Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tentokrát řada nekorektností. Válka v Evropě 70 let nebyla - myslí se především válka (války) mezi Německem a Francií (a Británií) - to byly obě "velké" války, ale i předtím hluboko do historie. Dala by se připomenout i devastující 30letá válka. Připomínat války na Balkáně a na východní Ukrajině je nekorektní, to je jiný svět, na Balkáně se budou lidé mezi sebou mydlit tradičně. Dále - co třeba nastínit situaci po rozpadu EU? tzn. desítky národních států (příp. dále se rozpadajících), mezi nimi fronty osob, vozidel a zboží na hranicích, atd. atd. atd.... stovky (tisíce?) dvou- a vícestranných smluv... obchodní (i jiné?) války, pašeráctví, atd. atd. Je snad idea Evropského společenství uhlí a oceli z r. 1952 (mezi odvěkými nepřáteli Něm. a Francií, tedy společný trh materiálů klíčových pro vedení války...) překonaná? a co místo ní? další Velká válka?

0 0
možnosti

P30e77t67r 24J75a13r16o61š

19. 6. 2019 13:53

Proc se na Balkane mydli "tradicne"? Protoze tam vedle sebe ziji katolici, pravoslavni a muslimove. Ti se mezi sebou mydli tradicne uz vice nez tisic let. A podobna smeska vznika v cele zapadni Evrope.

0 0
možnosti

Ja doufam že dřív.

0 1
možnosti
Foto

Kde jste proboha přišla na to že 92% lidí by na vystoupení z EU prodělalo? 8-o Máme se dobře jenom proto že ještě máme Korunu českou, až o ni příjdeme pak teprve padneme na držku.

2 2
možnosti

Autorka cituje studii. 92% procent lidí v EU má pocit, že by je rozpad negativně ovlivnil, je to v textu.

1 0
možnosti

No, tak tedy postupně:

- "poltiické strany chtějí zreformovat EU (překvapení)" - stejně tak chtějí vnitrostání strany změnit ČR, a mají k tomu dost rozdílné vize - moc překvapující mi to nepřijde

- "roky řečí o reformě a reforma nikde" - totéž se dá říct o vnitrostátní politice, navíc se EU za posledních 10 let změnila dost - jen ne směrem, který by autorka ocenila (reformy probíhají, autorka je pouze nereflektuje)

- nedůvěra v EU je rozpostřená, na tom není nic špatného, důvěra v EU je rozprostřená, ale najednou "nejsem si jistá, zda je to dobrá zpráva" - jako že by bylo v něčem lepší, kdyby byla důvěra v projekt geograficky konzistentní? Proč?

- žádná říše není věčná - žádný stát není věčný. Z toho, že politické útvary vznikají a zanikají, ještě neznamená, že EU zanikne rychleji, než menší státy

- mladší generace je zhýčkaná a nedokázala by bojovat - to jsou strašné, strašné kecy. Biologicky je mladší generace stejná, a evolučně jsme nastavení tak, že když je třeba, bojovat prostě budeme. Autorka samozřejmě necituje žádnou studii, výzkum, který by tohle (nebo třeba jen fakt, že je mladší generace "zhýčkanější") potvrzoval, prostě to překládá jako nesporný fakt. Jenže ten pocit, že je mladá generace zhýčkaná (a "nebojí se bohů") je tady s námi už od antiky, má ho v podstatě každá generace...

- válka tu nebyla přes 70 let x byla válka na Balkáně a v Ukrajině - nechápu, jak může autorka nechápat, že se tím myslí, že válka nebyla uvnitř EU, ne na její periferii. To už vůbec nemluvím o tom, že je pro představu třeba do Alžíru nebo Káhiry je to z Paříže blíže, než do Kyjeva.

- lidé si umí spočítat realističtěji pravděpodobnost rozpadu EU než politici - a to vyplývá z čeho? Žádná data, jen autorčin dojem...

- lidé v jiných státech nejsou nadšeni z přístupu Německých a Francouzských politiků k EU, což bylo vidět z toho, že Macron i Merkelová dosáhli špatných výsledků - jako že výsledky vnitrostátních voleb odráželi nálady voličů v ostatních zemích? Fakt?

3 1
možnosti

I63v77a67n 29Z50y27k42á42n

6. 6. 2019 12:50

"strašné, strašné kecy", že by mladší generace nedokázala bojovat? .. No spíš bych to posunul, ne nedokázala, ale předně nechtěla. S rostoucím blahobytem a dobou roste odpor k tomu, že můj život patří někomu, nečemu, kdo mi vládne. Vnímání autorit, které mám poslouchat, za jejímž praporem mám jít v šiku. Uvědomění si ceny vlastního života. .. Dnes nastupující generace běžně "diskutují" s policisty, že na ně dlabou. S revizory, učitele mají na háku. A tahle generace, které nic moc neříká národní hrdost, uvědomění si kontinuity generací svých předků, ta by najednou měla chrabře a odhodlaně bojovat za naši vlajku, za naše dědictví? Celí žhaví!

0 1
možnosti
Foto

Rozumím výtkám, nesnáším (frankofonnní) byrokratizaci a centralizaci právě tak jako vy a níže uvedení čtenáři. Současně ale dávám přednost Evropské sounáležitosti před Rusy a Číňany.

Rozpad, ale co bude potom? Uvědomujete, že naše země nikdy nebyla samostatná?

Vždycky byla více nebo méně s výjimkou krátkých období provávázaná s nějakou centrální evropskou říší:

Češi sem přišli v pátém století - až do roku 896 podléhali Velké Moravě. Po krátkém mezidobí zůstali v letech 950-1918 členy různých německých říší. 1918-1938 byl krátký život pod obtížně vykonstruovaným a neudržitelným francouzským protektorátem. 1948-1989 pod ruskou říší.

Nějaká forma veropské integrace je nezbyntou podmínkou přežití. To musí být jasné každému, kdo žije déle než třicet let nebo viděl, že Česká republika je jedno většé asijské město.

1 1
možnosti
Foto

Když venku bude pršet a půjdete ven, možná zmoknete, ale nerozpustíte se. Nechápu tedy váš strach z toho se namočit. Čeho se bojíte? Že nebude kde krást?

0 0
možnosti

O změně EU mluví "Rozumní", ale jedním dechem uvádějí...pokud změna neprojde, nastupuje vystoupení. Jak jinak - demokraticky správný postup. V souladu se zdravým rozumem...autorko, díky za úvahu.

2 1
možnosti

Dávám bolševikovi rok, nanejvýš dva. :-/

4 0
možnosti

P92e27t16r 27N33o79v71e84k

2. 6. 2019 21:13

8-o v4 se nesmí rozrůst o rakousko na V5 , nepřivolávejte to a nefanděte tomu , v rakousku už je 10 % muslimů , nejlepší přirovnání je že ten stát je vážně nemocný nebo spíš že demokracie dostala rakovinu ale ještě funguje

2 0
možnosti

Spis bych si tipnul ze par statu odpadne

2 0
možnosti
Foto

Proč se vždy, když někdo něco dobrého vymyslí po čase to přestane fungovat. EU založili jako ekonomickou velmoc a technokrati z toho udělali novou úřednickou vládu. A hlavně nové státy se berou jako laciná pracovní síla pro bohaté. Teď dochází státy Evropě, tak se přijímá levná pracovní síla pod názvem humanitární pomoc z Asie a Afriky. To už není ta EU, která měla na začátku jinou ideu ( a nebo to za ní skrývala )

10 2
možnosti

Kromě laciné pracovní síly to je i trh. Nechci to plně srovnávat, ale Číňani v podstatě to samé. Ale za 50 let zlobí i Trumpa. Taky máme možnost se alespoň částečně vyšvihnout ...

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS