Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

včera na Václaváku něco povídali o zastavování orné půdy.. budeme do nekonečna s touto nenahraditelnou komoditou šeredit..., před pár lety jsem byla na Korsice..., stavební uzávěra- tam se smí stavět jen na místech, kde už se stavělo..... a myslím, že to dělají dobře..... , tohle není Amerika nebo Rusko, kde je pozemků nekonečno.... 1 cm ornice se tvoří miliony let a jak se k ní chováme, prostě stavíme samé domečky, kde na 200m 2 zastvěné plochy bydlí dva lidi.... ,někdy ani to ne.... a , že to tady je samej singl... asi jsou ty najmy pořád levný....

1 0
možnosti
Foto

já jen uvedu jednu maličkost, prodala jsem byt z který jsem měla napůl z prvního manželství, abych mohla manžela vyplatitm vzala jsem si úvěr.... na tu druhou půlku bytu... ten byt jsem pak po 5 letech prodala... tehdy platil převod prodávající.... (asi proto , že dostal prachy ... a světe div se platila jsem pochopitelně daň z převodu ve výši 4% celé nemovitosti.. , takže vlastně i z toho na co jsme měla uvěr,protože pochopiteně ten úvěr byl splacen jen častečně.... ) Dan z něčeho co moje ani nebylo, ale bylo banky.... A co daň z nemovitosti proč vlasntě je ?? ten dům jsme už jednou zaplatili zdaněnými penězi... atd...

0 0
možnosti
Foto

Řečeno parafrází Miloslava Šimka - stát potřebuje mnoho peněz a neptá se, kde je získal... :-P

0 0
možnosti
MS

Pokud se dobře pamatuji, tak jsme na 156. místě ze 190 států, kde se měřila délka řízení stavebního povolení. Například v intravilánu Prahy je v majetku developerů několik velkých brownfieldů. Stavět nemohou, magistrát to dal k ledu.

Např. ČKD bývalé nebo nákladové nádraží na Žižkově.

1 0
možnosti
PN

"To znamená odstranit stavební uzávěry, nenechat mluvit do stavebního řízení každý pofiderní spolek a stavby povolovat, povolovat a povolovat, jako když Baťa sekal cvičky."

...Tohle neni recept. Infrastruktura neni nafukovaci (cisticky vod, komunikace, zelen a oddechove zony okolo zastavby). Dale ubytek orne plochy v pripade zastavby na okrajich mest a vesnic. Zhorseni sucha, pac pres beton do pudy zadna voda nevsakne

3 0
možnosti
SP

S19t65e43p87a92n 27P86o13h86l

20. 5. 2019 13:38

V tomhle si myslim ze je pani uplne mimo (a to obvykle mam jeji prispevky rad) - vyssi zdaneni hlavne bytu, v kterych se nebydli (investicni byty) by vedlo k jejich prodeji a to by stlacilo ceny bytu dolu - ty byty by se dostaly na trh (to co ted stoji m2 v Praze je vzhledem k platum neco nenormalniho (upozornuji, ze mam vlastni bydleni). Takovych spekulativnich bytu (ne jenom neobydlenych, i pronajatych) muze byt v Praze 50.000 az 100.000 (cca 10% - 20% bytoveho fondu). Po priklad nemusime jezdit daleko, Svycarsko - nizka dan na 1 nemovitost, vysoke dane na zbyle nemovitosti - podobne nektere dalsi zapadoevropske kapitalisticke zeme. Vancouver - po zavedeni 15% dane na dalsi byty okamzity pokles cen (tyhle byty se dostaly na trh),...

Problem je, ze na bytovou problematiku se neda divat z hlediska volneho trhu, kedze bytu a parcel je omezene mnozstvi, takze nejaka regulace je potrebna. Neni to volny statek.

Co se tyka zrychleni povoleni - je nutne to zrychlit, nicmene musi byt dodrzene nektere standardy, tj. neni mozne vyhovet ve vsem developerum, tem jde jenom o penize a ty jejich nove sidliste jsou jeste horsi nez kralikarny ze socialismu - zkuste se jit nekdo projit napriklad vecer v Praze, kde je nova bytova vystavba - no hnus, jeden barak vedle druheho, zadna obcanska vybavenost, nic, ani vecerka, absolutne nic...a polovina bytu je prazdnych, nakoupenych jenom na kseft.

Souhlasim take, ze za soucasnou situaci muze hlavne CNB (developeri jenom vyuzili situaci a jen zvysovali ceny), ta "Singerova menova reforma", kdy tiskly penize, to bylo jednoduse svinstvo - da se rict, ze zdanili zodpovedne lidi a ulevili dluznikum. Take CR se stala zemi plnou dluzniku a predtim lidi hlavne sporili. Jiz ted je v CR temer 900.000 exekuci, co bude, kdyz prijde krize a nezamestnanost bude 8% a ne pod 3%?

3 3
možnosti
Foto

S ti odsranenim stavebnich uzaver prrr ... Pokud neni infrastruktura, je to jedina moznost jak zabranit kolapsu .....

3 1
možnosti
JR

J84a53n 68R38á40ž

18. 5. 2019 13:35

Obdivuji Piráty, jak se snaží pracovat ve prospěch prostých lidí, zejména mladých, kteří nemají kde bydlet. Ale nelíbí se mi, že na řešení problémů s byty v Praze nenachází primátor Hřib se svými spolustraníky efektivní řešení, i když je jednoduché: Nejsou byty, tak je nutno v prvním kole jen oprášit osvědčená pravidla, která účinně řešila nedostatek bytů v poválečných letech. Zavede se norma nezbytného prostou pro bydlení, doporučuji 16m2/1osoba + 12m na rodinu a všechny byty "nadměrné" se buď zdaní podle atraktivity lokality od 20 do 50Kč/rok za každý 1m2 nad normu, popřípadě bude mít radnice právo obsadit nadměrný byt podnájemníky s dekretem, takže je majitel nebude moci vystěhovat. Dlouhodobě neobývaný byt by měla právo radnice zestátnit nebo do něj přidělit nájemníky.

No a v druhém kole, až budou mít Piráti vládní moc, tak musí zrušit v prvé řadě v Praze a ve všech městech s nedostatkem bytů osobní vlastnictví k bytům a změnit ho na právo užívací, jak tomu bylo před rokem 1989.

Bylo by to jednoduché a v pravdě efektivní "Pirátské" řešení, není-liž pravda?

3 8
možnosti
VB

pořád dokola, zlá ČNB zbídačila obyvatelstvo a tomu už teď není pomoci, je zle a ona za to může, pořád dokola

0 8
možnosti
Foto

Netoužím po starých časech ale uznávám ,že za bolševika se toho postavilo mnohem víc. Tři atomové el. Několik velkých přehrad ,dálnice D-1 , Také krásna města Havířov a Poruba. NHKG a spoustu bytů za přijatelný nájem. Také jsme byli soběstační v potravinách. Co s tím ?

4 14
možnosti
JS

Nesouhlasím. Temelín se dostavoval po r.89, postavila se D1 ale mezitím už měl západ dalniční síť někde jinde, spousta bytu ale nedostatek bytů byl hrozný, žily i 3 generace v jednom, NHKG a další giganty se postavily hlavně pro zbrojení, když jste chtěl koupit hřebík tak v obchodě nebyl, soběstačnost v potravinách, no nevím když u řezníka visely jen háky.

14 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,16
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články