Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Tak koukám, že o učitele tu nejde, téma použito z důvodu mediálního zájmu. To jsou politické tanečky opět nesvědčící jisté odborné kredibilitě, kterou stále chováte.

Vsuvka o hrozných ekoteroristech kolem nás je prvoplánová, jistě se najde několik ekologicky pošahaných jedinců a nesmyslnými nápady, ovšem taky je nesporné, že si buď lidstvo poradí s ekologií, nebo si příroda poradí s námi a nebylo by to poprvé na této planetě, kdy by tu bylo prostředí neslučitelné s naší existencí. Žádný strach, vaše i moje děti ještě přežijí v pohodě.

Právo na stávku prý není "přirozené právo", nevím co je "přirozené právo", ovšem "základním právem" člověka je být svobodný, mít (kromě jiného) svobodu slova i svobodu sdružování a náš zákon, světe div se, tyto svobody brání a říká, že za toto nesmí nikdo nikoho trestat. To je demokracie, ne demokratura, ani diktatura. Zaplať pámbu za ústavu, jakou ji máme, přijatou v době plné revolučních ideálů, na které také v těchto dnech vzpomínáme, blahé paměti. Možná si paní vzpomene, že demonstrace proti režimu nastartovali vlnu stávek v podnicích až po tu generální, a to už opravdu režim neustál. Ještě dříve vše proběhlo v Polsku a tam zejména díky odborům a stávkám. Takže tvrzení, že nikdy v historii stávky nic dobrého nepřinesly je bohapustá lež. Dokonce odstranili socializmus a přinesli nám i víc práce i peněz, tedy zejména kapitalistům, což je v pořádku do doby než se z nich postupně stávají otrokáři.

Naše prvorepublikové školství je nutné reformovat, to bez peněz nejde, jenže vrchní agropodnikatel nepotřebuje nic než dělníky a modernizací by podpořil zbytečně nějaké chytrolíny, kteří by mu mohli zatopit (stejně se tomu nevyhne). Nikomu ve školství nemá být křivena páteř, ani žáků, ani rodičům, ani učitelům, ani ministerstvu. Bohužel se směrem k voličům vykřikují sliby, které se následně neplní a po učitelích se chce, aby to pochopili a ten hřbet zase ohnuli, což je asi v pořádku, protože ten váš ohnutý není, že paní Šichtařová.

1 3
možnosti
AP

vážně si paní Šichtařová myslíte, že je v pořádku, když nastupující učitel na ZŠ má stejný plat jako prodavačka v Lidlu?? Anebo si myslíte, že když není spokojen se svým platem, tak má odejít z oboru? Tohle je vaše řešení současné krize ve školství (která se netýká jenom platů)???!!!

2 3
možnosti
VS

"Třetí pán mi napsal: Peníze se opravdu neprodukují prací. Nekomentovala jsem to. Nikoliv proto, že na internetu v 99,9999 % případů nic nekomentuju. Nýbrž proto, že s pánem, který si myslí, že prosperita se rodí na stromech, že na bohatství je nárok a že k němu není potřebná práce, nemohu mluvit."

To je ale prolhaná demagogie. Peníze se neprodukují prací, to je čistý fakt. A z tohoto výroku nevyplývá, že si hlasatel výroku myslí, že prosperita se rodí na stromech, na bohatství je nárok a není k němu potřeba práce.

Vzít něčí vzkaz na facebooku a překroutit ho a dehonestovat v jiném médiu, kde se třeba ani nemůže pán bránit - to je síla.

3 2
možnosti
JD

J87i43r51i 39D36o64b13r48ý

18. 11. 2019 13:06

Praci vznika hodnota, kterou je mozne vyjadrite penezi, ale v soucasne dobe ne penize.

A jde o to co jsou penize. Poukazka smenitelna za zlato, ktere dostat ze zeme stoji hromadu pracem vymenitelne prostrednictvim penez za jinou praci? Uz davno ne. Soucasne penize vznikajici rozhodnutim nejake intituce, ktera je "natiskne"?

Bohuzel pan ma pravdu a Marketa jej asi jen nepochopila protoze rika jinak totez. Nebo jsem tu vetu spatne pochopil ja.

0 0
možnosti
JN

J38a73n 67N30o32v82á94k

8. 11. 2019 9:42

Jako matika je super věc ale učit děti, že když budou platit daně, tak můžou dělat bordel? Škola musí být universální a nějaké hodnoty předat i těm dětem, které nemají tak super mámy jako jste vy (bez ironie). Stávka je forma nátlaku, kterou zaměstnanci používají ve chvíli, když na ně zaměstnavatel vytváří nátlak. Je to demonstrace nespokojenosti. Pokud by se to vždy řešilo výpovědí, tak co je pro zaměstnavatele lepší? Zažít stávku, uvědomit si, že má nespokojené zaměstnance nebo aby dali všichni hromadnou výpověď (to se sice nestane ale spadá to do vaší teorie) a zaměstnavatel by z jednoho dne bez výroby měl zaděláno na zavření "továrny"? Navíc vše nejde řešit penězi a volným trhem. Trh má tendenci jít bezcitně za ziskem a pak může dojít jisté formě vydírání hlavně tak, kde se bojíte to ošidit. Zdravotnictví, vzdělání dětí a jiné věci. Pokud tam není nic za regulovanou cenu, tak to naroste do monstrózních rozměrů jako třeba v USA. Až se vás pak vaše holčička bude ptát proč některé děti ve škole nemají zuby, tak jí budete muset vysvětlit že v tržním systému vyhrává jen ten silný a na sociální aspekt tam není místo. Berte to jako protiklad vašemu úzkému úhlu pohledu... zkuste na to koukat z vetším nadhledem a empatií ;-)

6 0
možnosti
Foto

Nesouvisi ty zalostne vysledky v testech s platem a postavenim ucitelu ?

3 0
možnosti
JV

J84a30n 42V67i65j60a26n

20. 11. 2019 9:52

NE! Nemáte-li v hlavě ani zájem v hlavě doplnit a mít, žádný učitel nepomůže, kdyby měl milion za měsíc.

Učitelé musí mít tolik kolik si zaslouží. A za dosavadní výsledky žáků mají víc než dost.

Ještě jim přidat? NE - UBRAT!

0 0
možnosti
Foto

M41a91r17t55i38n 85M85a97c38h

7. 11. 2019 19:32

Píšete, že stávka "je organizované vydírání" a většina diskutujících Vám nadšeně přizvukuje. Kdybych byl na diskusním fóru majitelů továren v Česku, tak bych se tomu nedivil. Ale když Vám tady tleskají zaměstnanci, cizinec by řekl, že jejich učitelé v minulosti hodně stávkovali.

Pokud chcete, aby učitelé Vašich dětí už nikdy nestávkovali, usilujte o jejich zařazení mezi státní zaměstnance, kterým to bude zákonem omezeno.

Jinak pro všechny platí Listina práv a svobod a ústavní právo stávky. Zaplatpánbů.

4 0
možnosti
VV

Jedna věc jsou legitimní požadavky učitelů na odpovídající ohodnocení jejich práce a na řešení problémů současného školství, druhá věc je forma zvoleného protestu. Podle mého názoru situace není tak vyhrocená, aby ospravedlnila stávku. Navýšení platů je kompromisem chtěného a možného. Odůvodnění stávky bylo nezvládnuté a vůbec k ní nemělo dojít. To také srozumitelně vyjádřila převládající část učitelů, kteří se ke stávce nepřipojili. Přestože média stávce věnovala velký prostor, faktem je, že drtivá většina škol nestávkovala. Tuto skutečnost musím zdůraznit. Není to projev slabosti, ale odpovědnosti učitelů vůči žákům a jejich rodičům.

2 0
možnosti
EN

Děkuji za Váš názor. Vidím to stejně. Ale možná má ta stávka nakonec přece jen pozitivní efekt - rodiče Jsou naštvaní a začnou po škole požadovat, ať dělá co má dělat

4 1
možnosti
AP

a jak to asi ta škola má dělat, když nemá lidi, když musí nové učitele horko těžko shánět??

1 0
možnosti
KM

Chybí nám čím dál tím víc empatie, pochopení pro druhé. Když nemůžu mít já, ať nemají ani oni (ať sousedovi chcípne koza). Chtělo by to zapojit veřejnost do dění ve škole, protože není nad osobní zkušenost. (Někteří rodiče by se divili, jak se jejich mazlíčci chovají v kolektivu.) Nemusí každý učit. Asistentem pedagoga už ale může být dnes téměř každý. Možná by pro začátek stačily dozory o přestávce na chodbě, v šatnách, v jídelně, při přesunu do odborných učeben, tělocvičny, být nápomocný při exkurzích, besedách a výletech.

2 1
možnosti
KM

Z tohoto blogu jsem byla tak šokována, že jsem se přihlásila do diskuse a reaguji, přestože na internetu v 99,9999 případech nic nekomentuji. Alespoň pár bodů - „Blog za všechny prachy“ :

...učitel ve volném čase začne doučovat slabší žáčky, rodiče mu za to rádi zaplatí...= rodiče slabších žáčků určitě

..“ zneuznaný zaměstnanec má dát výpověď a jít pracovat jinam“ = no jistě, podle pravidla drž hubu a krok, nebo můžeš jít. Však co, děje se to i jinde, že....A pro žáky bude opravdu přínosem , když se budou učitelé neustále střídat – hlavně kázeň žáků stoupne k lepšímu L (možná to bude přínosem po ekonomické stránce)

...“když někdo vydírá svého zaměstnavatele..“ = slovo „vydírá“, když je právo na stávku?

...“organizované vydírání..“ = ó, bože

...“stávka chce jedněm brát a druhám dát..., na úkor hasičů..“ = miluji hasiče a přeji jim vše nej – a ať se taky nenechají

..“protože se postaví míň dálnic..“ = nééééé

...“vzít si za rukojmí děti..“ = to je vydírání z vaší strany. Děti mají opravdu ze stávky traumaJ

..“když dítě do školy nepřijde, je záškolák a zajímá se o něj sociálka...“ = když dítě nepřijde do školy, nebo když dítě dlouhodobě nechodí do školy a rodiče na to kašlou? (Tady navíc vidíte, jakými „příjemnými“ věcmi se musí zabývat učitel)

5 4
možnosti
PO

P68a63v86e47l 12O61t91i21s10k

7. 11. 2019 18:39

No nevím, ono skutečně se žádné peníze ani uznání nikdy nepodařilo vytvořit tím že budu stávkovat, za druhé odejít pracovat jinam, není právě ve smyslu hubu a krok, ale o tom říci si o peníze na jaké se cením a když mi je nechtějí dát tak prostě jdu kde mi je dají, samozřejmě předpokládám že váš požadavek bude realizovatelný, hubu a krok by jste držela kdyby vás s požadavkem na zvýšení platu poslali do háje a vy by jste sklopila uši a pracovala za stejbých podmínek dál, mimochodem učitelé přidáno dostali ano o malinko méně než bylo slibováno, takže tatonstávka byla fakt o ničem a proto taky většina škol na ni nepřistoupila

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články