Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

"Bude hůř". Pan V. Klaus starší i Klaus mladší říkají něco jiného.Tak probůh kterému slovutnému ekonomovi věřit ??

0 0
možnosti
PS

Je to velmi jednoduché.

Nevěřte žádnému Klausovi, oba hájí cizí zájmy, a ne naše.

0 0
možnosti
DN

Milá paní,

Finanční trhy jste leda tak z povzdálí pozorovala, rozhodně jste se na nich nikdy nepohybovala.

Mimochodem, mandátem ČNB je udržovat infaci ve stanoveném koridoru, ne ovlivňovat ekonomický růst. Čímž se celé to psaníčko stává zbytečným.

3 0
možnosti
KF

K37a24r50e86l 40F11u11k61s22a

11. 2. 2020 13:41

V zákoně se píše o "ovlivňování ekonomického růstu" jako o doplňkovém cíli ČNB.

1 0
možnosti
JK

Skutečně netuším co tím ČNB sleduje. Nedosažitelnost bankovních hypoték může nahnat lidi k nebankovnímu sektoru, no když nám jeden miliardář teď tak zchudnul v Číně, dávalo by to smysl a nebylo by to poprvé, hlavně nenápadně.

Já vím, já vím, od sponzorů ruce pryč, to je známá poučka o chlebu a písni.

0 0
možnosti
Foto

1)Zvýšení úroků jsem čekala, ale tak před rokem.

2) pujčovat naspořené peníze bankám za nic , nebo téměř za nic se mi nelíbí, takže zvýšení se mi líbí, kdo chce stavět ať platí - buď na to má nebo ať nestaví. Levné byty levnými penezi stejěb nevyrostou, to musí řešit stát, buď obecními byty - (které si v minulosti ve většině prodal) , nebo družstevními. A jinak ty co mají půjčky a mají už teď problém splácet - a oni nemají mozek ???? Každý musí předpokládat, že se ekonomice nebude dařit 30 let vkuse než hypotéku splatí , kdo uvažuje jinak tak je snílek nebo nezodpovědný diletant.

2 1
možnosti
PS

Levné byty jsou chiméra, kterou nikdo nechce.

Nebo snad záte Pražana, který by byl rád, když mu cena jeho majetku poklesne na třetinu té současné?

Naopak, všichni mají zájem na tom, aby cena jejich majetku rostla, tj. aby cena bytů šla nahoru.

0 0
možnosti
JB

Krize v automobilním průmyslu se teprve blíží a IMHO bude mít velké následky. EU a její vládnoucí "elity" si nesmyslnými nařízeními (budoucnost patří elektromobilům; nulová uhlíková stopa) likvidují své "zlatá vejce", kterými prémiové automobilky dosud byly..

7 0
možnosti

Paní Šichtářová může napsat cokoliv a vždy má vysokou karmu....v něčem s ní i sohlasím, v něčem ne.......asi dodává sebevědomí emancipovaným ženám a proto i když napíše cokoliv ...a i něco co není konzistentní s tím psala dříve...tak má vysokou karmu..

1 0
možnosti
AP

Opět naprosto nevyvážený pohled na věc. Jestli jde opět o to jen někoho pošpinit (po mladých, homosexuálech, ekolozích apod) a rozdělovat podle ruských not společnost, tak nyní se to zase nepovedlo. I student první semestru ekonomie ví, že úlohou centrální banky je zajišťovat cenovou stabilitu. Ta je nyní v nějaké míře ohrožena inflačními tlaky převyšující 3%. Rozhodnutí to je samozřejmě těžké, když jde proti tomu popsané zpomalení růstu ekonomiky. Rozhodnutí rady 4:3 mi tak přijde logické a to i kdyby to dopadlo 3:4.

1 2
možnosti

dal jsem minus kvůli tzv, ruským notám, jinak souhlasím

1 0
možnosti
MG

Odkud autorka vzala, ze to nikdo nečekal?!! Ze v prvním čtvrtletí sazby vzrostou bylo avizovano už vloni v pololetí. To za prve. Za druhé: To, ze autorka mysli, ze to není dobre, to svědčí o tom, ze vůbec nechápe smysl politik centrálních bank. A když ho nechápe a píše následkem toho koniny, nebylo by dobre ji v diskusi opravovat. Ať je klidne dal hloupá.

3 3
možnosti
MG

P.S. Už v úvodu článku je vidět jak chabé je myšlení Šichtarove, konkrétně: Píše: “Obojí bylo špatně”- a první z toho jejího obojího se vztahuje k padu finančních trhů po padu Dvojcat (2001). Je vážně až zábavné uvědomit si, ze Sichtarova tedy kritizuje finanční trhy, ze klesly, když se investoři s pádem Dvojcat a strachem z války civilizací začali bát o svoje peníze. To však je přece základní instinkt, prodávat, když se řítí pohroma. Nelze tedy kritizovat finanční trhy jako celek, ale jen kroky jednotlivých investorů. Jenomže ti, kteří prodali včas (a pomáhali tak strhnout lavinu), ti chybu neudělali. A těm ostatním už nezbylo než sedět a čekat nebo přijmout úder. Proste i tady se potvrzuje, ze Sichtarova píše (většinou) nesmysly a to, ze ji čte a tleska ji 20 tisíc lidi znamená hlavně to, ze 20 tisíc bloudicich uvěřili světlu bludičky nad močálem místo aby koukali kam šlapou.

3 3
možnosti
Foto

Většinou s paní Šichtařovou názorově souzním, ale v tomto případě nikoli. Sice jsem zvýšení sazeb taky nečekal, protože jsem nevěřil, že se k tomu bankovní rada ČNB odhodlá, ale stalo se i když hlasování bylo těsné. Moje první reakce byla, že po dlouhé době a naprosto výjimečně mi naše centrální banka udělala radost... Nicméně jedna vlaštovka jaro nedělá

7 1
možnosti
MK

Pani ekonomka to ma strasne jednoduche. Vzdy kritizuje, co se ji zrovna hodi bez jakekoliv konzistence. Spoleha na to, ze lide obecne ekonomice, menove a urokove politice moc nerozumi, ale kdyz jim to nekdo poda hodne popularne, muze se zacit nadavat. Takze jednou pani ekonomka kritizuje euro, ze je to naproste zlo, protoze nam zabrani delat si vlastni menovou politiku a stanemevse otroky ECB. To je v situaci, kdy nase ekonomika je stabilni a nic velkeho se nedeje. Jakmile ovsem CNB zacne aktivne provadet menovou politiku, v tomto pripade na cilovani inflace, je to pochopitelne opet spatne. Stejne spatne je i dalsi nastroj, menova intervence. Pani Sichtarova proste vzdy vitezi a vzdy ma pravdu, nemuze selhat. Kdyby se uroky snizily, napsala by clanek, jak nas chteji okrast pres inflaci a jeste vice rostouci ceny nemovitosti.

7 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články