Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Šichtařová je ekonomickou expertkou Klausovy Trikolory pokud vím, tohoho vyloučeného, tzv. proruského Klause, kterého česká pravice nenávidí

0 2
možnosti

a protiunijního Klause, který chce vystoupení z EU

0 2
možnosti

faktem je, že nějaká rozumná míra inflace ekonomiku podporuje.....lidé jsou nuceni kupovat a ne šetřit, což ekonomiku rozjíždí

2 1
možnosti

jamile budou všichni šetřit, tak kdo bude kupovat výrobky? Budou se propouštět lidi, krachovat podniky...šetření je vlastně krize

4 2
možnosti
Foto

Ačkoliv s paní Šichtařovou souhlasím v 99 procentech případů, dnes mám k jejímu článku výhrady. Asi už si ze školních let nepamatuje, k čemu použil Milton Friedman svůj příměr s vrtulníkovými penězi. Friedman dokazuje, že kdyby byly z vrtulníku shozeny peníze v množství peněžních zůstatků (uvažuje desetinu ročních důchodů všech obyvatel (- peněžní agregát M2)) a obyvatelé by si je sesbírali spravedlivě v poměru ke svým osobním zůstatkům, nic by se v podstatě nestalo, jen v průběhu nějakého přechodného období by se ceny zboží a služeb, ale i důchodů obyvatel, zdvojnásobily. Dává to do kontrastu se situací, kdy jsou např. objevena nová naleziště zlata, což způsobí růst cen, které si můžou dovolit platit zlatokopové-nálezci, ale musí je platit všichni. Zlatokopové tedy bohatnou ovšem na úkor těch ostatních, neboť množství zboží a služeb zůstává stejné.

Souvislost se zvyšováním poptávky prostřednictvím pumpování peněz do ekonomiky bych spíše přisuzoval Keynesovi.

9 0
možnosti
JD

No tak asi lepší než nový peníze rozdávat pár vyvoleným.

3 0
možnosti
FL

Za války Němci vymysleli jako možnou zbraň proti Anglii natisknout anglické libry a shazovat jim je z letadel. Tím vznikne inflace, která zrujnuje ekonomiku (s čímž měli sami tehdy nedávnou zkušenost).

7 0
možnosti

Pokud je nedostaková ekonomika a to za války byla, tak ano. Ale dneska - V Evropě se pumpují peníze už dlouho a inflace není...jako by se situace změnila

1 0
možnosti
JR

J23a91n 68R71á76ž

28. 2. 2020 10:25

Jak si řeší své problémy Hong Kong je jejich věcí. Nebylo by ale dobré zavádět stejné metody v Evropě, i když určité modely podobného podplácení občanů-voličů můžeme v poslední době pozorovat už všude, včetně naší republiky.

1 0
možnosti
EH

Navíc je jasné, kam by takové peníze šly. Ne plošně, ale uplácení připrchlických menšin, aby se nakopla jejich ekonomická síla.

3 0
možnosti
AM

KAŽDÁ vláda přece VŽDY "rozdává" peníze z cizích kapes, nebo ne? Akorát je rozdává selektivně, ne plošně. Dává na chod institucí, na obranu, na sociální politiku, investuje do infrastruktury atd. atp.

Občané jsou s tím většinově srozuměni, každý se sice občas rozčiluje, že se peníze hází do kanálu tady a tady a támhle taky, ale taky musí uznat, že spoustu věcí na státní úrovni potřebuje. Pro příklad -- asi jsme rádi, že fungují po celé zemi hygienické stanice, které mj. sledují kvalitu vody a jsou schopny rychle reagovat v případě havárie nebo nezodpovědnosti. Atd.

Takže vrtulníkové peníze jsou jen limitní variantou státního rozdávání. Milton nedostal tu nobelovku náhodou. Máme příležitost zjistit, jestli to bude i fungovat ...

Šichtařová ví, že ne.

---------------------------

2 0
možnosti
Foto

I33v85a19n 16V17e79s28e10l84ý

28. 2. 2020 10:17

Když vás ocituji kam stát dává peníze, cituji: "Dává na chod institucí, na obranu, na sociální politiku, investuje do infrastruktury atd. atp." - tak je jasné, že peníze z našich daní jdou do "služeb" státu občanům. A rozdávání peněz jen za existenci. Co je to za službu? Proč tedy nesnížit dańovou zátěž aby ty peníze lidem zbyly rovnou?

12 1
možnosti
JD

J49i59r36i 78D85o85b54r40ý

28. 2. 2020 9:27

V USA se ted nekteri republikani registruji jako demokrate, aby posoupli nahoru Sanderse, jako nevolitelnou figurku.Jenze staci aby Trumpovi neco podrazilo nohy (nejaka afera, hospodarsky propad, koronavirus) a jeste budeme vzpominat, jak nejaky Honkgong jen uvazoval nad vrtulnikovimy penezi.

2 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,63
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články