Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PI

Děsivé na tom je, že ač to zní hodně utopisticky, může se to klidně stát realitou.

21 0
možnosti
Foto

Tak treba koupim zriceninu a opravim ji ? Navratnost 40 let. Ale lepsi nez zaporne uroky ....

1 0
možnosti
Foto

No, já nevm,. Když jsem byl tuhle na prohlídce mé oblíbené banky (den otevřených dveří), chtěli jsme vidět trezor. Tak ho otevřeli - a místo štosů bankovek tam byl jen takový hodně velký harddisk. Jak do něho tu měnu nacpali, nechápu. ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
AW

Nejen to, ono vlastně jde o ukradení veškerých úspor. A také o svévolnou manipulaci s úrokovými sazbami. Máte úspory? Zatížíme je kupř. 10% zápornou sazbou, tedy daní. Máte hypotéku? No tak vám platby na vstupu přijmeme na separátní účet (zatížený daní) a teprve ze zbytku budeme umořovat vaše závazky.

Vlastně je cílem totální přídělový systém. Přidělíme vám to, čeho nám přebývá a nedovolíme koupit to co byste vy chtěli. My přece lépe víme, čeho je zapotřebí!

23 0
možnosti
PN

Dovedu si to představit u Eura, ale ne u Amerického dolaru. Ten se používá k platbám po celém světě i v hotovosti a pro USA vykoupit hotové dolary, které kolují mimo USA by byla slušná noční můra o defaultu. No a pokud bude US dolar pořád hotovostní měna, tak se úspory dají deponovat v něm (nebo v jiných měnách, rublu nebo juanu). Ano, pamatuji socialismus a jeho trestný čin poškozování devizového hospodářství státu. Jenomže to by dnes už tak snadno nešlo, to by museli odříznout naše banky od světa a zrušit směnitelnost Eura. Protože jinak by bylo možné založit účelovou obchodní společnost, za Eura bankovním převodem nakoupit loď plnou uhlí v JAR, náklad prodat v Indii a utržené rupie převést na US Dolary a deponovat na účtech podílníků na Panenských ostrovech. Tomuto by EU zabránila těžko. I když by jistě vřeštěla něco o daňových rájích.

7 0
možnosti

Budu-li mít ušetřených pár desítek milionů €, je to dobrá cesta. Ale není to dobrá cesta pro toho, kdo ty peníze bude zítra byť jen na chvíli potřebovat.

A naprosto nepoužitelná pro toho, komu se na účtě plácá pár stovek tisíc CZK. Takových je dost.

6 0
možnosti
MK

Myslím, že zrušení fyzické podoby fiat měny by vedlo k vzniku neformálních alterantivních "měn", resp.k posílení přímé směny komodit či služeb. Oficiální měna by tedy přežívala v daňovém sytému apod.

Každopádně rozhodně velký krok zpět.

10 0
možnosti

Může fungovat tam, kde lidé obchodují mezi sebou. Nikoli tam, kde nakupují v supermarketu a na eshopech.

2 0
možnosti
RW

Nejde "jen" o úroky. Jde o nastolení naprosté kontroly nad lidmi o totální doktaturu.

35 0
možnosti
LK

L51u96b98o51š 77K71r51i23m63l

20. 9. 2019 11:11

Bezhotovostní platby jsou super, ale stačí takový malý větříček a vychcípáme kvůli nemožnosti platit.

12 0
možnosti
MT

To uz maji taky domyslene. Dostanete čip do tela a v pripade kdyz elektronika "klekne", tak budou přídely zakladnich potravin rozdelovany podle čipu. Neco jako kdysi listky na potraviny. Nemate-li čip, nic nedostanete. Lidi se budou predhanet pro tento čip.... :-/

4 0
možnosti
JD

Znám celkem dost lidí co platbou v hotovosti opovrhují. To co popisuje autorka je celkem pravda až na to že hotovost zařízne TRH, ne vlády nebo centralní banky.

2 14
možnosti
JH

Já bych řekl, že hotovost zaříznou vlády (protože ty o tom rozhodují, ne trh), ovšem s demokratickým souhlasem nebo alespoň prostou lhostejností "trhu".

A předpokládám, že to je jeden z důvodů, proč byl napsán tento blog. Ten politický trh jsou v demokratickém státu lidé. A je potřeba, aby si lidé uvědomili rozdíl mezi možností a povinností. Aby si uvědomili, že existence hotovosti není otázka komfortu či každodenní užitečnosti, ale jeden ze základů faktické svobody v našem společenském systému.

A k tomu "tržnímu" rozhodování vlád - státy jsou velmi specifické entity, které poskytují služby svým občanům, aniž by musely generovat zisk. Tudíž se tržně chovat nemusejí, a dokonce bych řekl, že nesmějí. Protože prakticky nic, co stát pro lidi dělá, se mu nevyplácí. Kdyby se stát měl chovat skutečně tržně, pak by měl jen vybírat daně (silou), a jinak nedělat nic - pak by měl skvělé zisky. Což je hrůzná představa. Proto i "hotovost je nákladná" by neměl být argument. Podstatné je, aby lidé pochopili, že tyto náklady jsou vynakládány na velmi důležitou věc. Spousta služeb je nákladných - policie, hasiči, armáda, zdravotnictví, důchody. Proč je nezrušíme? Protože si lidé uvědomují jejich potřebnost. A téhož je třeba dosáhnout v otázkách existence hotovosti.

8 0
možnosti
PK

Mně by to nevadilo. A hned by se zrušilo EET.

1 20
možnosti
IK

A až by vám stát zabaví prostředky na kontě (jako v Maďarsku zabavili důchodové spoření), nebo zabaví část peněz na kontě, případně omezí možnost disponovat s kontem (jako se to stalo na Kypru), možná vám dojde, jak jste hloupý.

34 0
možnosti
SB

Nutno ještě podotknout jednu věc:

Tento krok by přinesl velké problémy jedné skupině našich obyvatel, a sice seniorům.

Ono se poměrně snadno učí něco nového, když je člověku dvacet, ale mnohem obtížnější je to v případě člověka, jemuž je šedesát, sedmdesát nebo osmdesát.

Přechod od hotovosti na platební karty se děje postupně, takže tam takové problémy nejsou: Mladí (nebo i pružnější senioři) mohou na platební karty postupně přecházet, zatímco méně pružní starší spoluobčané mohou zůstávat tam, kde byli celý život a co už se dávno naučili: u hotovosti.

Jestliže najednou by se muselo přejít na bezhotovostní platby, byl by to pro řadu z nich problém. Samozřejmě ne pro všechny seniory. Jsou i takoví, kteří se snadno učí novinky i po osmdesátce, ale obyčejná lidská slušnost velí, abychom měli pochopení i pro ty, kteří už to nedokáží. Nikdo, komu je dnes dvacet nebo třicet, neví, jak se stárnutí podepíše na něm a zda i on nebude ve věku svých 75 let potřebovat nějaké pochopení a shovívavost od dvacetiletých a třicetiletých

30 0
možnosti
DM

V tom bych problém neviděl. Před dvaceti lety taky byla směšná představa sedmdesátiletého pána, co si k důchodu přivydělává webdesignem, natáčením a střihem videa a programováním databází.

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,57
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články