Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

Není to paní Šichtařová poněkud mimo mísu, co píšete?

1. Mimo jiné, už argumentovat s EET je přece pod Vaši úroveň a nebo to píšete na objednávku pro někoho a pro peníze.

2. To, že zahraniční firmy tady vyplácejí dividendy, je přece naprosto v pořádku, proto podnikají a jejich akcionáři chtějí vydělávat. Brojit proti tomu je popíráním podstaty trhu a dále také jednoho z principů kapitalismu

3. Problém ale je, že tyto firmy u nás cíleně pokoutně vyvádějí peníze do zahraničí (svým "matkám" a spřízněným .......), snižují své zisky a tak daňový základ různými převody za účelově smyšlená plnění a fakturace ....... .

4. A také, že tyto firmy úspěšně unikají daním u nás - nedaní, ale když, tak potom někde v daňových rájích (a už jsme zase u těch pokoutných převodech).

A co se týká reinvestice zisku těchto firem u nás? S tím bych s Vámi souhlasil, že investovat do dalších montovem, obzvláště při tak velkém nedostatku pracovníků je nesmyslné. Jestli u nás má dnes někdo investovat, tak především do kreativního potenciálu lidí - znalostní ekonomiky.

K tomu ale naše dekadentní školství nemůže náš vzdělanostní potenciál tak úspěšně snižovat.

:-)

8 0
možnosti
RK

EET je mor čewských podnikatelů! To nevíte? Třeba taková Škoda MB na EET strašně doplácí. A plno dalších firem co mají filiálky v ČR.

0 3
možnosti
AM

A47d43a93m 65M28a72l37ý

2. 8. 2019 20:27

Aby se ekonomice dařilo, potřebujeme stabilitu. Potřebujeme sílit v rámci Evropy. Ano potřebujeme možna nižší daně, ale hlavně potřebujeme jednodušší zákony, rovné prostředí. Nepotřebujeme Palermo zosobněné Babišem.

1 1
možnosti
JS

Tak nejvíce odtéká z Česka u velkých firem a bank, takže namotat jako důvod do toho EET už chce hodně fantazie, jen by mě zajímalo jak EET zatěžuje byrokraticky;-).

Jinak velké odtoky jsou chybou předešlých vlád, že to tady takhle nechali vybujet, dělníkům almužny, od státu pobídky a peníze mizí v cizině, udělali si z nás ti naší skvělí přátelé ze západu akorát dojnou krávu, nic víc, dají nám nažrat siláže a smetanu si vezou domů. Veškeré pobídky měly být smluvně podmíněny reinvesticemi, bohužel jsme podlézali až moc, nakonec co se divím, podlézali jsme opět jako vždycky a ještě si za to někteří nechávali poplácávat uznale po ramenou:-(.

5 1
možnosti
OT

ano přesně tak to bohužel je, a i když životní úroveň roste, mohli jsme se mít lépe, takto Západ nelze nikdy dohnat tzn. je potřeba příliv kapitálu a nikoli jeho odliv. Mzdy jsou také silně poddimenzované vůči produktivitě, naopak zisky firem jsou nadprůměrné, pro korporace jsme zkrátka ráj a proto není ani náhoda, že je tu nejnižší nezaměstnanost z celé EU..

0 0
možnosti
Foto

No pokud chtějí Češi něco dokázat v podnicích, které jsou zainvestovány z ciziny, tak asi není dobrej nápad machrovat hláškami typu, no jste ve vatě, tak si ty peníze vemte, ale nám hrdost nevezmete. Možná by bylo lepší přesvědčit ty zahraniční investory, že jsme něco víc, než banda bulíků, které je tak nejrozumnější dát do ruky vrtačku nebo šroubovák a nechat je smontovat výrobek z dílů, které vyrobil a vyprojektoval někdo jiný. Ovšem pokud tady stále chceme švejkovat a tvářit se přitom, jak nám každý ubližuje, tak nám opravdu nic jiného nezbyde.

3 0
možnosti
PN

Popekonomka Sichtarova plete dohromady dve veci. To ze si WV a jini berou dividendy je naprosto v poradku. Prinesli sem know-how a kapital, chteji svuj zisk. Cesti pracovnici u nich pracuji dobrovolne a radi. Kdyby jim ryze ceske subjekty nabidly lepsi podminky, jiste by k nim radi presli. Dan na google, facebook a jine digitalni firmy dava smysl, protoze tu genruji velke zisky a plati smesne dane diky danonvym trikum. Napr. google se vyhybal placeni dane i v USA ruznymi klickami pres sidlo v Irsku atd.

11 0
možnosti
PN

A ten priklad s Amazonem je uz uplne mimo misu. Tam maji chronicky nedostatek lidi a neni se cemu divit. Nocni smeny, monotonni prace, prisne normy na vykon, 28000 hrubeho....to neni pro kazdeho.

1 0
možnosti
PN

P89e59t56r 66N29o75v62ý

2. 8. 2019 14:52

Je dobré číst i jiné komentáře, které například reagují aktuálněji:

https://www.e15.cz/domaci/z-ceska-odtekly-dividendy-za-vice-nez-ctvrt-bilionu-1344194

0 0
možnosti
Foto

Poprvé dávám karmu,

Závěr vlastně je, že veřejná sféra se nemá do podnikání plést. Má je ulehčovat a vážit si ho.

To se ovšem lehko řekne. Společnost je celkově vůči podnikání nepřátelsky naladěná a posledních třicet let to zlepšilo jen maličko.

6 5
možnosti
RK

"Společnost je celkově vůči podnikání nepřátelsky naladěná" - a proč asi? Závist v tom většinově nebude...

0 1
možnosti
VV

Zajimalo by mne pani Sichtarova zda take vite kolik bilionu korun na dividendach priteka do CR. Oni Cesi nemaji zadne akcie v zakrnici a zadny podil na zahravicnich fondech?

Z zech penez co chtel vyzvednou ten komunisticky europoslanec ve Svycarsku zadne dividendy ci jina procenta nepritekala?

2 1
možnosti
PN

P98e43t74r 46N29o27v54ý

2. 8. 2019 13:49

Samozřejmě přitéká. Ale nejsou to biliony, nejsou to ani stovky mld..

1 0
možnosti
JK

1/4 biliona po zdanění to si musel i stát přijít na své do rozpočtu.

2 0
možnosti
RC

teoreticky kasiroval ctvrtinu z toho na DPPO a radove podobna cisla na odvodech zamestnancu.

0 0
možnosti
PN

P41e25t12r 69N70o65v59ý

2. 8. 2019 12:42

Paní ekonomka opomíjí jeden fakt. Nevím, jestli záměrně. Dividendy se vyplácí i z celkem prozaického důvodu. Akcionáři požadují svůj zisk. A akcionáři jsou často jednotlivci či různé fondy (provozují ať již důchodové či spořící účty). A jak jednotlivci, tak fondy samozřejmě potřebují prostředky na výplatu. Ty samozřejmě získávají také z dividend.

Nejde tedy pouze o to dividendy (resp. vytvořený zisk) reinvestovat.

A píchnutí do vosího hnízda. Rakouský, Německý, Francouzský, Belgický atd.. důchodce prostě chce také svůj díl.;-)

3 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,18
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články