Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

P52e42t40r 13N65o76v67á40k

1. 6. 2019 8:03

EU se rozpadne dřív. Krom Brexit, první pokles ekonomiky povede k bankrotu Itálie, protože už ani ECB nebude kupovat jejich dluhopisy. A to pošle do kytek i Španělsko a Francii. Zůstane Německo Benelux Dánsko Švédsko a V4 a Pobaltí se stane buď nějakým satelitem tohoto uskupení.

5 2
možnosti
JR

J58a58n 49R64á67ž

2. 6. 2019 14:09

Jsem také přesvědčen, že nějaké politické akce ať eurospektiků, či eurofederalistů nebudou mít zásadní vliv na rozpad, či udržení současné podoby EU. EU se rozpadne pravděpodobně z ryze ekonomických důvodů.

Nástupem digitální "revoluce" obstojí v globální konkurenci jen ty země, které mají intelektuálně a hospodářsky kapacity na to, aby do trendu automatizace a digitalizace výrobních procesů zavčas naskočily. A to je jen málo členských zemí EU. A ty, které mají zatím na to ekonomicky, mají a budou mít problémy sociálního rázu, jako Švédsko s migranty a například Španělsko odpadne intelektuálně, díky obrovské a dlouhodobé nezaměstnaností mladých. Itálie je už delší dobu na pokraji bankrotu a Řecko se z něho dostalo jen opticky. Takže na nějaké inovativní změny nebudou v reálný čas potřeby na razantní změny v ekonomice EU kapacity ani intelektuální, ani finanční. O těch politických ani nemluvě!

Francouzský dluh letos překročí 100% HDP a německá ekonomika po prvé od ropné krize stagnuje, Británie odchází. Kdo by tedy měl být tím tahounem evropského hospodářství EU v blízké budoucnosti?

V technologických inovacích kraluje Čína a Indie, EU zaostává rok od roku stále víc. Což lze vypozorovat klesajícím růstem přihlášených patentů v EU a rostoucím v Číně, či Indii.

Takže otázkou už není zda to nastane, ale otázkou je kdy a jak se to stane.

5 1
možnosti
Foto

Ano změnit.

Stejný plat v celé unii na stejné práce a služby.

Zrušení inflace, výroby kurvítek a zbytečného importu a exportu zboží, které lze vyrábět na místě.

2 3
možnosti
PK

Stejný plat není ani v "DDR":-)

3 1
možnosti
LD

Paní Šichtařová už brzdí a dává Evropě 20 let. To už se jí nebude nikdo na nic ptát. Před sedmi léty věštila okamžitý krach Řecka a rozpad Eurozóny, no nevyšlo. Ono je těžké být ekonomem na vlastní noze. Lid si žádá mordy a senzace, ani trochu pozitivně to holt nejde. Smutné.

7 9
možnosti
PO

jenže to řecko skutečně reálně zkrachovalo, že EU tisknš eura jak na běžícím páse a sype je do kanálu s názvem řecko, je věc druhá. A ten samý problém i když o něco menší má Itálie a Španělsko

1 1
možnosti
JP

Žádné prognózy Vám nevyšly, tak proto 20 let? To se už zapomene..Já předpokládám eurofederaci a všude platbu eurem. Ku prospěchu nás všech. Ale může to být i bez nás nebo celé v-čtyřky. Pak bychom třeli bídu.

3 8
možnosti
JR

J43a71n 90R50á94ž

2. 6. 2019 14:14

Jedinou jistotou v dnešní nejisté Evropě je to, že bez války, a je jedno zda občanské, náboženské nebo hospodářské, k eurofederaci nedojde.

0 1
možnosti
Foto

O24t59a 59B78l30a69ž90e85k

31. 5. 2019 23:30

"Tihle lidé pozitivně vnímají možnost volného pohybu osob, kapitálu..."

Mno - když jsem v roce 1986 vlakem "překročil" švédsko-norskou hranici, zaregistroval jsem to až 70 km v norském vnitrozemí. Nikdo mi nic neřekl !

Stalo se tak za Evropského společenství - tedy předchůdce EU, tedy bez EU. Tyto názvy forem evropské spolupráce nejsou jen hrou se slovíčky - reprezentují rozdílné formy spolupráce - za Evropského společenství jistě jednodušší, méně svazující, přitom umožňující až absolutní svobodu pohybu osob atd. Tedy - tyto svobody nejsou vůbec žádnou zásluhou EU. Jen se nám o nich tehdy za železnou oponou ani nezdálo - v západní Evropě však byly samozřejmostí.

TEDY - v evropské spolupráci lze zařadit zpátečku před Lisabonskou smlouvu, před Niceskou, Amsterodamskou i Maastrichtskou smlouvu - a jsme v Evropě před rokem 1992 - v mnohem jednodušším rámci spolupráce, s mnohem menším aparátem úředníků, s mnohem méně nařízení a směrnic - a můžeme mít veškeré myslitelné svobody.

22 3
možnosti
LD

Jo a v Evropě bez východních zemí, které jsou plné nízko placených lidí, kteří by nejraději rychle přesídlili na západ. Píšete nesmysly.

2 9
možnosti
MT

Uz vcera bylo pozde...

1 1
možnosti
MB

Vše je otázkou relativní prosperity.

Pakliže lidé budou mít pocit, že jejich prosperita roste rychleji nežli ve zbytku světa, budou spokojeni a budou to spojovat s EU..

Pakliže lidé budou mít pocit, že dochází k zaostávání ..přičtou to EU a dojde k rozkladu..

Osobně si myslím, že EU nabrala směr projektu sociálního inženýrství.. v podstatě takové moderní vyšší formy socialismu ..a že z dlouhodobějšího hlediska nebude schopna držet krok s USA a Čínou ...

Prostě ani toto nebude "na věčné časy"..

10 0
možnosti
KP

paní, bude to 22,3 let.....

0 0
možnosti
TH

Krize bude,rozpad bude,všechno bude,ale musíte pro to něco dělat!!

0 0
možnosti
TR

Je to prostě vizionářka, ta Markéta, vo to nic. Ale s naplněností jejích vizí je to už krapet slabší.

2 1
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 41,96
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články