Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J66a71n 62H64á84l74a

2. 8. 2019 11:39

Tady s prominutím vůbec nejde o vyplacené dividendy, natož aby se nadnárodníé korporace staraly o EET, obávám se, že tady jste střelila zcela mimo.

Problém je (pokud se bavíme o velkých firmách se zahraniční matkou) v jakoby legálním vyvádění podstatně vyšších sum z lokálních (českých) poboček do mateřských firem formou plateb za know how, software, konzultace atp.

U českých s.r.o. je pak problém v neuvěřitelně benevolentních daņových zákonech, kdy FÚ nepřipadá zvláštní, že s.r.o. které už 20 let vykazuje zisk ke zdanění v řádech tisícikorun kupuje na leasing auta pro majitele a jeho rodinu á tři mega co dva roky a v účetnictví má v nákladech tuny spotřebních věcí pro domácnost.

U podivně udělaných paušálů pro některé typy živnostníků ani nemluvě.

14 7
možnosti
JH

J37a67n 18H16á46l81a

2. 8. 2019 12:14

Ještě na doplnění - moje představa toho, jak by podnikání mělo u nás vypadat je následující:

1) minimalizace typů a rozsahů různých kontrolních výkazů a hlášení (vč. co nejjednodušších daňových přiznání)

2) zjednodušení daňových sazeb a formulářů

3) maximální digitalizace všeho co jde při komunikaci firma-úřad

4) dotace pouze na max. dobu tří let při založení nové firmy v některém z protěžovaných oborů (vývoj sw, nanotechnogie, rodinné farmy s rozlohou obdělávané půdy do 20ha atp) a to pouze při ročním obratu do 20mil CZK.

5) snížení daňového zatížení firem

6) zrušení daňových paušálů pro živnostníky

7) narovnání pravidel pro soc a zdr pojištění (vyšší krytí pro živnostníky v případě nemoci než nyní, resp. narovnání ve vztahu k zaměstnancům atp)

8) omezení snižování zisku lokálních poboček formou plateb za licence, know how konzultace atp mateřským korporacím do zahraničí - ať už formou zvláštní daně (i když osobně bych byl raději za pozitivní motivaci - nižší daň ze zisku, pokud pobočka nic takového neplatí apod?)

9) podpora částečných úvazků a práce z domova (opět formou nižších daní)

10) výrazně navýšené sankce při daňových únicích, zrušení firem a trestní stíhání majitelů při obchodování se závadnými potravinami. 11) na makroekonomické úrovni striktní omezení spekulací ČNB na kurz koruny - to, jak ČNB vyšla za minulé krize vstříc dvěma třem velkým podnikatelským formacím a zaplatily to malé firmy a domácnosti, to se už nesmí opakovat.

3 1
možnosti
VH

Vy optimistko!! "Kdybychom nechali Škodu státu, sotva by se v ní dnes vyráběla skvělá auta. Sotva by v ní pracovalo víc Čechů." Ta by dnes bez investora neexistovala!!!

A jen pro úplnost: Podle zpráv Čína odebírá dřevo 'bez ohledu na jeho kvalitu' - takže zřejmě kůrovcové.

Nejsem si jist, že budou zahraniční firmy schopny zde zadržené prostředky realizovat. Ani do skladů. Potenciál je již vyčerpán. Naopak - do zahraničí se obrací všechny naše velké firmy, státním ČEZem počínaje (nebo konče).

Prostě tady není dost příležitostí.

5 1
možnosti
PN

P66e29t65r 82N26o58v70ý

2. 8. 2019 11:32

Neboli v mezinárodním porovnání se u nás nepodniká moc dobře a je výhodnější podnikat jinde.

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=722952

Jak je potom možné, že se jenom na dividendách vyplacených do zahraničí získá 250 mld. ročně?

2 0
možnosti
VH

Jak Vaše otázka souvisí s tvrzení paní Šichtařové? Porovnal jste výši dividend s základním, vlastním či celkovým kapitálem oněch firem? Bez toho nelze křičet.

2 0
možnosti
PN

P80e75t53r 77N84o31v22ý

2. 8. 2019 11:23

Bylo by zajímavé rozebrat vyvezené dividendy sektorů. Kdo je vlastně produkuje.

5 0
možnosti
RC

Jen drobnost, pokud vim, vlastnik Skodovky sedi v Lucembrusku.

VOLKSWAGEN FINANCE LUXEMBURG

8009 Strassen, route d ́Arlon 19-21, Lucemburské velkovévodství

Registrační číslo: B166745

0 0
možnosti
MR

A co tak zanechat trochu zisku v ČR tím, že se o něj podělím ve formě mzdy se zaměstnanci paní ekonomko?

9 2
možnosti
RC

A rekl jste si svemu zamestnavateli?

Vite o tom, ze zahranicni firmy plati lepe nez ciste ceske?

4 0
možnosti
PS

Dále bych uvedl, že velké korporátní firmy, které vytvářejí zisk a následně vyplácejí dividendy, nějaké EET vůbec netrápí....

9 0
možnosti
PD

to je problém toho srovnání, kdy paní si myslí, že by výrobu(a tedy i zaměstnanost) těch gigantů u nás nahradila spousta malých sro

1 0
možnosti
PS

Je bych připomněl jednu základní věc. Dividendy se vyplácí ze zisku, který byl zdaněn sazbou daně z příjmu právnických osob ve výši 19% .

9 1
možnosti
MB

Opakovaně tvrdím, že pro rozvoj Kapitalismu - Nikdo toho neudělal tak mnoho - Jako Nereálný socialismus ! Je dobré si udělat Retro průřez = Onoho nadšení po r. 1948. Znárodnění fabrik, živností, kolektivizace zemědělství. Vůbec nikdo si z KSČ neuvědomoval, že čím více toho provede = Tím silněji, si podpílí konec funkční a konkurence schopné ekonomiky. O pomatení mysli ani nemluvě - Hospodář zmizel a objevil se Všelidový vlastník se socialistickými závazky! Nějakou dobu to jede setrvačností, lidé i poctivě dřou - Nicméně k čemu to? Produktivita práce se nekoná, zničené ŽP jako bónus . (Mj. zátěže trvají dodnes s miliardovými náklady odstranění) !

Kecy o nezadluženosti ČSSR = Vnitřní Megadluhy! Počínaje zanedbaným bytovým fondem, přes jednotlivá odvětví HN. Symbol úpadku = Vše, co souvisí s volně šiřitelnou informací! Atari ze Slušovic to nezachránilo, kopírky, telefonní linky, mikrovlnné trouby, videa - Sci fi. Škoda Auto je modelovým příkladem naprostého úpadku. Investor tedy po r. 1989, levně si nakupuje co potřebuje. Svou výrobu rozšiřuje i případnou konkurenci tak hravě zruší. Jak to soudruzi z ÚV KSČ vlastně mysleli - Nechápu. Dnes, kdo investoval, pak si pobírá po zdanění svůj Zisk = normální. Nenormální je, že opět Rudí bratři mají nápady, jak to vylepšit ! ...:-)

6 0
možnosti
Foto

Drancovat lesy...?V době kdy je díky kůrovci dřeva všude plno a je problém co s ním...

7 3
možnosti
AS

"Díky" kůrovci? Fakt mu děkujete? Buď vinou, nebo kvůli;-)

2 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,23
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články