Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

"Zatím je to dobrý, stihnu ještě dva prásky." Říká si chlápek padající z mrakodrapu. Kde bude všechna víra i se zápornými úroky, až se skutečně začneme dusit. Já vím my ne, ani Gréta asi ne, ale další generace si už "práska" asi nedá a už s tím ani nic nenadělá.

0 0
možnosti
RJ

Moc by mě zajímalo, jak autorka, sama vysokoškolsky studovaná, dává do souladu svá tvrzení o klimatických bludech s tím, že se na těch bludech shodne přes 90% vědců aktivních v daném oboru.

0 0
možnosti
JV

J88a69n 51V21e94s35e51l27ý

30. 9. 2019 11:17

Tohle byl teda hodně ubohý článek, počínaje zavádějícím nadpisem. Možná by šlo souhlasit s autorčinou kritikou fiskální politiky "západních" zemí (záleží na tom jaké ekonomické škole dává člověk přednost), ale matlat do toho uměle ty čistokrevně demagogické kecy o "klimanáboženství" je chucpe. Jednak to nesouvisí s tématem, druhak to nevrhá na autorku vůbec dobré světlo, píše jako politický křikloun s hesly, ale bez širšího rozhledu, ne jako analytik, na jehož úsudku závisí stamilionové majetky.

1 0
možnosti
JD

J39i59r36i 91D56o20b61r60ý

30. 9. 2019 12:44

Nemate pravdu, kdyz z michani ekologie a banky vinite autorku.

Ten napad neni jeji, ona jen popisuje situaci.

Napriklad https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-ve-svycarsku-blokovali-pristup-k-bankam

4 0
možnosti
VD

Obávám se, že se nejedná nějakou anomálii, ale o dobře promyšlenou a cíleně uplatňovanou strategii.

Jejím základem je všeobjímající, více a více rozpínající se sociální stát a narůstající závislost člověka na něm. Člověk a celá společnost se takto stává snadno ovladatelný a manipulovatelný skupinkou finančníků, kteří ovládají svět (není jich mnoho). Potom je možné tahat z lidí peníze prostřednictvím státu nebo přímo ze státní kasy, což je to samé. Jedná se o sofistikované vykořisťování člověka a celé společnosti. Bohužel, je to ale uzavřený kruh (a utahující se smyčka), ze kterého zřejmě není úniku, pokud nepřijde nějaká katastrofa nebo válka.

Za takových podmínek není možné, aby např. zkrachovala nějaká významnější banka ve světě, protože si snadno zajistí miliardové injekce od státu (platí daňoví poplatníci). Nebo není možné, aby zkrachovalo Řecko, protože německé a jiné banky by přišly o své peníze, které do něj nalily (platí daňoví poplatníci v Německu a celé Evropské unii, kdo se nechal a na to přistoupil). Atd., atd. .... .

No, a k tomu klimatu a pod. Když už se ta demokracie nějak prosadila, tak veřejné mínění se nedá opomíjet a jen tak podceňovat. Proto se lidem musí posouvat témata, kterými by se mohli bavit a nevšímat si tak procesů probíhajících na pozadí, které je připravují o jejich nezávislost, svobodu, peníze a směřují je do novodobého otroctví.

Takže my budeme intenzivně psát, konferovat a diskutovat o tajících ledovcích, tleskat nějaké zjevně někým ovládané a manipulované, "hysterické a za školu chodící" 16 leté holce, budeme semknutě bojovat proti světovému terorismu, atd. atd.

Nějak jsem ještě nepřišel na to, která civilizace může za proměnu Sahary z ráje na zemi v půl kontinentu rozpáleného písku. Nebo kde ti teroristé berou prostředky na své aktivity, když jinak nic jiného nedělají, že není možné jim utáhnout kohouty a nechat je pojít na úbytě.

:-)

8 0
možnosti
PA

P91e37t96r 14A91g12u47l66á13r

28. 9. 2019 21:30

Proč vám vadí záporné úrokové sazby? Podle vás znehodnocují soukromé vlastnictví? Jak? Copak vás někdo nutí bankám ty peníze "půjčovat"? Nenutí. Vezměte je a investujte je sama. Jsou věci, které nás vychází daleko dráž. NAmátkou mne napadají všechny války posledních dekád, kterých se celý západní svět ať už z vlastní vůle nebo z povinnosti účastní.

1 0
možnosti
MS

M55a30r97c75e53l 69S80u46p

28. 9. 2019 23:02

Fajn ! Taky bych se třepal na půjčku od své banky třeba s - 50 % úrokem. Půjčil bych si 10 mil - a za rok bych jim vrátil 5 mil, zbytek probendil a všechno by bylo úplně v cajku ! Nebo nebylo ? Co myslíte ? Jenom v trochu zředěnější formě to opravdu mezi vyvolenými v EU funguje. Někde je prostě roztočená tiskárna, která rozdává štědré peněžní dárky (ovšem pouze kámošům).

6 1
možnosti
Foto

J52o27s32e21f 87K44u25b58e47š

28. 9. 2019 10:30

Jo jo bývaly to zlaté časy. Nezaměstnanost nad 10% a v době pořádné krize daleko víc. Spousta lidí na ulici, nedalo se nic sehnat, pomalu ani jídlo, pořád se někde válčilo. Úroky hezky 15%, to se to pěkně splácelo. Dneska je to nuda... Tak si aspoň zařveme, že bez státu by bylo líp a že v centrální bance jsou už jenom samí trafikanti a že to celé jednou pořídně bouchne. No možná jo, možná ne, možná jsme dneska už někde jinde než dříve a klasické poučky o ekonomických cyklech tak jednoznačně neplatí.

2 9
možnosti
JK

8-o Kdy že se nedalo sehnat jídlo ?

5 0
možnosti
FL

Kima a bankovní politika úplně souviset nemusí. Ale zajímá mne - jak konkrétně skončí ono "tisknutí peněz" a nízké sazby? Věřím, že to není dobře, ale proč konkrétně je to špatně? Taky mne to zajímá z důvodu, jak dlouho to ještě může fungovat? To by bylo dobré vědět...

1 0
možnosti
PC

P28e89t11r 34C24u15ř14í92n

28. 9. 2019 7:33

Co je špatnýho na tom, že banka nepodpoři prodejce jednorázových plenek. Vždyť jsou jich plný kanalizace a skládky. Taky jste jedna z mnoha co se trefuje do té Grety. To je hodně laciný, ale v Čechách hodně populární. Tak proč ne, že. Naštěstí na rozdil od Vás, ekonomky, většina průmyslníků a bankéřů začíná brát klimatické hrozby vážně a připravuje změny. Rozhodně věc nezlehčují jako Vy.

0 17
možnosti
Foto

Zmeny uz probihaji. Jestli mate Octavii 1.9 TDI a chcete jezdit za praci do Nizozemi, budete tam muset zaplatit rocne 35000 Kc na silnicni dani. Benzinova verze je za asi 18 000 Kc. Za elektromobil nezaplatite nic. Jestli tohle dorazi do CR, spousta lidi dojezdi. Ale v ramci boje za planetu to jiste nikomu vadit nebude. Nebo bude? :-) Greta s Vami.

18 0
možnosti
MS

M40a83r68c90e72l 95S34u42p

27. 9. 2019 23:16

Děkuji Vám za skvělí článek !

Jinak bych chtěl podotknout, že politici, kteří našli zalíbení v "boji" proti zlému CO2, který nám dle nich pomáhá oddálit likvidaci naší krásné planety, tento "boj" nepodstupují většinou tak úplně nezištně. On je to totiž v prvním kole velice voňavý a lukrativní business. To máme hnedka tady k přerozdělení docela velkou hromádku peněz z emisních povolenek - co se vybralo od ovčanů jako příplatek za služby teplárny, dále tu máme další hezkou hromádku od dalších ovčanů co si koupili auto, které nesplňovalo náročnou emisní ekonormu a ještě další za pokuty a jiné "vynálezy". No a aby to nevypadalo úplně blbě a nebylo to tak průhledné, tak se ty vybrané penízky nejprve nacpou do takové "ekobanky", která bude druhou stranou ty peníze (a klidně i mnohem více) vydávat ve formě dotací na brutálně předražené a nesmyslné projekty na záchranu planety. Manželky úředníků už mají hezky založené firmy a připravené smlouvy na předražené poradenství, které budou dělat další příbuzní a známí. Co by proboha ty lidi také jiného mohli dělat ? Vždyť nic neumí a ničemu nerozumí. V tomhle se každá "chybka" snadno ztratí ! Chce to jen dodržovat "to správné náboženství" a držet krok.

16 0
možnosti
MS

M28a90r98c90e76l 16S94u49p

27. 9. 2019 23:18

pardon ! skvělý článek !

1 0
možnosti
PH

P76e36t39r 69H76l60o24c10h

27. 9. 2019 21:17

Vážená paní Šichtařová,

je mnoho věcí, ve kterých se s Vámi neshodnu, ale naprosto souzním s tím, že státní dirigismus nás zavede do záhuby. Nemám pochybnost, že trh nakonec i tyto obrovské manipulace vyřeší, akorát mám obavu z toho natlakování, které v článku zmiňujete. Uvážím - li, že socialistickým režimům se dařilo žít z podstaty na úkor budoucnosti desítky let a kapitalistickému Japonsku se to rovněž daří nyní již desítky let, mám z rozsahu možných následků nutného vystřízlivění. Z konce socialismu lze vzít určitou paralelu.

Je - li klimatická ideologie pouze pragmatickým státním dirigismem pro roztočení kol ekonomiky se po mém soudu teprve ukáže. Vzal - li bych jako modelový příklad cenu elektrické energie pro koncového zákazníka, pak se v případě implementace zelených politik nemusí bát deflace zhola nic.

s přátelským pozdravem PH

1 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,08
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články