Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Kdyby žil dnes náš veliký učitel, Karel Marx, určitě by prohlásil - evropské "výrobní síly" určitou integraci vyžadují. O nějaký totální rozpad dnešní EU nemám strach. Tím neříkám jednotit vše. Ale pokud budou takové Irsko, NL, Lucembursko, Kypr více či méně daňovými ráji tak to bude drhnout o to víc.

2 0
možnosti
VV

Jisteze, vazalove V.V.Putina to uz vice nez 20 let tvrdi. tak to preci musi byt pravda.;-D

3 7
možnosti
JH

J88i29ř61í 91H72o53l76ý

31. 5. 2019 13:49

20 let? Pozdě.

5 0
možnosti
Foto

J27i57r42i 97C93i37z

31. 5. 2019 12:52

Zabavny clanek o EU, ke ktere ma autorka negativni vztah. Napr. uvadi, ze lide v Österreich by se spojili opet s V4 po rozpadu EU, tedy neco jako R-U pod vedenim asi autorky. Lide v Österreich nikdy nazapomenou na minulost 1918 a 1945-8, staci si s nimi obcas promluvit. Dnes vychod berou jako soucast EU, ovsem svoji budoucnost spojit s V4, tak to nikdy! Prumerny mesicny vydelek za r.2017 je dle EUstat v Österreich 3406€, v CR 1143€ a na Slovensku 935€. A po rozpadu EU by se meli s temito chudymi staty ekonomicky bratrit? To je stejne, jako bychom se spojovali s Ukrajinou, protoze kdysi byla soucasti CSR Podkarpatska Rus. Nehlede k tomu, ze Slovensko prozirave v r.2009 se pripojilo k euro mene a tedy by tezce doplatilo na kravinu vracet se k puvodni slovenske korune. Jak se EU bude vyvijet bych ponechal na klicovych statech EU, ktere cely projekt financuji a tvori vetsinu obyvatel EU. Ostatne CR se podili na HDP cca 1,5% cele EU a ke vsemu je cistym prijemcem financnich prostredku z fondu EU. Jak jsme je vyuzili a na jake projekty je vec CR, nadavat na EU svedci jen o nasi neznalosti a hlouposti. Pri vstupu Rakouska do EU v r.1994 (mam dojem) sla prevazna cast prostredku EU do inzenyrskych siti v celem Rakousku a vydelali na tom. Kam jsme je posilali my po r.2004 si kazdy muze najit na INTnetu. O nejakem rozpadu EU v jeji zapadni casti nikdo neuvazuje (krome extremistu a nacionalistu). Dovolim si pozn. na konec, nedavno ve slovenskych zpravach byl rozhovor s nemeckou poslankyni v EU a ta za nejvetsi chybu pred vstupem V4 uvedla, ze tehdejsi EU mela zmenit system rizeni na vetsinovy a nenechat na vsech clenech EU, aby k zasadnim otazkam potrebovala souhlas vsech. Tim se proces sjednocovani (ekonomickeho, politickeho atd) znacne zbrzdil. Mela pravdu.

9 17
možnosti
JH

My na východě jsme si socialismus zažili, ale, bohužel, si ho budeme muset prožít ještě jednou se západem. Úředník, a těch je plná Brusle, ještě nikdy nic pozitivního nevymyslel.

4 0
možnosti
MK

Žádných velkých změn se neobávám. Reformovat sice chtějí všichni, ovšem každý jinak a proto bude dohoda velmi obtížná. Pokud se vůbec něco dohodne, budou to jen drobnosti. Riziko rozpadu proto považuji za minimální.

1 2
možnosti
Foto

Právě proto, protože je reforma sice nutná, ale nereálná, je budoucí rozpad EU vysoce pravděpodobný.

12 3
možnosti
LS

Malé celky nikdy nevydržely a nevydrží. Leda jako naprosto nezajímavý kus země. Abyste v konkurenci ostatních obstáli, musíte mít buď bohatství nebo být něčím okolí přínosní. Pokud chcete prodávat, nepotřebujete k tomu mít na každých pár kilometrech celnice a různé předpisy ... potřebujete k tomu nejlépe jednotné předpisy, jednotné kontroly a co nejméně překážek. Čím méně překážek, tím více zákazníkům můžete zboží dodat a obráceně. Obdobně to platí i v případě nákupu nebo pracovní síly, kultury, cestování, technologií, zdravotnictví, ...

Integrace lidstva je nevyhnutelná. Opakem by totiž byla rozdrobenost, která s sebou nese hašteřivost, rozpory, rozbroje a války.

To, že všechno je "organismus", tedy i uskupení států nebo politika států je fakt ... prostě se vyvíjí ... někdy lepším směrem, někdy horším. Dokud do toho bude moct kecat co největší množství lidí je alespoň nějaká naděje, že se tu nový "Hitler" neuchytí. Bohužel ... takových "Htilerů" bude ale lidstvo neustále plné a ti se budou snažit uzmout si svůj kus moci ... jde jen o to, kolik jim toho dovolíme.

Ona "reforma" je jen prostý vývoj, korekce stavu. Není úplně důležité jestli bude rychlá, radikální nebo pomalá a nezáživná ... důležité je jen, aby byla prospěšná pro všechny. A o to by se měli snažit hlavně všichni politici ... a pokud se podívám na ty naše, nějakou velkou státotvornost, vizi nebo práci pro blaho všech tak úplně nevidím. Lidstvo ... nebo politická reprezentace, ještě asi není dost zralé (minimálně u nás ne).

To že "obyčejný člověk" vždy byl, je a bude otrokem je holt fakt. A možná je to jediný způsob jak může civilizace přežít ... že všichni budou pracovat ... víceméně pro všechny. Na rozdíl od minulých staletí mu ale dnešní "otroctví" nabízí mnohem více cukru než biče. Zaplať pánbu za to.

Porovnáváte "SSSR" a "EU", ale jsou tu jiné velké celky, které drží pohromadě desítky či stovky let ... já bych řekl, že důležité je chtít.

0 3
možnosti
SB

Píšete, že integrace lidstva je nevyhnutelná.

Problém je v tom, že nic nelze uspěchat. Když se husité snažili rozbít tehdejší feudální systém, udělali mnohem více škody než užitku, protože s těmito snahami přišli o nějakých 400 let dříve, než na to dozrála doba.

Když však na to doba dozrála, přišlo to v podstatě samovolně.

1 1
možnosti
JB

Považuji se za průměrného občana -tedy nejsem extremista, nefandím žádné straně, jsem zaměstnaný atd. Přesto nemám zcela jasno! Vidím nesporné výhody EU ..a jsem si vědom jejích nedostatků. Tyto nedostatky ZATÍM nepovažuji za tak významné, abych chtěl rovnou odchod z EU. Co mne znepokojuje je ale neochvějné směřování k totalitě! Více moci Bruselu, osekávání pravomocí jednotlivých států (především nucené schvalování zákonů EU našimi poslanci!) -a chování vládnoucích elit, které vůbec nechtějí slyšet volání "lidu" a stále melou tu svou.. Rv

Takže já nedávám EU 20 let - dávám jí maximálně 5 let ..a pak již budu jasným zastáncem odchodu z EU!

25 1
možnosti
LS

Pane Jiří ... opomíjíte fakt, že naši poslanci (EU poslanci) se na těch zákonech EU podílejí ... ty si volíme my sami. Zrovna tak máme zástupce v komisi ... když už má někdo pocit, že hlas malých zemí v EU parlamentu slyšet není, tak v komisi je vždy po jednom komisaři z každé členské země EU, tam je náš hlas slyšet víc. Co víc byste si přál? Pokud naši politici nemají tak zásadní názory, kterým by naslouchal zbytek Evropy, nezbývá nám, než se přizpůsobit většině ... tak to ale máme na všech úrovních řízení, od obce po stát.

Vládnoucí "elitu" by měli být občané schopni zkrotit ve volbách ... pokud toho schopni nejsou, je otázka, jestli si holt nezaslouží to co mají ... podle mě máme moc ve svých rukou, stačí chtít.

1 0
možnosti
Foto

;-) Nejen kde jaká vědma má svou věšteckou kouli. Jak dopadne více než nesourodý slepenec však těžko predikovat. Sen o velmoci EU je však toliko snem. Už proto, že by to nevyhovuje jiným klíč. hráčům ve světě, i proto, že by v ní kde kdo chtěl hrát vůdčí úlohu, o ekonomice ani nemluvě. Tu ovládá především ECB. Zatím. A snad nedojde k převoditelnému ojru jak a la rubl kdys. Zatím to zvládá ,,vícerychlostní" systém, v kterém vytváří kapitál dluhopisy, kryté dluhopisy, kryté ...atd.;-)

0 0
možnosti
PV

P64e93t46r 18V49e79s11e38l14ý

31. 5. 2019 10:58

Ona ta Jugoslávie by měla být varováním pro všechny ty „těsnější EU“, jak to dopadá, když držíte násilně mnohonárodnostní slepenec. A nebylo to nijak dávno (25 let), ani nijak daleko (800 km, den jízdy autem a 1,5 hod letadlem) ani to nebyly nijak zvlášť mentalitou odlišné národy. Byla to vysoce kulturní společenství (ale to Němci taky), žádní primitivové, která si dokázala navzájem dělat neuvěřitelná zvěrstva. A otázkou také je, kam by se to ubíralo, kdyby se dál násilně držela ČSFR.....

11 0
možnosti
Foto

Kdyby neplatí, ovšem střety civilizací nikdy, ani dodnes, nezmizely:-/

1 0
možnosti
OF

To tady nepiště.Já to znám jinak. Bububu.....ty ............/ následuje autocenzura/...

:-P

1 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,44
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články