Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Intervence ČNB nepomohly naší ekonomice, ale jistě mohly pomoci těm, kteří o nich dopředu věděli. Rv

20 0
možnosti

Proč ten provokativní titulek, když se nakonec zabýváte hlavně intervencemi, zahájenými v roce 2013?8-o

8 1
možnosti
Foto

I94v56o 14P73e77t71r87o95u23š

15. 11. 2019 12:44

Paní Šichtařová má pravdu, koneckonců je expert. Ale její formulace jsou trochu zavádějící a trochu si protiřečící. Nemám tedy výtku k obsahu, ale spíše k „odbytým“ formulacím.

a) věci by se měly nazývat pravými jmény: „intervence“ a „kvantitativní uvolňování“ jsou ve své podstatě tiskem inflačních peněz. ČNB natiskla cca 2 biliony Kč. Tečka.

b) „zdražuje zboží - bylo jaksi dost mimo mísu; pokus o lidové zjednodušení vytvořil paskvil.“ Toto tvrzení autorky je v přímém rozporu s jejími vlastními body 5, 6, 7, 8, 9 a nepřímo i s dalšími. Je tu nějaká setrvačnost, ale nakonec se nominální ceny zvednou a naše úspory ztratí na hodnotě.

c) v bodě 13 autorka prohazuje příčinu a následek. Protože levné peníze vykouzlené z ničeho umožňují přežívat neefektivním firmám a oddalují odhalení jejich neschopnosti, vážou tyto firmy zdroje (lidi, suroviny, budovy), nezbývá dostatek zdrojů pro firmy s potenciálem vyšším.

A v bodě 13 je skryto největší zlo zásahů ČNB. Toto je potřeba opravdu pořádně zdůraznit: inflační tiskárna zlepšila čísla na papíře za cenu omezení skutečného růstu produktivity. Ve jménu formálního ukazatele jsme obětovali možnost mít křupavější houstičky, ekologičtější auta, rychlejší telefony, ... prostě cokoliv o co lidé opravdu stojí.

Stále samozřejmě autorce děkuji za to že je a píše :-)

12 0
možnosti
RC

Pokud by mela pravdu, pak pada hlavni argument proti prijeti eura. Kritizuje samostatnou monetarni politiku, coz je v podstate jedina vhoda CZK.

3 1
možnosti
MB

ČNB, osobně chápu, jako svéráznou Realitní kancelář ! Rusnok určitě vlastní nějaké sídliště, ještě nevím které. Chápu dřívější průmyslové lobby, kterým oslabená koruna pomohla exportovat a dala polštář pohodlnosti pod dupu. V ten okamžik se nemovitosti pro zahraniční střádaly ukázaly jako za babku, tedy skupovali. Vláda je podpořila Rébusem Ježkem v kleci - Stavební povolováním - A tím, že se stavělo minimálně. Proč k tomu přidala i dálnice - To nechápu ..

Zřejmě zde, Rusnok skoupil sídliště. Udělal dobře, nájemné a ceny lezou ! Přichází opěr regulace Hypoúvěrů + EU Banka s úroky zápornými ! Kdo nechá prachy ležet, bude trestán ! Logiku to má, aby je někam vložil a cosi rozpohyboval. Získat byt je dnes kritické, mladí bez pomoci jsou bez šance. Tak přemýšlím, co s tím ten zahraniční bohatec zase udělá ? Kam ty své prachy asi tak vloží ? Dcera se zajímala o nákup, dotaz - Proč za to chcete tolik peněz ? Odpověď - Co řešíte ? My to prodáváme po patrech zcela hravě ! Že by Rusnok už byl i v tom novém sídlišti ? :-)

5 1
možnosti
Foto

Rusnok ten problém jenom zdědil. A jeho rozměry jsou tak velké, že je schopen ho pouze valit před sebou jako jeden egyptský posvátný brouk.

0 2
možnosti

Dalším střípkem do mozaiky současného ekonomického stavu je, že další pracovníky z trhu "odsává" stát zaměstnáváním dalších a dalších zbytečných úředníků.

Důsledkem toho je, že čím dál méně lidí v produktivní sféře živí čím dál více lidí v neproduktivní sféře. A z toho vyplývá zvyšování daní státem, zvyšování různých poplatků, vymýšlení nových atd.

29 0
možnosti
LB

Zajímavé téma, polopaticky a logicky argumentované. Autorce posílám karmu.

8 3
možnosti
Foto

Sichtařová nechce euro aby centrální banka mohla regulovat menu a když to centrální banka udělla tak to kritizuje. Tak hlavně, že je pořád co kritizovat.

10 15
možnosti
ND

Pane Polický, ruka vy vám neupadla kdybyste napsal "Paní" Šichtařová, ale když to tak necítíte, tak o sobě říkáte, že, a teď to řeknu kulantně, se nacházíte v podpalubí...

21 4
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články