti
MB

Je rozdíl v té rovnosti, kdy všichni mají stejná práva a stejné povinnosti a je jen na nich, jak s nimi naloží, nebo v rovnosti, kdy bez ohledu na pracovitost a zásluhy se mají mít stejně (stejně dobře, nebo stejně špatně, to pak závisí na úhlu pohledu). Pochybuju, že tvůrci deklarace nezávislosti měli na mysli to druhé...

20 0
možnosti
JP

Naprosto souhlasím až na ty věřitele"kteří by nepůjčili, kdyby věděli, že to nedostanou zpět". Půjčování je podnikání se ziskem a s rizikem. Když věřitel nedostane zpět nic, tak podle mne, špatně odhadl riziko, a za blbost se platí.

9 0
možnosti

Ale mají zaplatit oba. Jak věřitel, tak dlužník. Důvěra je jeden z nejdůležitějších prvků ekonomiky. Dokáže jí zrychlit a odstranit hodně byrokratických bariér

1 0
možnosti
Foto

Tentokrát je to zasloužená karma!

3 0
možnosti
Foto

Je to jednoduché:

Tak jako voda teče z míst vyšších na místa nižší, tak také peníze tečou od lidí hloupých k lidem chytrým.

To platilo, platí a bude platit vždy. Pokud se to někomu nelíbí, tak může vymýšlet různé extrémní socialistické společnosti, pokud je však zavede do chodu, tak dříve nebo později zkrachují.

Rozumná společnost dle mne má i některá základní sociální zabezpečení pro lidi, kteří jsou nemocní anebo dočasně přišli o práci. Rozumná společnost však nezná přehnané rovnostářství a podpory lidí, kteří nechtějí pracovat.

21 0
možnosti
Foto

Jen aby ta rozumná společnost taky někde existovala ...

0 0
možnosti
Foto

Nelze žít trvale ve společnosti, pro níž jsou typické privatizace zisků a socializace ztrát, to se vždy koneckonců vymstí.

4 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články