Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak podle autorky jsou nejlevicovější asi USA. Uklidňuje mě, že paní Šichtařová se ve svých předpovědích obvykle mýlí.

3 9
možnosti
MK

Často s autorkou článku nesouhlasím, zde se však podepíšu pod 100%. Kéž by takto uvažovali naši vládní představitelé.

13 0
možnosti
JK

Krize dycinko ukáže která firma přežije.Před 10 lety majitel Snikersu ,Mars tyčinky vyhlásil : Stačí mu zachovat 16 lidí z 54 000 zaměstnanců kteří znovu obnoví výrobu a prodej svých produktu.:-)

1 0
možnosti
TK

Já myslím, že světová pandemie a krize je vhodným okamžikem pro tentokrát konečně globální VŘSR. A klidně může z důvodu zmatení nepřítele začít zase v listopadu. ;-);-D

0 0
možnosti
JJ

Sličná paní ekonomomka někdy napíše dobré články, tento je ale jak z Rudého Práva 70. let, jenom s opačným znamínkem. S panem manželem je to velmi protřelá dvojka podnikatelů. Paní neustále (v jiných článcích) předvídá krach státního penzijního systému, aby lidi postrašila a tlačila na politiky, aby povolili neomezené soukromé penzijní fondy. No a pak by se finanční investiční fond, kterým je ředitelkou, stal rychle leaderem na českém trhu. Jak prostá a lstivá strategie, že milý Watsone? Že tyto fondy specielně v USA byly přímo vytunelovány nebo riskantními finančními spekulacemi vydrancovány, to už je pro ni podružné.

Články této dvojky většinou jsou promyšlené, ale velmi poplatné jejich soukromým ekonomickým zájmům...

7 8
možnosti
JF

Jedna zásadní pravda v článku je, že bohatství vzniká z práce, tedy, pokud opravdu myslíme prací tvorbu nějakého produktu do kterého je vtělena práce a vzniká nová hodnota použitelná ke směně. Ale ostatní povidla v článku se téta zásadní pravdě dále nevěnují. Problém je totiž v tom, jak se toto bohatství rozděluje. A druhý problém je v tom, že mnoho bohatství v současném kapitalismu z práce nevzniká! Je jenom sekundárním projektem odejmuté hodnoty ze skutečné práce. V lepším případě se tato odejmutá hodnota dostane do ekonomiky formou "nepráce", čili směnou za služby, což je poslední pozitivní rys rozdělování bohatství z práce. Tím převažujícím a negativním rysem je enormní nárůst spekulativního bohatství, včetně starých dobrých akcií. A naprostou hrůzou je řetězec derivátů (což by paní ekonomka mohla někdy blíže vysvětlit), které jsou schopné generovat do systému peníze naprosto nekryté tím bohatstvím z práce. Nakonec tyto peníze nebude sypat z vrtulníku levice, ale naopak - pravice, pokud nebude chtít skončit na náměstí de Gréve . A jenom ke koronaviru a ekonomickému systému. Máme jen dvě možnosti - nechat vychcípat část starší populace (jak se zřejmě uvažuje v USA, GB a Německu...). Nebo se snažit zachránit společnost jako celek, kde hodnotou, bez které nemůže lidská společnost žít, je starost o občany za svým ekonomickým zenitem. No a to bude něco stát, a následně bude vznikat společenská poptávka, jak řešit základní otázku - rozdělovat bohatství, které máme z té práce. A další - jak se zbavit toho spekulativního bohatství. Je zřejmé, že pravice má z toho pupínky, jak ti bohatí se stanou méně bohatí, a naopak, levice má vlhké noci o tom, jak budeme žít všichni v ráji. Ve skutečnosti v ráji žít nebudeme, ale můžeme žít v normální společnosti, kde většinu bohatství nevlastní 1% populace. A nebudeme se přežírat kaviárem a chlubit se večeří za 10000 dolarů - a budeme jen prostě normálně, lidsky žít.

3 2
možnosti
PN

P16e29t49r 27N21e75č16a47s

25. 3. 2020 11:29

No, to je ale levicový blábol. A všechno to bude řídit osvícená dělnická třída ne?

2 1
možnosti
PN

P67e55t22r 33N79e29č91a18s

25. 3. 2020 9:00

Skvělý článek. Ta sympatická paní mně mluví z duše.

6 2
možnosti
SS

Obávám se, že problém jednorázového deficitu je spíše marginální a dal by se při dobré vůli vyřešit. Co ale bude problém, který paní Šichtařová příliš nezmiňuje, bude snaha využit současné situace k brutálnímu zvyšování daní a ještě většímu přerozdělování od ekonomicky aktivních subjektů, které něco vytváří nebo vlastní, k úřednické mase. Schválně nepoužívám slovo k lidem a dnes velmi oblíbené slovo "potřebným" (zase jedno překroucení/posunutí významu absolventy FSV). Daně jsou věčné a většinou nikdy samy o sobě neklesají.

Naopak krize by měla být impulzem k pročištění státní správy, protože to, co se dnes na úřadech děje, je naprostá nehoráznost a umrtvování neskutečných ekonomických zdrojů doprovázenou rozhodovací paralýzou či dobývání renty vyvolenou skupinou dvořanů. A nedá se očekávat, že existuje světlo na konci tunelu. Bohužel neprakticky dezorientovaný profesor Fiala a jeho opoziční squadra předvádí senátní exhibice, protože jim někdo poradil, že mají po vzoru Babiše dělat politiku jako marketing, bez toho, aby pochopili jeho skutečnou podstatu.

4 1
možnosti
LP

Pane Stokláska mělo být plus. Omlouvám se

0 0
možnosti
LP

Když firma není schopna přežít dva měsíce tohoto problému tak ať zanikne. Týká se to i OSVČ. Majitelé se můžou nechat zaměstnat. Přeci není možné po třech týdnech problému natahovat ruku ke státu. Upozornuji 24 roků jsem byl OSVČ. No a teď do mě.

35 3
možnosti
Foto

Tak já do vás takhle: R^R^R^

:-)

2 0
možnosti
Foto

Otroctví tu máme, takže žádná změna...

1 6
možnosti
PB

No když se tak cítíte, žijete tak i myslíte, vaše volba.

6 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,27
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články