Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

no jo, euro je blbý a lidi co žíjí v eurozóně se mají blbě, navíc tam chce žít ještě půlka světa, což situaci nadále zhoršuje, ale nebylo by lepší, to co každej ví, pořád neopakovat a přijít s něčím zajímavějším

3 0
možnosti
DP

Čtení s porozuměním je těžká disciplína.

4 0
možnosti
Foto

J50a80n 11H72i60n34k

30. 11. 2019 9:02

Peníze se z helikoptéry rozhazují už teď, ale je to jaksi selektivní. Jen mezi imigranty. Jedná se o sociálně-ekonomický experiment.

9 3
možnosti
JS

Já budu klidně pro euro, ale až si v eurozóně udělají pořádek a budou fungovat alespoň podle svých vlastních kriterií, kde je stanoven státní dluh maximálně 60% HDP, což už tam plní málokdo. Přirovnal bych to s situací kdy bych měl přejít na společné peníze já s úsporami s někým s dluhy, tím on by přišel o dluhy a já o úspory, uznejte, že to moc rozumné není. Absurdita systému je i v tom, kdy Slovensko dotuje Řecko, kdy má slovenský důchodce násobně menší důchod, než ten řecký. Ta sféra je prostě plná absurdit, do kterých pak zapadají i záporné úroky. Takže za takového stavu opravdu euro ne.

11 0
možnosti
Foto

Vezmeme-li do úvahy startovací kurs eura k dolaru (1:1), tak euro je na tom stále ještě lépe než dolar, a to přes asi vyšší statisticky vykazovaný růst ekonomiky USA, což je velice pozoruhodným úkazem. Je tedy otázkou, jak vysoký by byl růst eurozöny, kdyby byl vykazován v dolarech.

0 0
možnosti
Foto

Já bych něco napsal, ale zase mě zablokujou.

3 0
možnosti
LK

L83u97k22á88š 56K29m12e52n84t

29. 11. 2019 23:21

Realita je taková, že řada zemí eurozóny je předlužená. Dluh Francie na úrovni jejího HDP, v absolutních číslech nejvyšší v EU. Dluh Itálie jen o kousek menší v absolutních číslech, jinak na úrovni 130% HDP. A to jsou země číslo 2 a 3 podle velikosti ekonomik v rámci eurozóny. Růst HDP na západ od nás je úrovni do 1%. Německo se sotva drží nad nulou a nepadá do recese.

K tomu ony záporné úroky ECB, které rozhodně nejsou běžným nástrojem. Kdy naposledy se to v EU stalo od začátku eura navíc v době, kdy ještě nenastala krize? Moc příkladů asi nenajdete. Plus ECB tiskne eura jako o život.

Pokud takto vypadá situace v době, kdy tu krize zatím není, jak bude vypadat ve chvíli, kdy ta krize nastane? Jak bude ECB reagovat, když dva základní krizové kroky dělá už nyní?

Teď rozhodně není doba pro přechod na euro. Navíc podívejte se na Slovensko. V roce 2008 před krizí jsme na tom byly podobně ... státní dluh vůči HDP byl u obou zemí kolem 35% HDP. A podívejte se na situaci po 10 letech v roce 2018. Náš státní dluh od roku 2012 klesá a aktuálně je na úrovni 30% HDP. Oproti tomu na Slovesku se státní dluh vyšplhal někam k 55% HDP ... za 10 let. Celý jejich růst je pouze a jen na dluh.

21 1
možnosti
VB

no jo, lidi se chtějí mít dobře, tak si půjčují, teď si budeme půjčovat na platy učitelů, už se ozvali i doktoři a na důchody, aby tyhle skupiny byly spokojený, navíc si přidání zaslouží, takže je půjčka logickým krokem, který většina lidí schválí a podporuje a rádi si na něj půjčí, tak to funguje i ve Fracii, kde si žlutý vesty vymohli nezvýšení daní a tím zabránily vesty snížení dluhů, jo demokracie je prostě taková a musíme ji příjmout takovou, jaká je a to i s jejími dluhy

0 0
možnosti
JK

Kdyby se dávala cena za nesmyslné dedukce, autorka už by ji dávno měla. Tedy menšina chce Euro, tedy by to nemělo být téma. Toť nesmyslný závěr. Co třeba tohle... většina nechce platit daně, většina nechce zemřít, většina nechce válku... tedy o žádném z těchto témat bychom neměli mluvit, ale nějací zvrhli aktivisté je pořád otvírají. Abych to shrnul. Zastoupení názoru na nějaké téma v populaci a důležitost tématu spolu nemají nic společného.

8 6
možnosti
KJ

K86a83r49e31l 28J85a53n95d83a

1. 12. 2019 11:39

A vy byste chtěl, abychom diskutovali na téma že chceme válku?

0 0
možnosti
LD

Jedno médium tvrdí .... Někteří ekonomové říkají .... to už není ani pokus o analytický článek, ale vědecky se tvářící masírka pro hlupáky. O kvalitě závěrů autorky svědčí, že před sedmi lety prorokovala rozpad eurozóny a kolaps Řecka do roka. Záporné úroky jsou normální součástí ekonomického cyklu, to jen finančníci z nich mají hrůzu, protože se s nimi špatně spekuluje. Ale autorka jistě ví, že někteří ekonomové zase říkají to, co jsem napsal výše. Jenže to se jí nehodí do krámu.

6 4
možnosti

"Záporné úroky jsou normální součástí ekonomického cyklu" 8-o

A kdypak se už něco tak šíleného normálně objevilo?

10 1
možnosti
MP

Clanek neni na jeden palec dolu, ale minimalne na dva

1 11
možnosti
MT

Rv x 10

No ja ja vam jich dam zrovna deset.. :-)

2 0
možnosti
KM

K17a24r90e38l 25M34a85r44h77a

29. 11. 2019 20:24

Argumenty paní Šichtařové vypadají zdánlivě logicky, trh si ale myslí něco úplně jiného. Totiž kdyby se těmito argumenty řídil, nebyl by kurs EUR 25.50 ale koruna by už dlouho silně posilovala a blížila se zřejmě 20 CZK/EUR když EUR má depozitní sazbu -0,5% a CZK má 2T repo sazbu +2%. Takže tady něco asi nehraje:-)

7 4
možnosti
DM

Ano, tady nehrají intervence ČNB.

1 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,77
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články