Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KM

Pani Sichtarova,diky za racionalni clanek.Mate bohuzel pravdu,prestoze se nas zase jiste proeuro subjekty budou snazit presvedcovat o opaku.

0 0
možnosti
LP

"...Ale Brexit chtělo v referendu také 52 % lidí a přitom dnes mnozí hulákají, že to je prý „málo“ a „mělo“ by být další referendum. A pokud odpůrci brexitu v druhém referendu nevyhrají, nejspíš budou chtít třetí a čtvrté a x-té. Tak dlouho, dokud 52 % nebude proti Brexitu. 52 % proti brexitu totiž podle nich má větší váhu než 52 % pro Brexit. Podle logiky těchto lidí jakékoliv čísloproeuro má větší váhu než stejné čísloproti."

CO je toto za blabol?!?;-O

0 0
možnosti
KV

Euro už u nás mohlo být. Má výhody hlavně pro vývozce ale to si hodně našinců neuvědomuje i pro nás běžné občany. Pokud by naši vysoce postavení neměli v ruce koruny ale euro tak by nemohli tak inflačně likvidovat naší měnu. Nemohli by tak tahat peníze z běžných daňových poplatníků pro rozpočet. A bude se stále líp zdražovat a lidé při nákupu budou jen zírat jak běžné zboží mění cenu každým měsícem směrem nahoru.

2 1
možnosti
Foto

Mnohem pravdivější článek o dluzích zde: https://pavelsobotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=536679. Pan autor je starosta.

0 0
možnosti
DS

Mě se strašně líbí, jak finančníci vidí jen peníze. Jen si to představte: Člověk dokáže něco vyrobit a něco spotřebovat. Ekonomika je o výrobě a spotřebě. Celosvětově se vyrábí a spotřebovává. Objem výrobků se přesunuje, lidstvo funguje.

No a pak někdo řekne, že to nejde donekonečna, protože se dluží prostředek směny.

Ano, peníze jsou práce, ale ta práce stejně byla vykonána. Chci říct, pokud dluží všichni, pak kdo je věřitel? Mám se na to dívat tak, že těm nejbohatším už nestačily všechny peníze světa, všechen majetek světa a začali si obyčejné lidi zavazovat dluhem navěky a napořád?

No to se potom není čemu divit, že budou sežráni.

0 0
možnosti
MP

Profesor Švejnar naopak euro pro Českou republiku doporučuje už dlouho.A že by to byl ekonomický prosťáček si nemyslím.....

3 5
možnosti
MS

Nicméně jsou kolem nás lobbisté, kteří mají v zájmu vlastní kapsy zájem na zachování naší měny. Ti sázejí na naivní emoce a tvrdí veřejnosti, že koruna je puncem nezávislosti.

1 1
možnosti
BD

Autorka by měla nějaký čas pobejt v sanatoriu.Trochu by si to v hlavě srovnala a mohla by potom pracovat na něčem rozumném.Pokud se velmi zásadně nezmění pravidla pro finanční systém,tak jsme tu již měli mít Euro 10 let.

A ta pravidla zatím nikdo dobrovolně nezmění,protože jde o systém kdy se plete bič z ničeho. Někdo to říká i jinak.

2 4
možnosti
DT

Zrovna v případě Chorvatska ale chápu emocionální důvody pro euro a je legitimní, pokud se tak rozhodnou (rivalita se Srbskem, touha prezentovat se jako součást Západu, tradiční obdiv k Německu).

Jiná věc je, jestli budou do eurozóny přijati. Je tu samozřejmě obrovský centralizační tlak, ale proti tomu jsou v Německu pořád silné hlasy, které odmítají další hospodářský slabé země (hlavně čisté příjemce EU dotací) do eurozóny. Stačí si prohlédnout třeba twitterový účet předsedy CSU Södera, který se vyfotil v Bundesbance s popiskem, že už žádná slabá země nesmí přibýt do eurozóny.

0 0
možnosti
JC

J59i37r22i 91C95e45e

16. 7. 2019 17:01

Pokud Chorvati splní Maastrichtská kritéria jinak než podvodem (Řecko), tak ať jsou členy Eurozóny.

Vzhledem k charakteru tamní ekonomiky, která je závislá na sezónním cestovním ruchu, dost pochybuji o úspěšnosti.

Stačí si počkat a podívat se, co udělá s ekonomikou Gruzie výpadek ruských turistů. Sami Gruzínci už bědují, že to poškodí jejich ekonomiku, která je primárně závislá na jednom (ruském) trhu.

0 0
možnosti

Prostě Češi jsou mnohem chytřejší než Slováci, kteří iracionálně zavedli euro, kdežto Češi je racionálně odmítají. Na vývoji hospodářství je úpadek Slovenska jasně vidět. Ovšem česká genialita jde ve svém rozmachu mnohem dál - vždyť měnová politika naší suverénní a nezávisle české koruny kopíruje vývoj neomarxistického eura: když evropská centrální banka oslabuje euro, tak ČNB hned začala oslabovat korunu.

Jsme prostě nezávislí.

1 2
možnosti
JC

J72i48r21i 15C16e66e

16. 7. 2019 14:35

Ale pořád máme možnost tu vlastní měnovou politiku mít a řídit ji nezávisle.

S Eurem o ni přijdeme.

Jestli Euro Slovensku pomohlo, nebo jej poškodilo, je otázkou. Ani sami Slováci se na tom neshodnou.

4 1
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,22
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články