Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A co Mitsubishi? Tam jsou rovnou tři!

1 0
možnosti
AW

A19l70e41š 88W31o83l43k22e71r

31. 10. 2019 7:33

Úplně pravdu nemáte. Pro firmu bych si taky radši vybral muže: ani "kancelářská krysa" nemá (většinou) v případě potřeby problém odnést něco těžkého, vylézt na konstrukci, použít vrtačku atd.

Ale nižší platové ohodnocení žen se přenáší i tam, kde oba = muž / žena, odvádějí zcela stejnou práci. Je to věc (chyba?) zaměstnavatele. Ale ten samozřejmě s radostí "ušetří".

0 0
možnosti
RK

R88a23d93e64k 79K51o33h91u47t

29. 10. 2019 14:46

Tak nevím. Znám celkem dobře jednu, co na městském úřadě po 5 letech vydělávala za rok o dost víc jako já coby strojař, konstruktér, po 30 letech praxe. Přitom je z ní výstavní feministka...

0 0
možnosti
JS

tak teď tu o Karkulce ;-)

0 0
možnosti
JP

Ale abychom nebyli tak jednoznační, tak u nás jsou diskriminováni i muži. Ještě dnes, když jde žena žádat o důchod, předkládá rodné listy dětí a ještě jde o několik let dřív do důchodu (i proto mají ženy nižší důchody, odcházely a ještě odcházejí do důchodu dříve než muži). Do důchodu jde dřív podle počtu vychovaných dětí. Pokud ale děti vychoval MUŹ (protože se rozvedli a žena děti do péče nechtěla, nebo byl vdovec a děti vychoval sám), tak žádný odpočet let na děti NEDOSTANE! To je naprosto jasná diskriminace mužů a žádný zákon na podobnou situaci nepamatuje.

PS: až budou muži i ženy do důchodu odcházet ve stejném věku, tento rozdíl nebude. Lidé se tedy budou moci zcela svobodně rozhodnout, zda chtějí být mužem nebo ženou nebo třeba troglodytem ;-D;-D

4 0
možnosti
PS

P39e45t62r 47S66k46á49c50e87l

28. 10. 2019 19:56

T.G.Masaryk prohlásil, že máme kolem sebe jen metr svobody. Vždyť narážíme v okolí na všechno, na všechny věci a lidi kolem nás. Zkuste někdo se svobodně rozhodnout, že neposunete hodiny o 60 minut zpět. Neobstojíte. I tohle je žalovatelné, neboť se naše vlády od roku 1979 trvale (!) zaštiťují zákonem č.54/1946 Sb. Podepsal jej E.Beneš aj. A my 40 let trváme na nesmyslu zvaném "letní čas", který ničí zdraví především našich dětí a mládaže školou povinných.

0 0
možnosti
MH

Paní Šichtařová, klobouk dolů, ... Souhlasím s Vámi. Vlastně skoro pořád.

8 2
možnosti
PI

Výborný článek, ostatně jako vždy.

7 1
možnosti
Foto

Jednou z překážek jsou domácí práce - pokud budou napůl rozděleny, pak se podmínky mohou vyrovnat (ženám se zlepší, mužům zhorší). Tomu ale často neodpovídá realita; žena si musí dopředu zvolit protějšek, se kterým se na tomto dá dohodnout; těžko mohou dělat kariéru oba, když se jim doma nemá kdo postarat o děti a domácnost. Další překážkou je pak narození dítěte - pokud žena nenastoupí do práce hned po jeho narození, ztrácí svou hodnotu na trhu, opět by řešením bylo rozdělení péče napůl, aby se podmínky více vyrovnaly. To, že ženu v mnoha případech živí manžel, se neprojeví v jejím důchodu (muž bude mít vyšší důchod, domácí práce nejsou finančně ohodnoceny).

Diskriminace na trhu práce z hlediska pohlaví je považována za reálný ekonomický problém (př. Samuelson-Nordhaus, str. 687-695, určené pro 1. ročníky VŠ). Ty rozdíly se sice postupně snižují - jakmile se zjistí, že ženy jsou pro danou pozici stejně schopné, ale to neznamená, že žádné neexistují. Zákon pomůže odstranit nejhorší dikriminační praktiky, ale určité bariéry (nevědomé postoje, přesudky apod.) přetrvávají při obsahování vysokých pozic.

2 11
možnosti
TT

Krindypindy o tom, že domácnost zaobstarávají nebohé, diskriminované ženy, jsou stejná pohádka jako krindypindy například o tom, že muži hůře snáší nemoce. Běžte s tím někam do femi Bravíčka.

4 2
možnosti

Ženy diskriminovány jsou a ne že ne. Paní Šichtařová zřejmě žije v nějaké akademické bublině, podobně jako úvahy kavárny a migrantech... chce to mít taky praktickou zkušenost.

1 12
možnosti
PI

Ano? Kým a kde?

4 1
možnosti
VS

"Měla bych nyní pokrokářsky-liberálně manželovi nakoupit vložky, když jsem se dozvěděla, že ne všichni menstruující jsou ženy?"

Základní výroková logika. Z výroku, že "ne všichni menstruující jsou ženy", nijak nevyplývá, že byste měla manželovi nakoupit vložky.

Je to podobný princip jako kdyby někdo řekl "ne každý, kdo nosí sukni, je žena" a vy jste kvůli tomu cpala manželovi sukni.

3 3
možnosti
JP

Kašlete na vložky, kupte mu podprsenku!

0 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články